Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou
i Zdroj: Depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou

Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou | Kapitola 5

Adam Nosek

Adam Nosek

29. 8. 2023 18:30 31

Seznam kapitol

1. Procesory 2. Grafické karty a displej 3. Operační paměť, disky a konektory 4. Klávesnice 5. Notebooky do 30 000 Kč 6. Notebooky nad 30 000 Kč

S pomalým koncem prázdnin se opět blíží školní sezóna. Ať už začínáte na gymplu, střední nebo vysoké škole, tak je dobrý notebook často základ, bez kterého se neobejdete. Vybrat ideální model ale není v záplavě nabízených variant zrovna jednoduché. V článku bych vám s výběrem rád pomohl a zaměřil se na notebooky vhodné jak na školu, tak i kreativní tvorbu a gaming. Podíváme se na základní parametry a vlastnosti, které je dobré ohlídat. Vybral jsem i několik zajímavých modelů, které najdete v posledních kapitolách.

Reklama

Vybrat správný notebook není jednoduché. V předchozích kapitolách jsem shrnul hlavní body a parametry, které je dobré ohlídat. Každý má samozřejmě ale jiné požadavky. Navíc trochu k zlosti žádný notebook nesplní vše naráz, pokud nemáte k dispozici sto tisíc korun :). Navíc samozřejmě tenký a snadno přenosný notebook bude vždy dražší a méně výkonný, protože by se neuchladil. Kompromisům se tak nevyhnete. Vybírejte nicméně pečlivě. Notebooky je možné rozšiřovat minimálně (HDD + RAM) a s vybraným modelem pak strávíte řadu let. 

Trendem posledních let se stává „pájení“ operační paměti a někdy i disků (zejména u Apple) přímo na desku. Zkuste si toto pohlídat a rozhodně se tomu vyhnout. Pokud disk stárne nebo chcete zvětšit kapacitu, tak jde o operaci v řádu minut. Pokud je ale vše integrované, tak máte smůlu, nebo můžete počítač rovnou vyhodit. Upgrade lze provést pouze výměnou základní desky a je často otázkou 10–30 tisíc v závislosti na modelu, a tak většinou nedává smysl. 

U notebooků sledujte také typ záruky. Vše se může jednou rozbít a posílání notebooku na druhou stranu republiky rychlosti opravy skutečně nepomáhá. DELL a HP např. nabízí notebooky s opravou NBD (Next Business Day). Pokud se vám počítač rozbije, technik přijde přímo k vám domů do druhého pracovního dne a na místě ho opraví. To dokáže ušetřit i týdny bez přístroje, což je u pracovního nebo studijního zařízení asi dost klíčové. Nevýhodou je pak ale vyšší cena těchto notebooků vzhledem k výbavě. Zajímavou možností je také prodloužení záruky o několik let. Za cenu od 1500 do cca 4000 korun lze u vybraných značek přidat 1–5 let záruky (platba je vždy za rok). To ovšem podporují jen některé značky. 

ASUS VIVOBOOK
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS VIVOBOOK

Jelikož výběr notebooků je skutečně pestrý, rozhodl jsem se vybrat několik zajímavých modelů, které můžete brát jako inspiraci. Konečná volba je samozřejmě na vás, ale vybrané modely jsou vždy něčím zajímavé v dané kategorii a nebudete s nimi zklamání. U každého modelu zmiňuji, čím zaujal a proč byste ho měli zvážit do užšího výběru.

Levný notebook na práci i na hraní

S rozpočtem pod 14 tisíc není čas hrdinství. Přesto i v této cenové relaci lze najít zajímavé modely. HP Victus to plní. Notebook staví na šestijádru AMD, kterému sekunduje GPU NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB a 8 GB RAM paměti s úložným SSD prostorem o kapacitě 512 GB. V této cenové hladině jen stěží najdete tak dobře vybavený notebook. K dokonalosti chybí jen operační systém, který můžete zvolit dle svých preferencí.

Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou
i Zdroj: HP

Notebooky VIVOBOOK značky Asus mi nedají spát. Většina modelů této řady totiž nabízí OLED displej! Zvolený model stojí lehce pod 15 tisíc, má 8 GB RAM, 512GB SSD disk a čtyřjádro od AMD. Notebook navíc váží pouze 1,63 kg, takže jde o ideální variantu na cesty. Za danou cenu určitě ke zvážení. Není mnoho počítačů, které nabízí nízkou hmotnost, displej OLED a také slušný výkon. Pokud máte k dispozici větší rozpočet, tak můžete zvolit i vybavenější model z této řady.

ASUS VIVOBOOK
i Zdroj: Asus
ASUS VIVOBOOK

Další kousek od Asusu s cenou lehce pod 24 tisíc nabízí skoro vše jak na práci, tak i zábavu. Procesor AMD s osmi jádry (16 vláken), 16 GB RAM a NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB. Sice jde o „starší“ generaci, ale vyšší model GPU. Navíc nechybí ani displej se 144 Hz, klávesnice RGB a prvky podsvícení po celé konstrukci. V této cenové relaci nachází jen stěží konkurenci. Zamrzí jen absence operačního systému. Ale to není nic, s čím si šikovný student nebo čtenář pctuningu neporadí a ceny druhotných licencí jsou doslova směšné.

ASUS ROG STRIX G15
i Zdroj: Asus
ASUS ROG STRIX G15

Chcete si zahrát, ale máte omezený rozpočet? Zajímavou volbou je určitě ASUS TUF Gaming F15. Ve vybrané konfiguraci nabízí grafiku NVIDIA RTX 2050, 8 GB RAM a 6jádrový procesor Intel i5. Displej se 144 Hz obnovovací frekvence a RGB klávesnici. To vše s cenou pod 17 tisíc je skutečně zajímavá varianta, která umožní slušně využití.

ASUS TUF Gaming
i Zdroj: Asus
ASUS TUF Gaming

Máte větší rozpočet a můžete jít lehce pod 27 tisíc? Pak zvažte ASUS ASUS TUF Gaming A15  ve variantě s procesorem AMD a grafikou Nvidia GeForce RTX 4050 6GB. Opět nechybí displej se 144 Hz a dokonce ani 16 GB RAM. Samozřejmostí je RGB klávesnice a 512GB SSD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama