Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu! | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2013 03:00 141

Seznam kapitol

1. Komunikace v šifrách 2. Sony VAIO Duo T11 3. Super design,... 4. ...ale co to ovládání?
5. Myš a klávesnice nezbytností 6. Špatná ergonomie 7. Chaos, chaos... 8. Znovu, prosím

Windows 8 provází smíšené recenze, kritiku schytalo hlavně „moderní rozhraní“ známé jako Metro. Recenzenti nicméně zmiňovali, že i když na desktopu stojí za houby, pro tablety bude dobré. Problém je v tom, že to většinou vůbec nezkoušeli a prostě PŘEDPOKLÁDALI, že bude dobré. Dlaždice – co by se na tom taky dalo zkazit? No... Hodně.

Reklama

Nic proti, ale mě připadají celoobrazovkové aplikace jako vtip. Jasně, vypadají hezky, v čemž je možná jejich hlavní plus. Jen se na ně podívejte: Velké plochy zabírají parádní fotky se šťastnými lidmi hledícími do budoucnosti a nebo s pěknými věcmi. Informace jsou řídké, nelze je snadno strčit do clipboardu, takže máte pocit, že většina z aplikací jsou takové celoobrazovkové noviny. Stačí srovnat aplikaci Finance s tím, co nabízí Bloomberg, aby byl více než jasný rozdíl mezi „PowerPointově pojatou“ vycoolovanou aplikací s malým množstvím dat a velmi hutným prohlížečem, vyladěným podle potřeb finančníků.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Každá celoobrazovková aplikace se ovládá trochu jinak, přičemž je naprosto běžné, že netušíte, co je aktivní prvek (některé texty jsou ve skutečnosti linky, i když vypadají jako normální text) a nebo ovládací prvky nevidíte, protože jsou zasunuté na panelech tak, aby svou praktičností nehyzdily ty krásné výjevy se šťastnými lidmi a romantická nic neříkající panoramata. Není způsob, jak zjistit, co daná aplikace umí, protože nikde nic nenapovídá. Takže můžete vesele šúchat prstem sem a tam, klepat po obrazovce a zkoušet klávesové zkratky, co že to třeba udělá. Jednoduché ergonomické pravidlo říká, že byste neměli před uživatelem schovávat aktivní prvky. Celé Windows 8 jsou jedna obrovská schovávačka, taková svého druhu bojovka o to, který uživatel je drsnější a objeví více poschovávaných funkcí. No, Hidden Object Games jsou teď hodně populární, tak se to možná Microsoft rozhodl pojmout takhle.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledkem je to, že celý ten systém nemá ani hlavu, ani patu. Když táhnete prstem shora dolů v aplikaci Finance, objeví se horní menu (ha, objev za 10 bodů!). Když v té samé aplikaci potáhnete stejným způsobem prstem o něco víc, prosadí se defaultní akce, což je zavření aplikace. Bomba, ne? Jedno gesto, dva diametrálně odlišné výsledky! Funkce dostupné v kontextových nabídkách se liší kus od kusu, podle toho, co která aplikace podporuje. Jedna podporuje tisk, druhá ne. Proč? Fotoaparát umí fotit, ale „nemůže momentálně odesílat data do jiných zařízení“. Záhada.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama