Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou
i Zdroj: Depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou

Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou | Kapitola 4

Adam Nosek

Adam Nosek

29. 8. 2023 18:30 31

Seznam kapitol

1. Procesory 2. Grafické karty a displej 3. Operační paměť, disky a konektory 4. Klávesnice 5. Notebooky do 30 000 Kč 6. Notebooky nad 30 000 Kč

S pomalým koncem prázdnin se opět blíží školní sezóna. Ať už začínáte na gymplu, střední nebo vysoké škole, tak je dobrý notebook často základ, bez kterého se neobejdete. Vybrat ideální model ale není v záplavě nabízených variant zrovna jednoduché. V článku bych vám s výběrem rád pomohl a zaměřil se na notebooky vhodné jak na školu, tak i kreativní tvorbu a gaming. Podíváme se na základní parametry a vlastnosti, které je dobré ohlídat. Vybral jsem i několik zajímavých modelů, které najdete v posledních kapitolách.

Reklama

Samotné téma klávesnic na noteboocích je na vlastní kapitolu. Bohužel jak vám bude klávesnice vyhovovat, se těžko dozvíte před jejím použitím. Rady tak lze směrovat zejména k základům. Pokud můžete, určitě zvolte podsvícenou klávesnici. Jakákoli práce ve tmě se díky tomu značně usnadní, i pokud píšete poslepu, protože se rychleji zorientujete. 

Osobně preferuji RGB klávesnice herních notebooků. Možná nejste fandou RGB, nebo vám vyloženě vadí. Ale tyto klávesnice mají jednu výhodu a to možnosti detailního nastavení. Sám píši články často pozdě večer a bílé podsvícení klávesnice někdy oslňuje. 

RGB klávesnice notebooku Legion s Numpadem
i Zdroj: Lenovo
RGB klávesnice notebooku Legion s Numpadem

Proto využívám červenou nebo oranžovou barvu podsvícení, která je velmi šetrná na oči. Samozřejmě pokud jste fanda RGB, tak se vám otevírá nový svět efektů. Specializované softwary výrobců dokáží často udělat nebo nastavit nejrůznější efekty či využít klávesnici jako vizualizér hudby atp. 

V případě, že chcete RGB klávesnici, tak sledujte jestli je zónová, nebo dokonce umožňuje nastavit barvu každé klávesy. Zvažte také potřebu přítomnosti numerického bloku. Jeho absence umožnuje menší rozměry notebooku, ale ztěžuje časté zadávaní čísel. Dříve platilo, že od 15" palců měly notebooky i numerický blok. Ale v poslední době výrobci šetří a tak si radši vše zkontrolujte před koupí.

Vyplatí se sledovat také počet funkčních kláves. Není nic příjemného, pokud musíte pro základní ovládání notebooku (jas displeje, hlasitost) používat funkční klávesu FN v kombinaci s dalšími.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama