Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!
i Zdroj: depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!

Zběsilý přelom tisíciletí: Technologická revoluce, kterou jsme přehlédli!

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 9. 2023 07:30 9

Seznam kapitol

1. Nenápadná revoluce 2. Internet do televize i hloupých mobilů 3. Na komunikaci s komunikátorem 4. Sezóna ostružin... 5. ...a éra jablek

Nástup smartphonů a internetových zařízení obecně byl šílenější a dramatičtější, než si ho většina z nás pamatuje. Nikdo totiž nevěděl, jak se bude internet používat – a ten mobilní zvlášť!

Reklama

Když se mluví o technologických revolucích, obvykle se tím míní vznik mikroprocesoru, příchod mikropočítačů anebo veřejné zpřístupnění internetu. Víte – něco takového, co se dá jednoznačně popsat jako něco pozitivního, něco, co nás vyvedlo z temnoty a přineslo nám to pokrok.

Jedna z revolucí je ale tak trochu ztracená, protože přímo uprostřed ní najdeme jednu z největších technologických katastrof – a navíc byla poměrně neslavně ukončena událostí, která si ji jaksi ukradla sama pro sebe. Ano, mluvím o počátcích mobilní revoluce, která byla překryta příchodem iPhonu, jenž byl představen 9. ledna 2007. Mimochodem – je to naprosto brilantní představení!

Příchod internetu byl šílenější, než se zdá – a hype, který kolem něj vznikl, byl mnohem větší než ten, který později přišel s kryptoměnami a NFT. Historie internetu je velmi stará, sahá přinejmenším do roku 1969, kde americká ARPA (Advanced Research Projects Agency) zadala kontrakt na vývoj sítě ARPANET, vysoce rezistentní počítačové sítě, která byla skutečně „dimenzovaná na jadernou válku“ v tom slova smyslu, že měla zajistit funkčnost i při katastrofickém výpadku několika uzlů. Zatímco dříve se síťovalo formou point-to-point, tedy pro každé datové propojení se budoval dedikovaný spoj, nová síť měla dovolit obcházet uzly ve stavu výpadku jinými cestami (routingem). 

Původní síť byla určená hlavně pro akademické použití. První komerční operátoři, kteří dovolovali připojení se jednotlivcům a firmám, se začali objevovat od roku 1989. Třináctého února 1992 došlo i k připojení ČSFR tak, že na ČVUT připojili jejich sálový počítač IBM k rakouskému uzlu v Linci. Pozvánka ke slavnostnímu zahájení provozu internetu u nás zůstala naštěstí zachována, existují i vzpomínky „otce českého internetu“ Jana Gutoráda.

Nechci se zabývat kompletní historií českého internetu, tu najdete například v dokumentu Historie internetu v České republice včetně prvních spojů, jejich kapacit a také cen připojení, které opravdu nebyly lidové. Podle údajů tohoto dokumentu vás první opravdu komerční připojení se závratnou rychlostí 9,6 kbps od firmy COnet přišlo v říjnu 1994 na lidových 45000 Kč měsíčně!

To opravdu podstatné je, že desetiletí 1997–2007, tedy zhruba od zavádění skutečně dosažitelného internetu po „iPhonovou revoluci“, bylo opravdu zběsilé a vznikala celá řada neobvyklých zařízení, které dnes už nenajdeme, protože představovala jakýsi mezikrok mezi zcela osobním mikropočítačem a moderním komunikačním zařízením. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama