Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 2. 2011 03:00 83

Seznam kapitol

1. O užitečnosti OpenSourcu 2. Když funkce zabíjejí použitelnost 3. Regulátor může být i užitečný 4. OpenOffice napříč platformami 5. Různé formáty navyšují cenu
6. Google Docs ukazují cestu 7. Světlo ve tmě v nedohlednu 8. Složitost zaplatí uživatel 9. Řešení je na vládách

Kdybych měl říci, která inovace byla v počítačovém světě v posledním desetiletí nejvýznamnější, velmi bych váhal mezi internetem a OpenSource. Jasně, internet je super, demoluje (byť poněkud neférově) klasická tištěná média a jeho význam je dnes už takový, že ho hned na počátku rebelií v Egyptě odstřihli.

Reklama

Je to tak, i když máme díky internetu a Google Docs situaci se sdílením dokumentů zjednodušenou, stále je proces přenášení dat pracný a zdlouhavý, zvlášť pokud nedůvěřujete Google a jeho politice „nebojte se, uložte k nám dokumenty, jenom se do nich po očku koukneme a hned zase půjdeme“.

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Často nejjednodušší metodou, jak dostat soubor z jednoho zařízení na jiné, je přidat ho jako přílohu do mailu a nebo použít internetové úložiště. Přitom ale platí, že nejkompatibilnější formáty zůstávají i nadále ty „microsoftí“, takže se vyplácí dělat si archívy dokumentů v nich, i když MS Office vlastně nepoužíváte. Ano, stále jsou „nejkompatibil­nější“, včetně tradičních problémů, které migrace z jednoho zařízení na druhé přinášejí (přeházení fontů, změna formátování při opětovném uložení a podobně).

Osobně jsem si v devadesátých letech užil neuvěřitelná dobrodružství při konverzích dokumentů mezi různými zařízeními a různými kódováními (Psion, kapesní Packardy, Palm, Windows Mobile…) O pár let dříve, v dobách osmibitů, pak přesunování dokumentu z osmibitu na PC a jeho přeformátování zabralo typicky více času, než vlastní sepsání. V jednom případě jsem si dokonce musel napsat vlastní konvertor v TurboPascalu.

Ale ani v devadesátých letech chaos nepřestal díky doslova desítkám formátů češtiny a spoustě zařízení, která používala svoje vlastní klávesnicové layouty, vlastní kódování, vlastní formáty pro dokumenty – a to včetně Microsoftu samotného. Považuji dodnes za naprosto neuvěřitelné, jaké problémy představovalo přenášení dokumentů mezi MS Windows 98 s MS Office 97 a MS Handheld PC 2000 s MS Pocket Wordem přes MS Active Sync.

Skoro to vypadalo, že jde o projekty alespoň tří firem, které spolu nekomunikují a navzájem se nemají rády. 

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Generaci za generací jsem měl před sebou zařízení, která nebyla schopna otevřít dokument tak, aby po přesavování nevypadal jinak, nepřišel o formátování, nezměnilo se v něm kódování češtiny a nebo aby se náhodně nestala nějaká jiná katastrofa. Nově řeším problém, kterému pracovně říkám „není Word jako Word“, spočívající v tom, že prohlížeč DOC formátu na iPadu některé DOC dokumenty zobrazí a jiné zase ne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama