test-prenosnych-mp3-prehravacu
Zábava Článek Test přenosných MP3 přehrávačů

Test přenosných MP3 přehrávačů | Kapitola 2

Urban Petr

Urban Petr

26. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Malý, menší, nejmenší 2. Unibos MD-912 128MB 3. MSI Mega Stick MS - 5511 128MB 4. Diva MP3 Player 64MB
5. Creative MuVo 64MB 6. JazPiper UBit mp3 USBDISK-player UB128 7. Závěrem

Mp3 přehrávač v akci: Než vyrazíte z domů, vyberete si to správné album, nahrajete a hurá do města. Jak je to jednoduché, že? MP3 přehrávače jsou velmi příjemným společníkem, díky svým rozměrům a schopnostem jsou navíc v mnoha směrech vhodnější, než klasické CD přehrávače. Dnes už je z čeho vybírat, a tak jsme se rozhodli pro test několika vyvolených. Rozepisovat se o formátu MP3 by myslím bylo nošením dříví do lesa. Již od úplných začátků tohoto formátu bylo zřejmé, že je velmi vhodný právě pro přenosné přehrávače. Přesto však byly první z nich velké, neohrabané, měly malou výdrž na baterii a ani zvukové podání nebylo s jinými přenosnými CD nebo MD přehrávači srovnatelné. Doba však pokročila a na trhu se objevilo mnoho rozličných motivací na téma MP3 do kapsy.

Reklama

 

Na první pohled obyčejný přenosný přehrávač s hezkým "ženským" designem, na druhý pohled neznámý svou značkou a s jednoduchým označením MD-912. Přesto však velmi upoutává naši pozornost.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Obyčejná krabice nedává ani znát, že by se uvnitř mělo nacházet něco zajímavého. Navíc schovává jen CD s ovladači, datový kabel a sluchátka se tkanou šňůrkou na krk a jednoduchý manuál.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Přes chudou výbavu a neznámý rodokmen má tento přehrávač co nabídnout. Již po spuštění vás zaujme velice příjemný display s malými písmenky a velmi efektně scrollujícím textem (ID3 tagy). Ale navíc musím podotknout, že design je opravdu vyvedený, samozřejmě je to otázkou názoru, ale mě se zkrátka líbí.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace specializovaných ovladačů není nutná. Pokud máte Windows 98, musíte sáhnout pro CD s ovladači, v novějších verzích operačního systému se potom zařízení hlásí jako vyměnitelná pevná jednotka. Můžete na ni kopírovat jakákoliv data si zamanete, k dispozici máte 128MB (existuje i 256MB verze). MP3 a WMA soubory pak přehrávač nabídne k poslechu, zvládá přehrát MP3 do bitrate 256kbps.
Podle našich měření byl tento přehrávač ve své třídě nejrychlejší. Čtení 1 MB/sec a zápis 0.95MB/sec jsou velmi dobré hodnoty.

Ovládání

Tak především jedna zajímavost - přehrávač nelze zapnout, nejsou-li připojena sluchátka. Sice jen malý detail, ale byl jsem z něj chvilku nervózní. Dále je k dispozici běžná sorta ovládacích prvků - tlačítko play/pause, které zároveň slouží k zapínání a vypínání přístroje, hold pro zablokování kláves, JOG pro posouvání písní dopředu a dozadu a volume +/-.
Krátké stisknutí JOGu umožňuje přehrávat vámi zvolenou smyčku, delší podržení vám pak nabídne menu, kde máte možnost zvolit z několika přednastavených křivek ekvalizéru (Jazz, Clasic, Rock, Pop, Normal), dále potom kontrast a podsvícení displeje a informace o přehrávači (128MB, FAT16), nicméně chybí zde údaj o volném místu. Přehrávač připojíte k počítači pomocí USB 1.1, propojovací kabel je přiložen.

Jak to hraje

Zvukem jsem byl velmi mile překvapen. Je velmi dobrý, snad jen výšky jsou méně přesnými, ale středy i basy zní dobře. I ekvalizéry hudbu celkem výrazně (a dobře) modulují, v tomto ohledu opravdu nemám výtky.
V průběhu testů jsme ale měli problém s přehráváním MP3 v 256bit kvalitě! Bohužel jsem nenašel žádný nový firmware a tudíž není zcela jisté, zda tento problém půjde odstranit. Jinak dodávaná sluchátka jsou docela dobrá, samozřejmě záleží na vašich nárocích. Koupí kvalitnějších sluchátek samozřejmě kvalitu reprodukce vylepšíte, doporučuji však při výběru používat daný Váš přehrávač. Za cenu 1.999,- Kč bez DPH dostanete příjemný přehrávač. Jednoznačně nejlevnější typ v testu.

 

Klady

velikost, ovládání, display, design, rychlý přenos s PC

Zápory

problémy s 256bit MP3

Za zapůjčení přehrávače děkujeme firmě BOSTAR.


 

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama