Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!
i Zdroj: depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!

Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 9. 2023 07:30 9

Seznam kapitol

1. Nenápadná revoluce 2. Internet do televize i hloupých mobilů 3. Na komunikaci s komunikátorem 4. Sezóna ostružin... 5. ...a éra jablek

Nástup smartphonů a internetových zařízení obecně byl šílenější a dramatičtější, než si ho většina z nás pamatuje. Nikdo totiž nevěděl, jak se bude internet používat – a ten mobilní zvlášť!

Reklama

Pagery byly oblíbenou formou jednoduché komunikace, kdy se na pager odeslalo pouze telefonní číslo, kam měl příjemce zavolat. V RIM vytvořili nejrpve obousměrný pager Interactive Pager 900 (1996), ale brzy začali budovat velmi populární řadu komunikátorů Blackberry, které se orientovaly na emailovou komunikaci a nabízely velmi kvalitní klávesnici. 

V té době se zdálo, že největším problémem je právě email a zajištění propustnosti sítě. Blackberry měl zajímavý systém chráněných serverů, který nabízel jak balancování zatížení sítě, tak i kryptografickou ochranu dat na svých serverech – a do značné míry usnuli ve chvíli, kdy byli velmi úspěšní. Vřele vám doporučuji film BlackBerry (2023), který dramatickou a trochu přehnanou formou líčí příběh raketového vzestupu a pádu téhle firmy, který, podle mého mínění, docela dobře vystihuje šílenou podstatu oné doby.

Situace kolem RIM je velmi zajímavá, protože popisuje pozoruhodný jev zvaný „úspěch jako nepřítel inovace“. Zjednodušeně řešeno raketový úspěch Blackberry vedl k přesvědčení, že RIM ví nejlépe co dělá a že jsou na správné cestě. Perem ovládaných počítačů bylo mnoho, ale oni měli klávesnici a byli přesvědčení o tom, že vše, co potřebuje opravdový businessman, je dobrý emailový klient a pak ještě browser. 

Celá tato krátká éra přinesla něco, čemu se říkalo „keyboard phones“ a netrvala vůbec dlouho – byla tak krátká, že jsem si vlastně podobný stroj nekoupil, i když mi přišly opravdu úžasné. Většina Pocket PC neměla klávesnici, měla stylus – a úspěch Blackberry zmátl i Microsoft, který rovněž měl dojem, že základem úspěchu je fyzická klávesnice, která dovoluje rychle a spolehlivě psát zprávy. Pamatujete na psaní SMS na numerické klávesnici? Pamatujete na „prediktivní systémy“ jako byl T9 Predictive Text Input? 

Celá ta věc se nám vypařila z naší kolektivní paměti, ale fakt, že RIM předbíhal Microsoft, je vedl k některým šíleným akvizicím, jako byl Kin. Když byl představen iPhone, Steve Ballmera pobavil: „Operátory dotovaný telefon za 500 dolarů svázaný se smlouvou? To je ten nejdražší telefon na světě! A nezaujme profesionální zákazníky, protože nemá klávesnici, takže z něj nepůjde snadno odesílat emaily. (...) Není šance, že by získali významný tržní podíl.“ 

Microsoft věřil na klávesnice – a to tak, že investoval miliardu dolarů a dva roky integrace firmy Danger Incorporated, která pracovala na konceptu „sociálního telefonu“. Vyznačoval se tím, že dovoloval „všechno sdílet“, dlabal na nezávislé aplikace – a ano, měl fyzickou klávesnici. Tedy: Oba dva Kiny, Kin One i Kin Two, měly vysunovací mechanickou klávesnici, která byla v té době považována „za to nejlepší ze všech světů“. 

Microsoft telefony uvedl na trh, prodával je celých 48 dní – a pak to celé odepsal. To bylo v roce 2010, kde se ukazovalo, že, za prvé, lidem nevadí absence fyzické klávesnice, pokud ta virtuální funguje dobře a, za druhé, že aplikace nezávislých vývojářů jsou důležité. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama