asus-a7n8x-s-cipsetem-nforce-2
Hardware Článek ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2 | Kapitola 4

Dudek Jan

Dudek Jan

23. 1. 2003 00:00 98

Seznam kapitol

1. nForce 2 - nový čipset od staré známé firmy 2. Asus A7N8X 3. Rozvržení a konektory 4. Audio 5. BIOS
6. Stabilita a přetaktování 7. Testy - Athlon XP 2400+ a FSB 133 MHz 8. Testy - Athlon XP 2600+ a FSB 166 MHz 9. Testy southbridge a závěr

Základní deska s čipsetem nForce2 představuje špičkové řešení pro platformu socket A. Dalo by se říct, že čipset by se měl chlubit samým nej - nejnovější, nejrychlejší, nejstabilnější, nejspolehlivější, nejsnazší na přetaktování. Je tomu skutečně tak nebo se někde stala chyba? Asus se nás svojí deskou A7N8X pokusí přesvědčit, že vsadil na správnou kartu...

Reklama

Audio - A7N8X

U A7N8X je zvuk realizován pomocí čipu Realtek ALC650, což je klasický AC97 kodek. Měl by podporovat šest kanálů, přičemž deska má "sdílené" konektory.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Normálně konektory fungují jako line-in, line-out a mikrofon. Nastavení v ovládacích panelech by mělo umožnit přepnutí line-in na zadní reproduktory a center na mikrofon. Zprovoznit tuto vymoženost se mi ale nepodařilo. Deska stále přehrávala pouze v režimu stereo.

Vůbec s instalací ovladačů na audio to bylo tentokrát jakési podivné. Nejnovější verze ovladačů na nForce 2 ze stránek nVidie (verze 2.0) zvuk u A7N8X nepodporuje, takže jediným řešením bylo nejprve nainstalovat starou verzi z instalačního CD a až poté nahrát nejnovější ovladače. Přitom instalaci nových ovladačů doporučuji, v minulosti u nForce několikrát dokázaly zvýšit výkon.

Balík ovladačů pro nForce ze stránek nVidie byl dále zajímavý v tom, že se snažil nainstalovat starší ovladače grafické karty přes novější verzi. Tato operace ale zaskočila natolik, že instalátor havaroval. Jediným řešením bylo ovladače z instalačního adresáře jednoduše smazat.

Audio - A7N8X Deluxe

Deluxe verze toho v oblasti zvuku nabízí mnohem více díky speciální integrované zvukové kartě přímo od nVidie (je integrována v South Bridge). Dovolil bych si tvrdit, že se řešení od nVidie může rovnat i nejnovějším zvukovkám od Creative.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvuková karta podporuje šest reproduktorů jak přes digitální, tak přes analogový výstup. Nesmíme zapomenout ani na možnosti Dolby Digital a Dolby Surround, které v běžných počítačových zvukových kartách nejsou zdaleka běžné. Máte zde i možnost si navolit libovolný EAX efekt při poslouchání hudby či hraní her.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama