Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!
i Zdroj: depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!

Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 9. 2023 07:30 9

Seznam kapitol

1. Nenápadná revoluce 2. Internet do televize i hloupých mobilů 3. Na komunikaci s komunikátorem 4. Sezóna ostružin... 5. ...a éra jablek

Nástup smartphonů a internetových zařízení obecně byl šílenější a dramatičtější, než si ho většina z nás pamatuje. Nikdo totiž nevěděl, jak se bude internet používat – a ten mobilní zvlášť!

Reklama

Jedním z fenoménů byla „zařízení pro surfování na televizi“, která nabízela Tesla, ale i řada jiných firem. Šlo o velmi levné a jednoduché jednoúčelové počítače, se kterými jste se připojili přes telefonní linku k ISP (Internet Service Provider, poskytovatel internetu) – a pak jste si mohli prohlížet web, psát a číst maily a tak podobně. V hodně luxusních případech jste si mohli maily vytisknout, většina podobných zařízení neměla možnost ani stahovat, natož pak ukládat přílohy – a instalace aplikací? Na to zapomeňte! 

Excelentním příkladem pokročilejšího „hardwarového prohlížeče webu“ najdeme u zařízení zvaného i-Opener, což byl počítač i s obrazovkou, který se prodával za 99 dolarů, i když výrobní náklady byly kolem 500 dolarů! Tohle zařízení firmy Netpliance, které se prodávalo v roce 1999 v USA tak hluboko pod výrobními náklady, bylo založené na předpokladu, že si zaplatíte jejich službu za 21,95 dolarů měsíčně. Netpliance udělala zařízení jako uzavřené, ale hardwaroví kutilové přišli na to, jak ho upravit tak, aby z něj vznikl velmi pomalý a velmi levný počítač pro Windows 98. Celou povedenou historii téhle věci a boje firmy proti hackerům vám přeříkávat nebudu, dejte si tohle skvělé video, kde uvidíte v akci i ovládací rozhraní podobných zařízení, orientovaných na zcela laické uživatele. Mimochodem, unikátním rysem téhle věcičky byla „pizza klávesa“, která dovolovala rychlé objednání pizzy!

Vtip je v tom, že přestože byl v té době dotcomový boom v plném rozjezdu, nikdo vlastně nevěděl, jak správně internet používat, které služby na něm nabízet, jak mají vypadat ovládací rozhraní a zda a jak se má používat mobilní web. Když se na tohle desetiletí podíváte, tak vidíte tak prudký rozvoj technologií i obsahu, že by si zasloužil svoje vlastní studia!

Jen tak pro osvěžení: Vybavujete si někdo zkratky WML a WAP? WAP (Wireless Application Protocol) bylo fórum, které se snažilo budovat paralelní webové technologie pro ultra pomalá zařízení s ultra malou pamětí a ultra pomalým připojením k bezdrátovým přenosům. WML (Wireless Markup Language) byla alternativa k HTML pro podobnou třídu zařízení. Ano, nechybělo mnoho a začal nám vznikat zcela paralelní svět bezdrátového webu, který se měl lišit od toho klasického natolik, že by šlo o zcela paralelní světy!

WAP se orientoval na typicky mobilní technologie, dokázal pracovat se širokou specifikací přenosových protokolů, jako IP over PPP, GPRS anebo také SMS. Ve své době měl svoje opodstatnění a představoval snahu o to udělat základní webové funkce funkční i na základních zařízeních, ale už během tohoto desetiletí se ukázalo, že je jednodušší navýšit výkon mobilního hardwaru a přenosové rychlosti než budovat zcela paralelní webový svět. Dnes máme dost starostí s responzivním designem, který se snaží poprat se s širokou škálou zařízení, tohle šlo mnohem dál – a bylo jasné, že by se nakonec schopnosti WML musely navyšovat tak, že by stejně došlo ke sloučení s normálními webovými standardy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama