test-prenosnych-mp3-prehravacu
Zábava Článek Test přenosných MP3 přehrávačů

Test přenosných MP3 přehrávačů | Kapitola 4

Urban Petr

Urban Petr

26. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Malý, menší, nejmenší 2. Unibos MD-912 128MB 3. MSI Mega Stick MS - 5511 128MB 4. Diva MP3 Player 64MB
5. Creative MuVo 64MB 6. JazPiper UBit mp3 USBDISK-player UB128 7. Závěrem

Mp3 přehrávač v akci: Než vyrazíte z domů, vyberete si to správné album, nahrajete a hurá do města. Jak je to jednoduché, že? MP3 přehrávače jsou velmi příjemným společníkem, díky svým rozměrům a schopnostem jsou navíc v mnoha směrech vhodnější, než klasické CD přehrávače. Dnes už je z čeho vybírat, a tak jsme se rozhodli pro test několika vyvolených. Rozepisovat se o formátu MP3 by myslím bylo nošením dříví do lesa. Již od úplných začátků tohoto formátu bylo zřejmé, že je velmi vhodný právě pro přenosné přehrávače. Přesto však byly první z nich velké, neohrabané, měly malou výdrž na baterii a ani zvukové podání nebylo s jinými přenosnými CD nebo MD přehrávači srovnatelné. Doba však pokročila a na trhu se objevilo mnoho rozličných motivací na téma MP3 do kapsy.

Reklama

 

Tento přehrávač se na trhu vyskytuje již dlouho, přesto má Diva své výhody. Jedná se o přehrávač, který je vybaven jak interní pamětí, tak možností připojení Compact Flash karet. Navíc nabízí i diktafon. To že je už nějakou dobu na trhu mu však v plejádě mp3 přehrávačů v dnešním testu poněkud bere dech. Přeci jen jsou dnešní typy kousek někde jinde.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Průměrná krabice nabízí průměrné vybavení, tedy přehrávač se sluchátky, datový USB kabel, instalační CD a manuál k instalaci. Pokud jste tedy očekávali (jako já) také Flash kartu, máte smůlu. Tu si musíte sehnat zvlášť.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozměry přehrávače jsou prvním, co vás zaujme. Ani velký, ani malý. Prostě tak akorát, byť na fotkách vypadá o něco větší. Má však jen velmi malý display, který je podle mého názoru doslova slabinou tohoto přístroje nemá ani podsvícení. Musíte si však vystačit. Možnost připojit Flash kartu jsem samozřejmě ozkoušel. Pokud doma máte jiný přístroj, který CF karty využívá (nejspíš foťák), je pro vás tento přístroj velmi zajímavý, jinak ale asi těžko. S Compact Flash kartou je spolupráce naprosto výtečná. Navíc možnost záznamníku také není k zahození. Přehrávač zvládá přehrát mp3 32-320bit a i VBR či CBR.

Instalací všeho software z obsáhlého instalačního CD je veškerá práce se zařízením naprosto bez problémů. V tomto případě nemám žádných námitek.
Rychlost zápisu i čtení byla v průměru 0,33 MB/sec, to považuji za velmi slabé hodnoty. Na druhou stranu je zde jen 64MB paměti, takže je to ještě tolerovatelné. Pokud si ale dokoupíte CF karty, bude pak kopírování na delší dobu.

Ovládání

Kamenem úrazu tohoto přehrávače je však ovládání a malý display. Toto "kombo" Vás velmi rychle připraví o nervy, nebo ty donutí nahlédnout do manuálu. Tam je naštěstí vše popsáno přesně a výstižně. Bude vám ale trvat nějakou dobu, než si na ovládání zvyknete. Jsem si naprosto jist, že vše šlo vyřešit mnohem příjemnější cestou, na druhou stranu ale tento přehrávač fungoval bezchybně. I na samotném provedení je znát doba existence přehrávače. Přesto se s ním pracuje docela dobře, musíte si ale zvyknout na styl ovládání. Ovládat můžete pomocí klasických tlačítek, play/pause, ff, rew, +/- pro ovládání hlasitosti a nechybí také tlačítko hold na uzamknutí proti nechtěnému domáčknutí tlačítka. Dále zde najdete tlačítko pro volbu modu přehrávání či nahrávání na diktafon. Slot pro umístění karty CF najdete na horní straně přístroje, které je kryto gumovou vložkou bílé barvy. Bohužel není k přístroji připevněna, takže si koleduje o zapomenutí.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Rozměry přehrávače jsou 58 x 78 x 18 mm

Jak to hraje

Ani dobře, ani špatně. Zvuk je poněkud nepřesný, středy jsou nevyvážené, basy a výšky utlumené, zvuk průměrného přenosného přehrávače. Nezachrání to ani ekvalizér, přestože si můžete vytvořit jeden vlastní. Záznam zvuku je přijatelný, na poznámky dostačující, ostatně na nic jiného není určen, konkurence (např. MSI) však nabízí lepší kvalitu. Za tento model zaplatíte 2.374,- Kč bez DPH. Přístroj s dvojnásobnou kapacitou Vás pak vyjde na 2.884,- Kč.

Klady

možnost rozšíření CF kartou

Zápory

ovládání, displej, ne příliš přesvědčivý zvuk
 

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení děkujeme firmě CZECH COMPUTER.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama