YouTube ani přes nahlášení nemaže podvodnou inzerci. Média mají pomáhat, ne škodit, píše David Klimeš #TYDEN 25. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek YouTube ani přes nahlášení nemaže podvodnou inzerci. Média mají pomáhat, ne škodit, píše David Klimeš #TYDEN 25. prosince

YouTube ani přes nahlášení nemaže podvodnou inzerci. Média mají pomáhat, ne škodit, píše David Klimeš #TYDEN 25. prosince | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

25. 12. 2023 07:00 11

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

HP Ink od 25. ledna zdražuje. Nejhorší hry roku 2023. EasyPark unikla data zákazníků. Facebook je zahlcen kradenými obrázky od AI. Adobe a Figma ukončily fúzi

Reklama

Sociální sítě

Část Fediverse se bouří a volá po plošném zablokování Threads napříč Fediverse. Hlavním důvodem je, že „Meta/Facebook má v oblasti lidských práv příšerné výsledky.“ (FediTips)

Flipboard uvádí, že plánuje nahradit celý svůj sociální backend podporou ActivityPub a do dubna 2024 umožní každému uživateli Flipboardu sledovat jakýkoli účet fediverse. (TheVerge)

Interní dokumenty: TikTok poskytl některým moderátorům „chráněný seznam“, aby zabránil zásahům proti účtům spojeným se silnými inzerenty, jako je Amazon. Nutno dodat, že stejným způsobem fungují i jiné sociální sítě. Peníze na prvním místě. (The Guardian)

Analýza 2 000 zavádějících příspěvků o válce mezi Izraelem a Hamásem, které byly zobrazeny 500 milionkrát. Ověřeným uživatelům, kteří zveřejňují vyvrácená tvrzení, se daří a komunitní poznámky neškálují. (Pro Publica)

Ve čtvrtek 21. prosince (07:10) postihl Twitter jeden z největších výpadků v historii. Nezobrazuje newsfeed ani tweety a podivně funguji i na některých jiných místech. DownDetector indikuje desítky tisíc nahlášených problémů. (DownDetector)

  • Výpadek X pro uživatele po celém světě (Reuters)

Spoluzakladatel Substacku Hamish McKenzie zdůrazňuje, že nemoderuje nacistický obsah, poté, co více než 200 autorů kritizuje společnost za „vytváření platforem a zpeněžování nacistů“. (The Verge)

Facebook je zahlcen kradenými obrázky generovanými umělou inteligencí, které lidé považují za skutečné. Kdysi prorokovaná budoucnost, kdy levný odpadní obsah generovaný umělou inteligencí nahradí tvrdou práci skutečných lidí, je už tady a už přebírá vládu nad Facebookem. (404)

Bluesky zpřístupňuje veřejné webové zobrazení, které uživatelům umožňuje prohlížet příspěvky na platformě bez přihlášení, a představuje nové logo s motýlem. (The Verge)


Startupy a ekonomika

Společnosti Adobe a Figma ukončily fúzi v hodnotě 20 miliard dolarů oznámenou v září 2022, 🔀 poté, co neviděly „žádnou jasnou cestu“ ke schválení regulačními orgány Spojeného království a EU. Adobe zaplatí 1 miliardu dolarů. (Reuters)

  • Figma očekává, že v roce 2023 dosáhne více než 600 milionů dolarů obratu, což je meziroční nárůst o více než 40 %, a v nadcházejících měsících zvažuje prodej zaměstnaneckých akcií v rámci sekundární nabídky. (The Information)
  • Figma a Adobe upouštějí od navrhované fúze (Figma)

Cisco kupuje cloudový bezpečnostní a síťový startup Isovalent (TechCrunch)

Stripe zvýšil čisté tržby na ~1 miliardu dolarů ve 3. čtvrtletí 2023, provozní zisk na více než 150 milionů dolarů ve 3. čtvrtletí a téměř 200 milionů dolarů od ledna do září 2023 oproti ztrátě ~75 milionů dolarů v roce 2022. (The Information)

Hyperloop One ukončí provoz poté, co se jí nepodařilo vynalézt nový způsob dopravy. Společnost prodává aktiva a propouští zbývající zaměstnance. (Bloomberg)

Novým majitelem české firmy Packeta, která vlastní Zásilkovnu, je konsorcium globálního fondu CVC Capital Partners a skupiny Emma Capital, jejímž majitelem je dosavadní ředitel skupiny PPF Jiří Šmejc. (Novinky)

Google zvažoval změnu cenového modelu Google Play v roce 2021, ale od plánů upustil kvůli potenciálním ztrátám ve výši 1–2 miliardy dolarů za aplikace a 6–9 miliard dolarů za hry. (Bloomberg)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz, Threads @rychlofky a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama