Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou
i Zdroj: Depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou

Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou | Kapitola 3

Adam Nosek

Adam Nosek

29. 8. 2023 18:30 31

Seznam kapitol

1. Procesory 2. Grafické karty a displej 3. Operační paměť, disky a konektory 4. Klávesnice 5. Notebooky do 30 000 Kč 6. Notebooky nad 30 000 Kč

S pomalým koncem prázdnin se opět blíží školní sezóna. Ať už začínáte na gymplu, střední nebo vysoké škole, tak je dobrý notebook často základ, bez kterého se neobejdete. Vybrat ideální model ale není v záplavě nabízených variant zrovna jednoduché. V článku bych vám s výběrem rád pomohl a zaměřil se na notebooky vhodné jak na školu, tak i kreativní tvorbu a gaming. Podíváme se na základní parametry a vlastnosti, které je dobré ohlídat. Vybral jsem i několik zajímavých modelů, které najdete v posledních kapitolách.

Reklama

Operační paměť

Další příjemná oblast, kde pokrok přinesl řadu pozitiv. Doby 4 GB operační paměti jsou naštěstí pryč. Základem se dneska stává pořád ještě perfektně dostačujících 8 GB a často narazíte i v nižší cenové řadě na 16 GB. Nižší hodnota stačí pro kancelářskou práci a 16 GB pak i pro drtivou většinu her. Pokud má notebook méně jak 8 GB RAM, určitě zvolte jiný. Bude se jednat o několik let starý model, který vám prodejce tlačí, aby se na něj ve skladě neprášilo. Ignorujte velké slevy a výhodné nabídky u podobných dealů, protože v noteboocích je rozšiřitelnost paměti často komplikovaná. 

Pohlídejte si i konfiguraci pamětí a možnosti rozšíření. Pro upgrade je nejlepší, pokud je možné vyměnit oba moduly, pokud jsou paměti napevno či částečně napevno a pro rozšíření je k dispozici pouze jeden slot, je zase lépe mít rovnou co nejvyšší kapacitu RAM. A také zjistěte, zda je v dané konfiguraci notebooku paměť v jednokanálovém či vícekanálovém zapojení, vícekanálové může významně urychlit některé operace a v případě integrované grafiky zvedá její výkon ve 3D. Ale těmihle parametry se výrobce moc často nechlubí, tak to chce kutat po recenzích nebo fórech.

Disky

Obdobně jako u pamětí to platí pro disky, které už v naprosté většině případů naštěstí nahradila SSD. Pokud není váš favorit vybavený SSD, najdete si určitě jiného. Sebepomalejší SSD je vždy svižnější než klasický (plotnový) disk. Ty někdy bývají osazeny jako druhý disk pro data, a potom už to není tak špatná kombinace. I když při dnešních cenách SSD je to stejně škoda. Prostě klasické disky už dneska do přenosných strojů nepatří.

Naprostá většina SSD v aktuálních noteboocích už je typu NVMe a nabízí rychlost čtení minimálně v řádu stovek megabajtů, lepší modely pak v gibabajtech (GB) za sekundu. K výběru jsou i různé typy SSD (SLC, TLC, MLC), ale tím to komplikovat nebudeme (výrobci většinou osazují TLC).

 NVMe SSD
i Zdroj: Samsung
NVMe SSD

Ve specifikacích notebooků se vyplatí ověřit, jestli daný model disponuje také prostorem pro druhý disk. Některé notebooky nabízejí další slot NVMe (ideál) nebo SATA (kde právě často necháme klasický plotnový disk). To je sice starší standard pro klasické 2,5“ disky, ale i tam lze zvolit varianty SSD se čtecími rychlostmi v řádu několik set MB/s. Výhodou varianty SATA jsou často nižší ceny i pod 800 korun. 

Proč má druhý slot význam? Pokud plánujete na notebooku pravidelně hrát, tak je potřeba brát v potaz, že dnešní hry mají klidně 40 až 140 GB. A pokud je notebook osazený např. 500GB SSD, tak se můžete mít plný disk i po dvou třech hrách. Samozřejmě je možné koupit větší primární disk, nicméně větší kapacity NVMe SSD už tak levné nejsou a ani ty není problém rychle zaplnit.

Levné SSD do SATA za dobrou cenu
i Zdroj: Samsung
Levné SSD do SATA za dobrou cenu

Tip: Levné a kvalitní SSD od Samsungu do slotu SATA – ideální řešení pro druhý disk (ale také starší notebook)  

Konektory

Chtěl jsem původně sekci konektorů vyhradit vlastní kapitolu. Nakonec jsem se rozhodl to ovšem zkrátit. Sám jsem celý život kupoval notebooky vždy s maximální konektivitou (PCMCIA, ExpressCard, Thunderbolt, FireWire) a v reálu pak nic z toho skoro nevyužil (vyjma recenzí např. externí zvukové karty). Pro běžné (a často i profi) využití bohatě stačí, pokud je notebook osazen portem USB 3.2, což je v dnešní době již standard. USB porty 3. generace umožňují přenosové rychlosti v řádu stovek megabajtů za sekundu a to stačí i pro externí SSD. Můžete zkusit vsadit např. na Thunderbolt, ale v reálu je to zbytečné. 

Pohlídejte si spíše počet USB-A (klasické) a USB-C dle potřeb, jaké máte. USB-C je moderní rychlé a praktické, ale řada periferií má stále pouze klasické USB. Co je dobré ohlídat, je přítomnost RJ-45, který připojí notebook k síti. Značná část notebooků (zejména těch lehkých) tento port zcela vyřadila a vsází na Wi-Fi. To samozřejmě dnes nabízí velké rychlosti (i více než 600 Mb/s), ale kabel je kabel a pro maximální rychlosti a stabilitu připojení se může hodit. Ale nutnost to není.

Zaměřte se taky na video výstup. Pokud budete připojovat externí monitor, tak se nabízí jak HDMI, tak DisplayPort, ale často i USB-C/Thunderbolt. Ujistěte se, že notebook má správnou variantu, ať se vyhnete nákupu drahých adaptérů nebo speciálních kabelů. Ideální je HDMI, to připojíte vždycky.

Napájení

Kapitolu samu pro sebe je nabíjení. Pokud jste už nějaký ten notebook v ruce měli, jak vypadá krásný macatý napájecí adaptér asi víte. Často váží polovinu toho co přenosný stroj a jeho základem je typický napájecí elektrický kabel, který je často stejně velký jako ten k počítači. Výrobci vám prodají elegantní ultrabook s váhou okolo kilogramu, ale k tomu připlácnou napájecí cihlu. S tou se samozřejmě nikde nechlubí, to není elegantní štíhlá věc vhodná pro prezentace. Naštěstí tu máme jednu z mála regulací EU, která pomůže i u notebooků. USB-C standard, který vedle mobilu má ve většině případů dostatečnou kapacitu i pro napájení notebooku. Výrobci to u novějších strojů pochopili také, ale je třeba si dát pozor. Není to ještě úplně samozřejmé.

To, že stroj má USB-C ještě neznamená, že se přes něj dokáže nabít i když často to tak bývá. Někteří výrobci také dodávají klasický adaptér i když notebook zvládne i USB-C. Prostě je v tom guláš a chce si to pohlídat. Ale ta pohoda, když si na cesty berete jeden adaptér co poslouží mobilu i počítači, no je to super.

Samozřejmě pokud kupujete mašinu osazenou nejvýkonnější grafikou, nečekejte, že bude vesele fungovat s adaptérem od telefonu. Nad 100 W to už opravdu chce nějakou tu hezkou cihličku. Ale i výkonný stroj se přes USB-C dá nabít, jen při tom nemůžete konstantně hrát Diablo 4 nebo jinou pecku. Nabíječka prostě nedá dostatečný proud a tak se bude stroj vybíjet. Pomaleji než když pojede jen na baterku, ale vybíjet. Na druhou stranu nic nebrání tomu ho ale slabším adaptérem dobít přes noc. A na běžné psaní poznámek a mailů bude mobilní adaptér bohatě stačit.

Pokud zjistíte, že máte mašinu s klasickým adaptérem, ale dá se dobít i pomocí USB-C, tak tu mám jeden dobrý tip. Podívejte se na nabídku GaN adaptérů. Jsou sice trochu dražší než ty normální, ale v malém provedení nabízí podstatně lepší výkon.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama