asus-a7n8x-s-cipsetem-nforce-2
Hardware Článek ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2 | Kapitola 6

Dudek Jan

Dudek Jan

23. 1. 2003 00:00 98

Seznam kapitol

1. nForce 2 - nový čipset od staré známé firmy 2. Asus A7N8X 3. Rozvržení a konektory 4. Audio 5. BIOS
6. Stabilita a přetaktování 7. Testy - Athlon XP 2400+ a FSB 133 MHz 8. Testy - Athlon XP 2600+ a FSB 166 MHz 9. Testy southbridge a závěr

Základní deska s čipsetem nForce2 představuje špičkové řešení pro platformu socket A. Dalo by se říct, že čipset by se měl chlubit samým nej - nejnovější, nejrychlejší, nejstabilnější, nejspolehlivější, nejsnazší na přetaktování. Je tomu skutečně tak nebo se někde stala chyba? Asus se nás svojí deskou A7N8X pokusí přesvědčit, že vsadil na správnou kartu...

Reklama

Stabilita

Protože deska A7N8X byla dodána s jakousi pochybnou (beta ?) verzí BIOSu...

Tento BIOS se při spuštění počítače hlásí jako verze 1001.E a poznámka o beta verzi sice nikde není, ale WCPUID již slovíčko Beta kdesi najde. Další zajímavostí je, že na stránkách Asusu byla donedávna k dispozici pouze verze 1001.D označená jako First release, novější 1001.E je tam asi týden, což je "jenom" měsíc po tom, co je v mé desce. Pěkný nepořádek, řekl bych. Mimochodem, A7N8X má BIOS o velikosti 256 kByte, zatímco A7N8X Deluxe již 512 kByte.
i Zdroj: PCTuning.cz
Tento BIOS se při spuštění počítače hlásí jako verze 1001.E a poznámka o beta verzi sice nikde není, ale WCPUID již slovíčko Beta kdesi najde. Další zajímavostí je, že na stránkách Asusu byla donedávna k dispozici pouze verze 1001.D označená jako First release, novější 1001.E je tam asi týden, což je "jenom" měsíc po tom, co je v mé desce. Pěkný nepořádek, řekl bych. Mimochodem, A7N8X má BIOS o velikosti 256 kByte, zatímco A7N8X Deluxe již 512 kByte.

... dalo se očekávat to, co se stalo. Na standardních frekvencích byla deska stabilní a vesměs bezproblémová. Dalo by se říct, že jakmile prošel POST, byla rock-stable, vše fungovalo jako hodinky, řadič disků, USB, nikde nebyl problém (narozdíl od např. VIA čipsetů, které menšími či většími problémy s těmito zařízeními bojují dodnes). Ale ano, tušíte správně - problém byl v tom, že POST (Power-On Self Test) občas nefungoval. Některá nastavení v BIOSu totiž vedly k tomu, že se vůbec neobjevil VGA signál, popřípadě se systém sám vypnul. "Smrtícími" nastaveními je například časování 5-4-4-3, které u některých pamětí (používám Asusem doporučené paměti Corsair XMS3202 v1.1) jednoduše nefunguje a vede pouze k tomu, že systém se tři vteřiny po resetu automaticky vypne. Pokud znovu spustíte systém, přivítá vás dlouhým přerušovaným pískáním speakeru. Problém je taktéž v tom, že při nastavení frekvence pamětí na 200 MHz a volbě časování By SPD (tj. to, co doporučuje a deklaruje jako určitě funkční nastavení výrobce pamětí!) systém opět nastaví smrtící kombinaci 8-4-4-3, která opět vede k automatickému vypnutí. Přitom manuální volba 5-2-2-2 nebo dokonce 4-2-2-2 funguje bez problémů. Je ovšem zajímavé, že s paměťmi Kingmax a Infineon tyto problémy buďto nejsou vůbec nebo u nich některá nastavení nefungují, ale množství takto nekompatibilních timingů je menší.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším problémovým nastavením, které se tentokrát týká údajně všech typů pamětí, je například nastavení frekvence pamětí na 66% nebo 83% při frekvenci FSB 166 MHz. Výsledek je obdobný jako v předchozím případě - žádný POST. Jiná nastavení přitom většinou fungují. Desce také občas činí problém se vůbec spustit tak, aby prošla přes POST. Tento problém je obzvlášť často pozorovatelný při větších změnách v Setupu BIOSu nebo po naflashování nového BIOSu. Jakmile ale projdete přes prvních pár restartů, už se většinou žádné problémy neobjevují (že by nějaký problém s ukládáním nastavení do CMOS?). Pokud se chcete dozvědět více o těchto problémech, odkazuji vás na toto fórum. Již jsem v této záležitosti kontaktovat Tech support Asusu a detailně popsal problém, tak uvidíme, co s tím do budoucna udělají.

Co mě také dost překvapilo, byla teplota. Severní most SPP čipové sady je chlazen sice velkým, ale v některých případech nedostačujícím pasivním chladičem. Pokud nemáte přídavný větrák na odsávání vzduchu ze skříně (tj. vše necháváte na větráku ve zdroji), čip se při běžné práci notně zahřívá, stejně jako se zahřívá i napájení okolo něj (vše posilněné procesorem). Nezapomeňte proto na průvan, zdroj sám o sobě toto není schopen uchladit.

Přetaktování

Asus tuto desku staví jako high-end našlapanou mašinu. Nastavení časování pamětí i frekvencí FSB a pamětí tomu odpovídají. Bohužel ale vysoké FSB frekvence tato deska příliš vhodná není, protože při 200 MHz FSB / 200 MHz RAM (paměť na 166 MHz při této frekvenci FSB nelze nastavit - neprojde přes POST) sice systém nabootoval do Windows, ale docházelo k chybám v testu Prime95, a to již během prvních asi dvou minut po spuštění. Nestabilita se potvrdila během dalších deseti minut práce ve Windows, kdy systém kompletně zatuhnul. Při FSB 185 MHz takové problémy nenastávají. Problém je údajně způsobem nedostatečným napětím čipsetu, který takto vysoké frekvence FSB jednoduše nezvládá (jinými slovy se týká všech desek s nForce 2). Bohužel ale A7N8X napětí čipsetu měnit neumí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama