asus-a7n8x-s-cipsetem-nforce-2
Hardware Článek ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2 | Kapitola 9

Dudek Jan

Dudek Jan

23. 1. 2003 00:00 98

Seznam kapitol

1. nForce 2 - nový čipset od staré známé firmy 2. Asus A7N8X 3. Rozvržení a konektory 4. Audio 5. BIOS
6. Stabilita a přetaktování 7. Testy - Athlon XP 2400+ a FSB 133 MHz 8. Testy - Athlon XP 2600+ a FSB 166 MHz 9. Testy southbridge a závěr

Základní deska s čipsetem nForce2 představuje špičkové řešení pro platformu socket A. Dalo by se říct, že čipset by se měl chlubit samým nej - nejnovější, nejrychlejší, nejstabilnější, nejspolehlivější, nejsnazší na přetaktování. Je tomu skutečně tak nebo se někde stala chyba? Asus se nás svojí deskou A7N8X pokusí přesvědčit, že vsadil na správnou kartu...

Reklama

Jako poslední jsou na řadě mé "světově" unikátní testy ;-).

HWiNFO 32 - Disk read burst speed

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Řadič disků v čipu MCP je evidentně na úrovni. V testech propustnosti IDE zařízení zatím drží redakční rekord s více než 90 MB/s.

Poznámka: Řadič je sice ATA-133 kompatibilní, ale testovaný disk IBM 60GXP podporuje režim pouze ATA-100. ATA-133 není průmyslový standard a používá ho pouze firma Maxtor.

 Propustnost PCI

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Propustnost PCI sběrnice není špatná, i když se nevyrovná "inteláckým" southbridgům.

Závěr

Nejdřív k čipsetu nForce 2 - ten mile překvapil. Jedná se o nejrychlejší a dovolil bych si říct, že i nejvíce bezproblémovým čipset pro platformu AMD. U jiných výrobců často problémový south bridge tady funguje bezvadně - USB, síťová karta, IDE řadič, nic nedělá sebemenší problém. Pokud jste byli spokojeni s prvním nForcem (stejné jako já - Jan Dudek), tak budete určitě s nForcem 2 spokojeni také. Za vše hovoří výsledky testů, kde má nForce 2 navrch oproti nejrychlejšímu čipsetu od VIA - KT400, a to i třeba o 10%.

Co se týče desky ASUS A7N8X, je to dobrě navržená deska se zaměřením na maximální výkon. Dobře zpracovaný návrh tištěného spoje a perfektní výbava, to je to, co Asus staví na špičku. Bohužel ale tentokrát výsledný dojem mírně kazí zatím ne zcela odladěný BIOS, díky kterému některé věci nepracují tak, jak bychom si představovali - např. Q-Fan (což už mi tech support Asusu potvrdil - prý se to teď řeší) a hlavně některá nastavení u pamětí vedou k neschopnosti desky vůbec se spustit. Věřím ale, že tyto specifické problémy brzo vyřeší nový BIOS... ostatně výrobce už byl informován.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama