zachytavani-a-zpracovani-videa-pro-zacatecniky
Hardware Článek Zachytávání a zpracování videa pro začátečníky

Zachytávání a zpracování videa pro začátečníky | Kapitola 3

Mike

Mike

19. 1. 2005 00:00 55

Seznam kapitol

1. Co potřebujeme 2. Zachytávání pomocí analogových TV karet 3. Časté chyby při zachytávání 4. Zachytávání z DV zařízení 5. Editace
6. Uložení do AVI 7. Uložení do MPEG 8. Mastering 9. Závěr

Tento článek je určen především pro začátečníky, kteří ještě nikdy nezachytávali video do počítače. Pokusím se popsat obecný postup, popsat problematiku a doporučit některé programy, ale nebudu se zaobírat jejich používáním, protože to je účelem jiných článků. Kromě toho každý si po spoustě pokusů najde ten svůj "zaručený" postup a každému vyhovuje něco jiného. Také pro různá zachytávací zařízení se hodí jiné programy. Takže se pojďme pustit do práce.

Reklama

Pojďme se ještě podívat na nejčastější chyby při zachytávání. Většinou se jedná o snadná řešení nebo jen neznalost.

Aplikace přistupuje k zachytávacímu zařízení přes ovladače s určitým rozhraním. Dříve bylo ve Windows 95/98 nejběžnější rozhraní VfW, které má kořeny již ve Windows 3.11 a je již značně zastaralé - stále jde o 16ti bitové ovladače na 32bitovém systému. Navíc neobsahují žádné funkce pro ovládání karet - ladění stanic, přepínání, manuální výběr komprese, filtrování atd. Mají často také problém se stabilitou (PC spadne nebo se zasekne, někdy třeba až po půl hodině nebo déle). Ne nadarmo platí, že zachytávání videa je perfektní test stability systému. Mějte na paměti, že největší vliv na toto mají ovladače. Nainstalujte si pokud možno ty nejnovější pro čipset systému, hlavně u počítačů s čipsetem VIA, protože nebývají vždy obsaženy v instalaci Windows. Vypněte v BIOSu "PnP OS Installed" a zapněte USB, i když žádné USB zařízení nepoužíváte. Není to žádný výmysl, ale doporučení výrobců, v počátcích USB byl často řadič vypnutý, protože se moc USB zařízení nepoužívalo. Dalším kritickým místem, téměř v 90% případů za nestabilitu mohla zvuková karta, najděte takové ovladače, které jsou stabilní a zvládnou i vyšší zatížení systému. Při určitém časovém sledu přerušení (od zvukové karty a TV karty) prostě ovladače něco nestihnou a neštěstí je na světě. Kdysi jsem měl zvukovou kartu Yamaha YMF-724 a při zachytávání pod Windows 9x fungovala pouze s jedněmi ovladači (přestože existovaly novější). Dnes už toto většinou nehrozí, protože ve Windows 2000 a XP se používají 32bitové ovladače a protože tyto systémy mají daleko lepší multitasking (a stabilitu) a programy se navzájem tolik neovlivňují. Pro ovládání karet DirectShow rozhraní, které umožňuje daleko více - jde o kompletní systém pro multimediální aplikace (všechny video i audio přehrávače jsou na něm postaveny).

Asi nejčastějším problémem je, že se nám nenahraje zvuk, respektive nahraje, ale pouze ticho. Je to tím, že k nahrávání se často používá instalovaná zvuková karta a je tedy potřeba nastavit zdroj zvuku pro nahrávání. Otevřeme standardní audio mixer z Windows. V menu najdeme Options/Settings (Možnosti/Nastavení), nastavíme Adjust volume for: Recording (Upravit hlasitost pro nahrávání) a stiskneme OK. Nastavíme jako zdroj nahrávání vstup, kam máme přiveden zvuk z TV karty, obyčejně to bývá Line-in nebo Aux. Můžeme také upravit hlasitost nahrávky.

Další problém se zvukem je jiného ražení. Použitá aplikace pro nahrávání nespustí zvuk. Je to dáno tím, že některé ovladače nejsou správně napsány (především u neznačkových karet) a využívá se přímého ovládání zvukového dekodéru, někdy i ladění kanálů. V tomto případě musíme spustit originální aplikaci dodanou k TV kartě, naladit požadovanou stanici, tuto pak ukončit, ale zvuk nechat hrát na pozadí (pokud to tedy umí nebo použít jinou aplikaci, která to dokáže a podporuje naši kartu - ATV2000, MultiDec, Dscaler). Pak spustíme znovu capture aplikaci a můžeme nahrávat.

Někdy se může stát, že zvuk předbíhá, resp. se opožďuje vůči videu. Způsobeno je to tím, že video a zvuk jsou samplovány jinou frekvencí, takže prostě některých dat je více než druhých, což ale software neví. Pokud tato chyba nastane, odstraňuje se nejhůře. Pokud používáte VfW ovladače, tak se přesvědčte, že máte nastaven Master stream na None. Master stream je ten stream (video nebo audio), který určuje časování uvnitř AVI souboru. Tento problém se objevoval velice často na ovladačích karet s čipem BT878 ve verzi 3.x pro Windows 9x (verzi zjistíte pomocí stisknutí Alt+Enter na jednom ze souborů z ovladačů). Pokud je to Váš případ, sežeňte si novější, nebo zkuste použít referenční od Conexantu (výrobce čipů BT8x8). Dnes už ale pravděpodobně používáte WDM ovladače. Pokud nastavíte Master stream na Audio, tak DirectShow upraví framerate videa na hodnotu, která synchronizuje délku videa a zvuku. Místo 25sn/s dostanete například 25,013sn/s, což je mimo jakýkoliv standard a k problémům dojde při vypalování DVD a také při zachytávání do segmentovaných souborů, protože bude mít každý soubor jiný framerate a nepůjdou spojit dohromady. Elegantnější řešení je nastavit Master stream na None, čímž sice dojde k rozsynchronizování zvuku, ale následně to opravíme ve střihovém programu nebo zvukovém editoru přesamplováním zvuku a změnou jeho délky na délku videa. Další věcí, která toto může ovlivňovat, je přetížení systému. Většinou při přetížení vypadávají snímky, ale může se stát, že se nedostane ani na audio paket, ten pak není zpracován, ale do audio stopy se to v podstatě neprojeví. Délka vypadlého paketu určuje posunutí zvuku vůči videu, čím více vypadlých paketů, tím větší posunutí. Navíc je tato chyba v podstatě neopravitelná, protože je vlastně náhodná. Souvisí to s problémy zvukových karet pod Windows 9x, dnes už to většinou v DirectShow s WDM ovladači nehrozí.

Při zachytávání je nutné brát také v úvahu konfiguraci a nastavení počítače. Špatná konfigurace může být příčinou problémů např. s vypadávání snímků při zachytávání, popř. i se stabilitou počítače. Pro zachytávání bychom měli mít separátní disk, na kterém není nainstalovaný systém. Ne pouze logickou partition, ale samostatný disk. Není to podmínkou, ale při zachytávání s větším datovým tokem nemusí disk stihnout pracovat pro systém i pro ukládání video dat najednou. U starších pomalejších disků se také doporučuje disk před zachytáváním defragmentovat, protože ukládání dat "zmateně" po celém disku je pomalejší, dnes by to ale už problémy dělat nemělo. Během zachytávání také vypněte nepotřebné programy, které mohou zpomalovat činnost systému - jde o antivirové programy, spořiče apod. Vhodné je také vypnout automatické spouštění programů z CD, pokud byste nějaký takový disk vkládali.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama