Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2013 03:00 141

Seznam kapitol

1. Komunikace v šifrách 2. Sony VAIO Duo T11 3. Super design,... 4. ...ale co to ovládání?
5. Myš a klávesnice nezbytností 6. Špatná ergonomie 7. Chaos, chaos... 8. Znovu, prosím

Windows 8 provází smíšené recenze, kritiku schytalo hlavně „moderní rozhraní“ známé jako Metro. Recenzenti nicméně zmiňovali, že i když na desktopu stojí za houby, pro tablety bude dobré. Problém je v tom, že to většinou vůbec nezkoušeli a prostě PŘEDPOKLÁDALI, že bude dobré. Dlaždice – co by se na tom taky dalo zkazit? No... Hodně.

Reklama

Nikdy bych neřekl, že to ze mě vypadne, ale rozlišení pouze 1366×768 bodů je u takhle prťavých dotykových obrazovek lepší, než oněch 1920×1080. S úhlopříčkou 10,6“ palce je plocha příliš malá a ovládací prvky jsou příliš drobné. Ono upřímně, u tak malé mašinky se špatně píše, i když máte i externí klávesnici. Na noteboocích píšu hodně a za praktické minimum považuji 12“. Jediný systém, který byl menší, ale dalo se na něm pracovat, byl jedinečný laptop IBM Thinkpad 701c s obrazovkou 10,4“ vybavený „butterfly keyboard“ tedy skládací klávesnicí. Tahle konstrukce je unikátní, při odklopení víka počítače se dvě části klávesnice, uložené nad sebou, rozesunou do stran a vytvoří klávesnici, která je širší, než samotný notebook (odpovídá modelu s 12“ obrazovkou). Butterfly systém vymizel s tím, jak se objevily laptopy s méně ergonomickým, ale „více filmovým“ poměrem 16:9, kam se širší klávesnice vešla i bez skládání. Skládací klávesnice měla navíc tu nevýhodu, že notebook byl kvůli ní tlustší.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nicméně jsme teď u strojů, které zase mají 10“ - a protože skládací klávesnici nemají, je nutně drobná. Sony Vaio Duo T11 tento problém obchází tím, že má „dlouhou“ chicklet klávesnici, která trpí jinými problémy: PgUp, PgDn, Home a End jsou dostupné jen přes Fn shift – a aby nás to nemrzelo, pravý Fn shift je tam, kde bychom očekávali normální Shift. Nepsalo se mi na tom dobře, ale to není všechno: Horní řada kláves je doslova nalepená na dotykovou obrazovku. Protože obrazovka reaguje už na přiblížení prstů a jako na potvoru je v desktop režimu hned dole lišta, při psaní se mi neustále systém přepínal do jiných aplikací. Nebylo to několikrát, za 4 hodiny psaní šlo o desítky případů, kdy jsem zjistil, že typuji do jiné aplikace, než jsem plánoval. Najednou zjistíte, že za určitých okolností může být přítomnost dotykové obrazovky nejenže zbytečná, ale ve skutečnosti horší, než kdyby tam nebyla!

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Je vidět, že problémy s dotykovou ergonomií klasických aplikací Microsoft buď neřešil a nebo nevyřešil. Možná, že klasická okna, menu a podobné věci prostě a jednoduše nejde předělat pro dotykové ovládání a vyžadovaly by si naprosto zásadní překopání, protože malá dotyková obrazovka představuje nepřekonatelný problém. Je možné, že se Microsoft rozhodl, že nechá desktopové aplikace prostě nějak dožít a soustředí se na nové celoobrazovkové, které mají řadu výhod, jako že je například nejde instalovat jinak, než z Windows Store, což mimo zlepšení ovládání přinese i zlepšení příjmů pro Microsoft.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama