Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou
i Zdroj: Depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou

Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou | Kapitola 6

Adam Nosek

Adam Nosek

29. 8. 2023 18:30 31

Seznam kapitol

1. Procesory 2. Grafické karty a displej 3. Operační paměť, disky a konektory 4. Klávesnice 5. Notebooky do 30 000 Kč 6. Notebooky nad 30 000 Kč

S pomalým koncem prázdnin se opět blíží školní sezóna. Ať už začínáte na gymplu, střední nebo vysoké škole, tak je dobrý notebook často základ, bez kterého se neobejdete. Vybrat ideální model ale není v záplavě nabízených variant zrovna jednoduché. V článku bych vám s výběrem rád pomohl a zaměřil se na notebooky vhodné jak na školu, tak i kreativní tvorbu a gaming. Podíváme se na základní parametry a vlastnosti, které je dobré ohlídat. Vybral jsem i několik zajímavých modelů, které najdete v posledních kapitolách.

Reklama

Pokud máte rozpočet, který ustojí investici vyšší jak 30 tisíc korun, tak se otevírají další možnosti. Počítače v této cenové relaci už dost dobře dokáží konkurovat i některým stolním PC a nabízí i slušný herní zážitek. Na konec článku jsem zařadil i notebook Lenovo, který je svým výkonem vhodný pro každou činnost. Cena tomu ovšem odpovídá.

Poměrně nová řada VICTUS od HP nabízí už hodně slušnou výbavu. Srdcem notebooku je 12jádrovým procesor Intel i5 se 4× P-Core a 8× E-Core. Dále nechybí už výkonná grafika NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB, 16 GB RAM, 144 Hz displej, RGB klávesnice a dokonce i 1TB SSD. Jediným problémem je tak vyšší hmotnost a rozměry (16,1“ displej, hmotnost 2,33 kg) a také cena lehce pod 34 tisíc. Nicméně s danou výbavou nelze cenu kritizovat a notebook má slušnou rezervu i do budoucna.

HP Victus 16,1"", "allowDownloadOriginal":false, "disableSource":false, "rel":"
i Zdroj: HP
HP Victus 16,1"", "allowDownloadOriginal":false, "disableSource":false, "rel":"

Další Asus z rodiny modelů je TUF Gaming A15. Tentokrát postavený na CPU AMD s 8 jádry a výkonné grafice Nvidia GeForce RTX 4060 8GB. Nechybí klávesnice s RGB, 144Hz displej, 16 GB RAM a 1TB SSD. To vše za cenu pod 31 tisíc je přesně příklad toho, jak lze s AMD dosáhnout dobrého výkonu za super cenu a mít rezervu na roky dopředu.

ASUS TUF Gaming A15
i Zdroj: Asus
ASUS TUF Gaming A15

Pokud nemáte limity a cena kolem 56 tisíc není problém, mám další tip. Lenovo Legion Pro 5 nabízí kompletní výbavu nejen pro hráče. Srdcem notebooku je monstrum ve formě procesoru i9-13900HX. V praxi to znamená dohromady 24 jader (8× E-core, 16 P-core) s maximální frekvencí až 5,4 GHz. Procesoru sekunduje vysoce výkonná NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB a nechybí ani 32 GB RAM. Podtrhuje to SSD s 1 TB úložného prostoru. Nechybí samozřejmě ani klávesnice RGB a 240Hz displej s rozlišením 2,5 K. Není asi moc věcí, které Legion nezvládne a nabízí výkon s rezervou. Jediným problémem jsou větší rozměry kvůli 16“ displeji a hmotnost 2,55 kg, což je ovšem vzhledem k výbavě a výkonu naprosto na místě. Menší notebook by se s takovou výbavou asi roztekl. :)

Lenovo Legion Pro 5
i Zdroj: Lenovo
Lenovo Legion Pro 5
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama