VIP o roce 2009: od přeznačování k DX11 a GPGPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek VIP o roce 2009: od přeznačování k DX11 a GPGPU

VIP o roce 2009: od přeznačování k DX11 a GPGPU | Kapitola 7

Václav Vlček

Václav Vlček

1. 1. 2010 03:00 16

Seznam kapitol

1. Co a kdo vás čeká? 2. Grafická časová osa 3. Nejlepší produkt roku 4. Nejhorší produkt roku 5. Zajímavosti, inovace a nejlepší trendy
6. Hloupost roku, zklamání a nejhorší trendy 7. Mobilní grafika 8. GPGPU a procesory 9. Článek/interview/web roku 10. Výhled do příštího roku  

Zase jsme o další rok starší a ani ekonomická krize nedokázala zpomalit vývoj technologií. Takže máme zase procesory rychlejší, grafické karty výkonnější a disky o hromadu gigabajtů větší. Co si o uplynulém roce myslí třináct osobností z technických magazínů a diskuzních fór si můžete přečíst v našem ohlédnutí za rokem 2009.

Reklama
Jiří Zima: Milým překvapením pro mě byl určitě ION (GeForce 9400M). Zajímavý ovšem podle mě není v kombinaci s Atomem, který v současné podobě neuznávám. Daleko zajímavější se ukázal být v posledních noteboocích od Applu v kombinaci s klasickými procesory Core 2. Proč? Předvedl totiž, že lze v mobilním segmentu Intel převálcovat jak ve výkonu, tak i ve spotřebě. V případě notebooků je právě spotřeba tím, co mnoho lidí drží u Intelu a s čím mají ostatní výrobci problém.

U samostatných grafických čipů s vlastní pamětí teď vede ATI. Po problémech s GeForce 8 se NVIDII mnoho zákazníků vyhýbá a přesilu má snad jen mezi nejvýkonnějšími kartami, kde ATI reálně nic zajímavého nenabízí. Do běžných notebooků však výrobci nasazují převážně Radeony a já se jim vůbec nedivím.

Václav "WIFT" Vašek:

Tady není co řešit, nejlepší mobilní grafikou je Nvidia Ion alias GeForce 9400. Jen je škoda, že se k Ionu dává nejčastěji procesor Intel Atom. Ion si rozhodně zaslouží lepší podvozek :-).



Mirek Jahoda: Začal bych tím, co se mi moc nelíbí: proč má mobilní GTX 280 poloviční výkon než desktopová a proč je to vlastně spíš taková podtaktovaná 9800 GTX/GTS 250? A proč má mobilní Radeon HD 5870 jen 800 namísto 1600 stream procesorů a je vlastně spíš 4870 než 5870?

Sympatický je naopak pokrok v GPU akceleraci HD videa, částečně umožněn softwarem (Windows 7, MPC HC a další) a částečně hardwarem. Dokonce i Intelu už ledasco funguje. Také notebooky s pouhým jedním výstupem D-Sub se začínají dostávat do oslabení a to je opravdu dobře. Jen aby se místo HDMI nezačalo příliš rychle bláznit s DisplayPortem.

Lukáš Fiala: Radeon HD 4770 a nové low-endové GeForce mají kromě použití 40nm výroby ještě něco společné: u obou byly nejprve vydány notebookové verze, v případě GeForce činil rozdíl dokonce čtyři měsíce. Začaly se snad ATI a nVidia orientovat více na mobilní segment? Nebo jenom přišly na způsob, jak lze papírově vydat produkt, který reálně nejsou schopny dodat na trh, neboť jeho nedostupnost není tak nápadná, jako u desktopových variant?

Jan Kratěna: Mobilní grafiky jsou pro mě víceméně španělskou vesnicí, takže tohle téma radši přenechám ostříleným veteránům :)


Matúš Paculík:

NVIDIA nás ani tu nesklamala a ukázala vo svojej najhoršej podobe nočnú moru nazývanú premenovanie. V jednu chvíľu sa na trhu nachádzali (a vlastne ešte aj nachádzajú) tri generácie grafických kariet. Bežný užívateľ tak len ťažko uhádne ktorý model je pre neho jednoznačne lepší – GeForce 9600M GT, alebo GT 160M, či nová GT 240M ... alebo že by boli všetky vlastne rovnaké? Samozrejme toto prirovnanie k najnovšej generácii nie je korektné a aby som bol spravodlivý, tak nesmiem zabudnúť na aktívny nástup so 40 nm výrobným procesom, GDDR5 pamäťami, nový videoprocesor a hlavne na perfektne podarený produkt – NVIDIA ION.



Václav Vlček:
Notebooké grafiky nějak bedlivě nesleduji a kromě standardního chaosu v označení produktů od Nvidie se mi vybavuje asi jenom ION ze stejného tábora. Díky němu jsou netbooky o řád výše.

David Ježek: Co jiného než Nvidia Ion. Škoda problémů Nvidie, valná část notebooků nespoléhajících na IGP dnes jede na ATInách a to pro konkurenční prostředí není dobré.
 

Peter Hucík: Tu je voľba pomerne jednoduchá, zrejme sa v tomto článku objaví často. NVIDIA Ion. Zo slabučkých a takmer nepoužiteľných netbookov robí o niečo menej nepoužiteľný hardware. Najmä schopnosťou prehrať Full HD video takmer ľubovoľného formátu. NVIDIA si na druhú stranu zaslúži pohlavok za GeForce GTX 280M, čo s desktopovou „280“ má spoločné asi toľko ako ja a môj praded: isté príbuzenstvo tam je, ale skriňu udvihnem len ja.


Adam Vágner: Jakkoliv chápu to, že má u mobilních grafik nejvyšší prioritu nízká spotřeba, byl jsem při testu na dnešní poměry až luxusních herních notebooků s cenou pod padesát tisíc zděšen z toho, jak propastný je rozdíl mezi výkonem mainstreamových desktopových grafik a mobilních adaptérů, které se běžně montují do mnohonásobně dražších notebooků. S nelibostí pozoruji, jak se nůžky mezi výkonem mobilních a desktopových adaptérů s přibývajícím časem stále více rozevírají, i když to podle značení grafik vypadá jinak. Nikdo z marketingového oddělení výrobců GPU mě nepřesvědčí, že používané (GeForce) a plánované (AMD) modelové značení mobilních grafik, které se až na dovětek M či Mobility nápadně podobá výkonnějším desktopovým kartám, má za cíl něco jiného než uvádět zákazníky v omyl.


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama