zachytavani-a-zpracovani-videa-pro-zacatecniky
Hardware Článek Zachytávání a zpracování videa pro začátečníky

Zachytávání a zpracování videa pro začátečníky | Kapitola 4

Mike

Mike

19. 1. 2005 00:00 55

Seznam kapitol

1. Co potřebujeme 2. Zachytávání pomocí analogových TV karet 3. Časté chyby při zachytávání 4. Zachytávání z DV zařízení 5. Editace
6. Uložení do AVI 7. Uložení do MPEG 8. Mastering 9. Závěr

Tento článek je určen především pro začátečníky, kteří ještě nikdy nezachytávali video do počítače. Pokusím se popsat obecný postup, popsat problematiku a doporučit některé programy, ale nebudu se zaobírat jejich používáním, protože to je účelem jiných článků. Kromě toho každý si po spoustě pokusů najde ten svůj "zaručený" postup a každému vyhovuje něco jiného. Také pro různá zachytávací zařízení se hodí jiné programy. Takže se pojďme pustit do práce.

Reklama

Trošku jiná situace je při nabírání videa z DV zařízení, např. kamer. Nejedná se o digitalizaci, ale pouze o přenos dat do počítače. Základním kamenem je sériové rozhraní IEEE-1394 (označované i jako FireWire nebo iLink), které se používá pro připojení externích zařízení (miniDV a D8 kamery nebo DV digitalizační zařízení). V současné době je možné ho vidět již standardně na základních deskách nebo zvukových kartách, pokud nemáte to štěstí, musíte si počítač dovybavit FireWire kartou do PCI slotu (nebo PCMCIA pro notebooky). Na kameře je typicky menší čyřpinový konektor obsahující po dvou diferenciálních párech pro data v obou směrech, v počítači bývá většinou větší šestipinový konektor, který obsahuje navíc napájení. Potřebujete tedy kabel označovaný 6p-4p.

Jelikož jde pouze o přenos dat, nenastavuje se žádné rozlišení a framerate, dokonce ani komprese. Formát je totiž pevný s těmito parametry (pro PAL):

  • rozlišení 720x576
  • framerate 25sn/s
  • DV komprese
  • zvuk 48000Hz nebo 32000Hz stereo nekomprimovaně

Všimněte si, že už je použita komprese, označená jako DV - Digital Video. Odtud i označení formátu. Video i zvuk jsou multiplexovány do jednoho datového toku, který je přenášen po FireWire. Tento datový tok je ukládán dvěma způsoby do AVI souboru, mluvíme o dvou typech:

  • DV typ-1 - datový tok z FireWire je uložen jako jeden stream
  • DV typ-2 - datový tok z FireWire je demultiplexován do separátních video a audio streamů a tyto jsou uloženy do AVI standardním způsobem

Uvědomte si, že DV typ-1 je nestandardní, protože video i zvuk jsou uloženy v AVI jako jeden stream. Pokud bude jakákoliv aplikace číst z AVI souboru, tak nalezne pouze jeden stream, označený jako Interleaved a který je nutné ještě jednou demultiplexovat. Proto je lepší použití DV typu-2, který obsahuje video i zvuk odděleně, což je u většiny aplikací základní nastavení.

Ještě nemáte vyhráno, protože pro zpracování DV videa je nutné ho dekomprimovat. K tomu potřebujete DV kodek. Ten je již standardně ve Windows nainstalován, ale pouze jako DirectShow kodek, ne VCM kodek, který většina aplikací dokáže používat. Musíte ho tedy nainstalovat, dodávají ho např. firmy Adaptec, Canopus, Panasonic a další. Některé programy si ho samy nainstalují nebo dokáží pracovat s již nainstalovaným kodekem od Microsoftu, např. všechny lepší video editory (programy pro střih) jako např. Adobe Premiere, Sony Vegas, Canopus EDIUS, ...

K zachytávání DV (pokud můžeme o zachytávání mluvit) se většinou nepoužívají stejné programy jako k zachytávání analogového videa (i když mohou), ale speciální programy (obsažené opět téměř ve všech střihových programech), které dokáží rozdělit video do více souborů podle času pořízení nahrávky - říká se tomu detekce scén. To zlepšuje orientaci ve videu a následný střih. Dokáže to např. i výborný český program WinDV (který je zdarma) nebo Scenalizer Live (shareware).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama