Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2013 03:00 141

Seznam kapitol

1. Komunikace v šifrách 2. Sony VAIO Duo T11 3. Super design,... 4. ...ale co to ovládání?
5. Myš a klávesnice nezbytností 6. Špatná ergonomie 7. Chaos, chaos... 8. Znovu, prosím

Windows 8 provází smíšené recenze, kritiku schytalo hlavně „moderní rozhraní“ známé jako Metro. Recenzenti nicméně zmiňovali, že i když na desktopu stojí za houby, pro tablety bude dobré. Problém je v tom, že to většinou vůbec nezkoušeli a prostě PŘEDPOKLÁDALI, že bude dobré. Dlaždice – co by se na tom taky dalo zkazit? No... Hodně.

Reklama

Podstatně hustší jsou ale další dva panely. Dolní panel, který zobrazuje kontextovou nabídku k dlaždicím, se nejjednodušším způsobem zobrazí klávesnicí – dohopkáte na dlaždici šipkami, stisknete mezerník a je to. S myší je to intuitivnější, dojedete nad dlaždici a stisknete pravé tlačítko (s trackpointem to ale není tak pohodlné jako s klávesnicí). Prstem se to dělá zvláštně: Zmáčknete dlaždici a trochu ji popotáhnete. Tohle udělá zároveň zobrazení kontextové nabídky i select dlaždice, takže to můžete po sobě udělat na víc dlaždic. Přisámbohu, tohle by mě fakt nenapadlo, zkoušel double tap, podržení stisknuté dlaždice, tah prstem přes dolní hranu obrazovky nahoru následovaný klepnutím na dlaždici atd. atd. Nakonec poradil až Google! Ne, tohle NENÍ intuitivní návrh ovládání.

Ještě podivnější je levý panel. Pokud uděláte tah přes levou hranu obrazovky směrem dovnitř, přepne se vám to na další běžící aplikaci. Nejde o přepínání mezi posledními dvěma, což by mohlo být praktické, ale prostě „další aplikace v seznamu“, což je tím víc naprd, čím více aplikací vám běží.

Pokud chcete zobrazit seznam běžících aplikací, potřebujete být alespoň druhý dan ve Windows 8: Táhnete prstem přes levou hranu dovnitř, pak si to rozmyslíte, uděláte otočku a táhnete zase zpátky. Paráda, že jo? Tohle vás taky jen tak nenapadne, to je gesto jako z Harryho Pottera a jediné, co mi u toho chybí, je nutnost současně zvolat „Expecto Winprocessum!“ Myší to je ještě vymazlenější, najedete do levého horního rohu, stisknete levé tlačítko, popotáhnete směrem dovnitř a pak se zase vrátíte, což se kupříkladu s trackpointem dělá opravdu ukrutně blbě.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve finále zjišťujete, že aby se váš dotykový systém dal ovládat dobře, tak k němu POTŘEBUJETE klávesnici, protože rychlost klávesových shortcutů je prostě nenahraditelná. Pokud se rozhodnete používat aplikace v desktopu, tak rovněž potřebujete myš a nebo trackpoint, protože klasické ovládací prvky Windows jsou maličké, zvláště v rozlišení 1920×1080 a udělat prstem right click na položku v kontextovém menu je opravdu mistrovský kousek srovnatelný s roztětím hrášku katanou – vyžaduje to jemnost, přesnost, rozhodnost a soustředění. Vaše mysl musí být klidná jako Měsíc na jezerní hladině, v rozechvělém stavu vás z opakovaných neúspěšných pokusů prostě klepne pepka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama