test-prenosnych-mp3-prehravacu
Zábava Článek Test přenosných MP3 přehrávačů

Test přenosných MP3 přehrávačů | Kapitola 3

Urban Petr

Urban Petr

26. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Malý, menší, nejmenší 2. Unibos MD-912 128MB 3. MSI Mega Stick MS - 5511 128MB 4. Diva MP3 Player 64MB
5. Creative MuVo 64MB 6. JazPiper UBit mp3 USBDISK-player UB128 7. Závěrem

Mp3 přehrávač v akci: Než vyrazíte z domů, vyberete si to správné album, nahrajete a hurá do města. Jak je to jednoduché, že? MP3 přehrávače jsou velmi příjemným společníkem, díky svým rozměrům a schopnostem jsou navíc v mnoha směrech vhodnější, než klasické CD přehrávače. Dnes už je z čeho vybírat, a tak jsme se rozhodli pro test několika vyvolených. Rozepisovat se o formátu MP3 by myslím bylo nošením dříví do lesa. Již od úplných začátků tohoto formátu bylo zřejmé, že je velmi vhodný právě pro přenosné přehrávače. Přesto však byly první z nich velké, neohrabané, měly malou výdrž na baterii a ani zvukové podání nebylo s jinými přenosnými CD nebo MD přehrávači srovnatelné. Doba však pokročila a na trhu se objevilo mnoho rozličných motivací na téma MP3 do kapsy.

Reklama

 

Firma LEVI nám do testu zapůjčila velmi zajímavý přístroj. Nabízí totiž mnoho možností, jak jej využít. Jak 128MB pro hudbu nebo data, tak i FM rádio a navíc můžete přehrávač využít i jako diktafon. Samozřejmě nechybí ani podsvícený LCD displej. Subtilnost tohoto přehrávače je z těch lepších, bez problému zvládne dlouhodobě pády a krkolomnosti uživatele. Jde o kvalitně vyrobený přístroj, který se v nedávné době objevil ve více barevných variantách. Ke stříbřité přibyla modrá a růžovočervená.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Velice zajímavé balení schovává běžný výčet příslušenství: přehrávač, sluchátka se tkanou šňůrkou na krk, instalační CD a manuál. Na CD naleznete všechen potřebný software.

Dodávané špunty...
i Zdroj: PCTuning.cz
Dodávané špunty...

Vše v jednom

Myšlenka integrace tolika přístrojů do jednoho není nijak nová. Firma MSI toto řešení udělala skvěle. Na přehrávač můžete samozřejmě ukládat jak data, tak především MP3 (i VBR) nebo WMA a WAV soubory, které pak snadno přehrajete. Navíc je zde FM rádio, které je sice jednoduché, ale s velmi dobrým příjmem. K dispozici je dokonce 10 předvoleb. Třetí možností využití je nahrávání. A to buď pomocí integrovaného mikrofonu, nebo připojením mikrofonu (mono) externího. Díky tomu můžete tedy připojit i jiné zařízení a z něj hudbu nahrávat, nicméně pouze mono a jen omezeně. Jde však o "diktafonové" řešení, takže poslouží k záznamu úkolů nebo třeba k seznamu nákupu. Ukládá se do formátu WAV, můžete si ale vybrat samplovací frekvenci (8000, 11025, 16000, 22050, 32000, 44100 nebo 48000 Hz)... Přístroj během testu fungoval na výbornou.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro přehrávač je zapotřebí instalace ovladačů pouze u Windows 98. Ostatní systémy jsou zcela bez problému. Na instalačním CD je i software k aktualizaci firmware a pro formátování přístroje, samozřejmostí je i manuál v digitální podobě.
Rychlost přenosu dat je dobrá. Čtení 0.86 MB/sec je dostatečné, zápis 0,77 MB/sec odpovídá specifikacím přístroje. 

Ovládání

Přestože má přehrávač mnoho funkcí, je zde jen několik málo tlačítek. Tlačítko play/pause po dlouhém stisku zároveň zapíná a vypíná celý přehrávač (nutné podržet), Přepínání MP3 / FM
Vpřed / Vzad, nahrávání, hlasitost a zámek tlačítek.
Nechybí ani multifunkční tlačítko Jog, kterým dokážete ovládat přehrávač, rádio i diktafon. Ovládání je tedy intuitivní a bez problému ho zvládne za pár minut každý.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Fotografie přebrána z webu dovozce

Jak to hraje

Kvalita reprodukce je na dobré úrovni, solidní zvuk dokáží přednést i dodávaná sluchátka. Jedinou výhradu bych měl k poněkud plošší reprodukci mp3. Hlasitost je také vysoká, takže při přecházení silnice nezapomeňte na rozhlédnutí. Hlasitost reprodukce bývá kamenem úrazu většiny přenosných přístrojů v tomto případě opravdu není problém se zasnít a nedávat si pozor co se děje kolem Vás. Jsou zde celkem citlivá nastavení ekvalizéru, kterými lze zvuk alespoň částečně upravit. Zvuk radia je velmi příjemný, celkem dobrá je i kvalita nahrávání ve formátu WAV. Integrovaný mikrofon je dost citlivý, běžné rozhovory zachytí bez problémů. Přístroj během testu fungoval na výbornou. Přístroj koupíte za 3.100,- Kč bez DPH.

Klady

hmotnost, multifunkční řešení 5in1, diktafon s velikou dobou záznamu (téměř 9 hodin)

Zápory

na tak zánovní model výrobku USB 1.1

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení děkujeme firmě LEVI.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama