asus-a7n8x-s-cipsetem-nforce-2
Hardware Článek ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2 | Kapitola 3

Dudek Jan

Dudek Jan

23. 1. 2003 00:00 98

Seznam kapitol

1. nForce 2 - nový čipset od staré známé firmy 2. Asus A7N8X 3. Rozvržení a konektory 4. Audio 5. BIOS
6. Stabilita a přetaktování 7. Testy - Athlon XP 2400+ a FSB 133 MHz 8. Testy - Athlon XP 2600+ a FSB 166 MHz 9. Testy southbridge a závěr

Základní deska s čipsetem nForce2 představuje špičkové řešení pro platformu socket A. Dalo by se říct, že čipset by se měl chlubit samým nej - nejnovější, nejrychlejší, nejstabilnější, nejspolehlivější, nejsnazší na přetaktování. Je tomu skutečně tak nebo se někde stala chyba? Asus se nás svojí deskou A7N8X pokusí přesvědčit, že vsadil na správnou kartu...

Reklama

Rozvržení

Po prvním prohlédnutí desky jsem nabyl dojmu, že se bude jednat o skutečně zajímavý kousek. A opravdu, co se týče rozvržení součástek na desce, nelze jí téměř co vytknout.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutím se obrázek zvětší

Vše je na svém místě. ATX konektor je napravo vedle konektorů IDE a FDD, tj. na nejlepším možném místě. Konektory napájení větráků jsou také umístěny dobře - větrák procesoru má konektor za paměťovými sloty a zbylé dva konektory jsou u vrchní části AGP slotu (jeden je označen jako skříňový, druhý jako zdrojový větrák). I často problémová část vpravo dole, kde jsou umístěny konektory pro LED diody a tlačítka, je dobře uspořádaná a snadno přístupná. Stejně tak je možné bez problémů vyndat paměti, karta v AGP Pro slotu je v tomto případě dostatečně daleko. Konektory IDE a FDD jsou na nejlepším možném místě.

Jediné negativum vidím v oblasti socketu. Ten je jednak orientován tak, že větrák chladiče fouká doprava a doleva (a nikoliv ideálně nahoru a dolů přes north bridge), ale hlavně na spodní části je blízko socketu jeden kondenzátor vedle druhého. Už takto jsem měl problémy umístit relativně velký chladič. Dobře se proto podívejte, zda by se tam rozměrnější pasiv vešel, s 60 mm šířkou nejsou problémy, ale třeba 80 mm už tam zcela spolehlivě nedáte.

Sloty a konektory

Pro grafickou kartu je na Asusu A7N8X připraven AGP konektor s rozšířením Pro (extra napájení profesionálních grafických karet) splňující specifikaci verze 3.0, čili s režimem 8x. Podporováno jsou samozřejmě Fast Writes, které i dokonce fungují! Sám jsem byl překvapen, že i po půl hodině testování v 3DMarku systém nezatuhnul nebo se resetoval. To opravdu nebývá zvykem. Krom toho se zdá, že Fast Writes nejsou omezeny přenosovou rychlostí 700 MB/s, jak je tomu například v případě Intel čipsetů (naměřená propustnost byla i se zapnutými Fast Writes na hranici možností rozhraní).

Pozor, AGP slot nepodporuje karty s napájecím napětím 3.3V. V případě použití takové karty dojde k poškození základní desky!

Kromě AGP slotu jsou k dispozici samozřejmě i PCI sloty, konkrétně jich je pět. Naopak zde není ani jeden z CNR a podobných paskvilních slotů.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče připojování periferií, jsou k dispozici následující konektory:

  • PS2 klávesnice a myš
  • 4x USB 2.0 + další dva USB 2.0 přes konektory do záslepky (není v balení)
  • 1x COM port + další přes konektor do záslepky
  • 1x LPT port s podporou ECP a EPP
  • síťová karta
  • 3x audio výstupy / vstupy (viz. dále)
  • game port přes konektor do záslepky

Verze Deluxe k tomu všemu přidává další tři audio výstupy, druhou síťovou kartu od 3Com a dva konektory Serial ATA (čip Silicon Image SIL3112).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama