test-prenosnych-mp3-prehravacu
Zábava Článek Test přenosných MP3 přehrávačů

Test přenosných MP3 přehrávačů | Kapitola 5

Urban Petr

Urban Petr

26. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Malý, menší, nejmenší 2. Unibos MD-912 128MB 3. MSI Mega Stick MS - 5511 128MB 4. Diva MP3 Player 64MB
5. Creative MuVo 64MB 6. JazPiper UBit mp3 USBDISK-player UB128 7. Závěrem

Mp3 přehrávač v akci: Než vyrazíte z domů, vyberete si to správné album, nahrajete a hurá do města. Jak je to jednoduché, že? MP3 přehrávače jsou velmi příjemným společníkem, díky svým rozměrům a schopnostem jsou navíc v mnoha směrech vhodnější, než klasické CD přehrávače. Dnes už je z čeho vybírat, a tak jsme se rozhodli pro test několika vyvolených. Rozepisovat se o formátu MP3 by myslím bylo nošením dříví do lesa. Již od úplných začátků tohoto formátu bylo zřejmé, že je velmi vhodný právě pro přenosné přehrávače. Přesto však byly první z nich velké, neohrabané, měly malou výdrž na baterii a ani zvukové podání nebylo s jinými přenosnými CD nebo MD přehrávači srovnatelné. Doba však pokročila a na trhu se objevilo mnoho rozličných motivací na téma MP3 do kapsy.

Reklama

 

Tento přehrávač si na nic nehraje. Společnost Creative se rozhodla vyvinout jednoduchý přehrávač mp3, který zkombinovala s přenosným flash diskem. To vše má být za přijatelnou cenu a v přijatelné kvalitě.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

V pěkné krabici naleznete přehrávač, český návod, sluchátka a tkanou šňůrku na krk, jednu AAA baterii a instalační CD. Návod je velice stručný, ale přesto postačuje, přístroj se velice jednoduše ovládá.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Přehrávač je jednoduchý po všech stránkách. Sestává ze dvou částí - hlavní jednotky a pouzdra. Přehrávač je úplně miniaturní, menší, než běžný zapalovač. Uvnitř se přitom nachází řídící elektronika, paměťový modul, zesilovač, sluchátkový 3,5mm jack a USB konektor. Hlavní jednotku také propojujeme s počítačem a samozřejmě lze využít jak pro ukládání hudby, tak i jiných dat, tedy jako přenosný datový disk. Pokud ale chcete poslouchat hudbu, zapotřebí je ještě tmavomodrého pouzdra. To vlastně slouží pouze k napájení celé hlavní jednotky z jedné AAA baterie přes USB konektor. Komplet má nakonec rozměry 73x35x16mm.

Přehrávač není třeba instalovat. Hlavní jednotku zasunete do USB konektoru vašeho PC, Windows již naleznou přehrávač jako diskovou jednotku a můžete libovolně pracovat s daty. Pokud používáte Windows 98, musíte nainstalovat ovladače z CD. Na CD navíc naleznete utilitku pro zformátování přístroje, dále software Creative Media Source pro správu souborů na přehrávači (podle mého názoru není zapotřebí) a několik dokumentů týkajících se přehrávače.
Rychlost přenosu dat je přijatelná. Čtení 0.89 MB/sec je dostatečné, zápis 0,41 MB/sec je ovšem slabší. Přesto pro práci s objemem dat do 128MB tato rychlost postačuje.

Ovládání

Ovládání přehrávače je hračkou. Tlačítko Play po dlouhém stisku zároveň zapíná a vypíná celý přehrávač. LED dioda svou zelenou nebo červenou barvou upozorňuje na zapnutí přehrávače a stav baterie. Tlačítko vpřed a vzad má klasickou funkci posouvání se v rámci skladby nebo ke změně skladby a nakonec zde nalezneme dvě tlačítka pro zvýšení, respektive snížení hlasitosti. Navíc ještě tlačítko umožňující smyčkování vámi vybrané pasáže.

Test přenosných MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak to hraje

Tedy na přehrávač nejnižší cenové kategorie to není zlé. Dodávaná sluchátka jsou průměrná, nicméně základnímu poslechu postačují. Přehrávač reprodukuje hudbu se slušnými středy, nejasnými výškami a utlumenými basy, navíc zde není možnost ekvalizéru. Přesto je konečný poslech přijatelný, byť ne příliš hlasitý. Za přístroj v současné době zaplatíte 2.176,- Kč. Verze se 128MB paměti stojí 3.585,- Kč Ceny jsou uvedeny bez DPH.

Klady

velikost, ovládání

Zápory

ve všech ohledech průměrný, pomalejší zápis, USB 1.1
 

Za zapůjčení děkujeme firmě Abacus.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama