test-prenosnych-mp3-prehravacu
Zábava Článek Test přenosných MP3 přehrávačů

Test přenosných MP3 přehrávačů | Kapitola 6

Urban Petr

Urban Petr

26. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Malý, menší, nejmenší 2. Unibos MD-912 128MB 3. MSI Mega Stick MS - 5511 128MB 4. Diva MP3 Player 64MB
5. Creative MuVo 64MB 6. JazPiper UBit mp3 USBDISK-player UB128 7. Závěrem

Mp3 přehrávač v akci: Než vyrazíte z domů, vyberete si to správné album, nahrajete a hurá do města. Jak je to jednoduché, že? MP3 přehrávače jsou velmi příjemným společníkem, díky svým rozměrům a schopnostem jsou navíc v mnoha směrech vhodnější, než klasické CD přehrávače. Dnes už je z čeho vybírat, a tak jsme se rozhodli pro test několika vyvolených. Rozepisovat se o formátu MP3 by myslím bylo nošením dříví do lesa. Již od úplných začátků tohoto formátu bylo zřejmé, že je velmi vhodný právě pro přenosné přehrávače. Přesto však byly první z nich velké, neohrabané, měly malou výdrž na baterii a ani zvukové podání nebylo s jinými přenosnými CD nebo MD přehrávači srovnatelné. Doba však pokročila a na trhu se objevilo mnoho rozličných motivací na téma MP3 do kapsy.

Reklama

 

JazPiper nám předvedl, jak by to mělo s MP3 přehrávači vypadat. Jednoduché ovládání, příjemný vzhled, malé rozměry a jednoduchá práce se soubory – to je ta správná cesta. V tomto mu může konkurovat pouze MSI se svým memory stickem. Jeho samostatnou recenzi jste v minulosti mohli číst na našich stránkách zde.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

V papírové krabici, která se zavírá na magnet (?) na vás čeká přehrávač se sluchátky a tkanou šňůrkou, datový USB kabel, manuál a instalační CD. Zkrátka běžný sortiment vybavení každého přehrávače. Nic navíc Vám výrobce nepřibalil.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý přístroj fungoval naprosto na jedničku. Přijdete, připojíte k PC, nepotřebujete ovladače (pro starší windows jsou na CD), nepotřebujete ani žádný jiný software. Nahrajete hudbu nebo data, to podle vaší momentální potřeby, a můžete vyrazit do města. Právě tento přehrávač ve mně vzbudil dojem, že mu mohu důvěřovat. Navíc velmi dobře hraje, ale k tomu až dále.

Do 128MB se vejdou cca 2CD zkomprimované do formátu MP3 (uvažujme bitrate 128kB nebo VBR 64-196), případně 3CD uložené ve formátu WMA. Přístroj zvládá datové toky od 32kbps až po 320kbps včetně VBR (měnitelný bitrate, Variable Bitrate)


Rychlost přenosu dat je přijatelná. Čtení 0.91 MB/sec je dobré, zápis 0,7 MB/sec je však slabší.

Ovládání

Ovládání skloubilo to nejlepší z konkurence do funkčního celku. Volume +/-, Hold a JOG tlačítko vám budou bohatě postačovat. Stejně tak je jednoduchá navigace po všech položkách menu, kterých je ale jen několik. Vše navíc podtrhuje dobrý display s příjemným podsvícením.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak to hraje

Z námi testovaných flash přehrávačů hrál právě tento rozhodně nejlépe. Přesto však byl projev trochu přebasovaný. Na druhou stranu je to ale pro malá sluchátka spíše výhoda. Ne však pro ta dodávaná k přehrávači – ta jsou opravdu ubohá. Tento přehrávač v 256MB verzi a s dobrými sluchátky, to by byla pravděpodobně dobrá volba. Záznam zvuku je také velmi dobrý, integrovaný mikrofon je dostatečně citlivý. Za tento model zaplatíte 2.630,- Kč bez DPH.

Klady

dobrý zvuk, ovládání, propojení s PC

Zápory

sluchátka, USB 1.1

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení děkujeme firmě ABACUS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama