Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 2. 2011 03:00 83

Seznam kapitol

1. O užitečnosti OpenSourcu 2. Když funkce zabíjejí použitelnost 3. Regulátor může být i užitečný 4. OpenOffice napříč platformami 5. Různé formáty navyšují cenu
6. Google Docs ukazují cestu 7. Světlo ve tmě v nedohlednu 8. Složitost zaplatí uživatel 9. Řešení je na vládách

Kdybych měl říci, která inovace byla v počítačovém světě v posledním desetiletí nejvýznamnější, velmi bych váhal mezi internetem a OpenSource. Jasně, internet je super, demoluje (byť poněkud neférově) klasická tištěná média a jeho význam je dnes už takový, že ho hned na počátku rebelií v Egyptě odstřihli.

Reklama

Pokaždé platíte nejenom za médium a transakční náklady, ale i za licenci, což je pro majitele licence velmi, velmi příjemné. Logický a správný by byl přitom přesně opačný postup: Zaplatíte si licenci na sledování filmu za určitých podmínek (v domácím prostředí, veřejná produkce) a při vícenákupech byste měli platit už jenom ceny za fyzické médium, distribuci atd.

Něco podobného by mělo fungovat i u software: Pokud si zaplatíte „rodinnou licenci“ řekněme pro Office, měli byste mít verze pro všechny platformy v ceně. Žádné argumenty jako „verze pro Mac je jiná a proto se musí platit zvlášť“ a takové ty kecy! OpenOffice dokazuje, že to JDE když se chce – a jiná tvrzení patří do říše legend.

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz

OpenOffice zároveň dokazuje, že je možné podporovat s jednou verzí software více platforem, pokud se nerozhodnete tak nějak využít svůj de facto standard pro to, abyste s jeho pomocí tlačili vpřed jiný de facto standard. Je proto svým způsobem nešťastné, když vyrábíte operační systém a zároveň aplikace – logika obchodní strategie vás vede k tomu, abyste ve svém operačním systému zvýhodnili své aplikace a naopak abyste aplikace používali jako páku pro tlačení svého operačního systému. Pokud budete vytvářet jenom aplikace, budete mít menší zájem na protěžování pouze jedné platformy (to byla zhruba logika kdysi navrhovaného rozdělení Microsoftu).

Ještě horší je Apple, který kontroluje mimo software a aplikace také hardware. I když se naoko zdá, že s Microsoftem soupeří, ve skutečnosti preferuje jejich formáty. Vezměte si třeba komerční textový editor Pages pro iPad – můžete načítat formáty Pages a Office (DOC, DOCX) a ukládat Pages, DOC a PDF. Čekali byste, že budou podporovat i multiplatformí (a tedy i na Macu přítomné) OpenDocument Text (ODT)? Já rozhodně ano. Jenomže ono to nejde, pro Pages je to „neznámý“ formát – a hotovo.

Pokud používáte nativně OpenOffice a chcete si editovat dokumenty i na iPadu, čeká vás následující postup: Otevřít ODT v OpenOffice, uložit jako DOC, zkopírovat na cloudové úložiště iDisk, na iPadu si otevřít Pages a naimportovat DOC. Zpět je to úplně stejně složité. ODT si na iPadu ani neprohlédnete, protože i čtečky jako GoodReader ODT neumí. Takže nejracionálnější volbou je používat OpenOffice, ale soubory ukládat jako MS Office.

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo čekal, že budu nekriticky oslavovat moudost Apple, bude zklamán: Jsem naštvaný z toho, že pro iPad není ANI prohlížeč ODF formátů a taky mě štve, že nemáme (alespoň zjednodušenou) verzi OpenOffice pro iPad. Jasně, konkurovalo by to Pages. Ale když už tedy Apple chce penízky za svoje kancelářské aplikace (má to smysl, protože kupříkladu PPT zobrazuje podstatně přesněji, než GoodReader), ať alespoň podporuje multiplatformní a otevřený formát, který funguje v pohodě i na Macu!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama