Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2013 03:00 141

Seznam kapitol

1. Komunikace v šifrách 2. Sony VAIO Duo T11 3. Super design,... 4. ...ale co to ovládání?
5. Myš a klávesnice nezbytností 6. Špatná ergonomie 7. Chaos, chaos... 8. Znovu, prosím

Windows 8 provází smíšené recenze, kritiku schytalo hlavně „moderní rozhraní“ známé jako Metro. Recenzenti nicméně zmiňovali, že i když na desktopu stojí za houby, pro tablety bude dobré. Problém je v tom, že to většinou vůbec nezkoušeli a prostě PŘEDPOKLÁDALI, že bude dobré. Dlaždice – co by se na tom taky dalo zkazit? No... Hodně.

Reklama

Vrcholem ovládání Windows 8 je správná kombinace toho, co se v daném okamžiku hodí nejvíce. Někde v Redmontu musí být vysoká hora, pronikající oblaky, na jejímž vrcholu sedí stařec, který je osmý dan osmých Windows, má černý pásek v jejich ovládání a dokáže zmáknout efektivně i dva systémy najednou. Bohužel jeho moudrost je skrytá těm, kteří ji nehledají a ti se budou buď mořit s objevováním tajného vědění po blozích a nebo se na to vykváknou a nainstalují si Start8. Což je možná lepší, protože ovládání zásadní „killer featury“ Surface Pro, totiž ovládání standardních desktopových aplikací dotekem, je prostě šílené.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Příchod Windows 8 neřeší u desktopových aplikací vůbec nic, je to pořád stejné zoufalství, jako to bylo u dotekových Windows vždycky. Nechápu ty, co čekají na „skutečný tablet se skutečnými Windows“, ten mohli mít už před deseti lety a už tehdy by zjistili, že to jako dobrý nápad jenom vypadá. Podle mě průběh jejich zkušeností se Surface Pro bude vypadat tak, že se s ním nejdřív budou všude tahat a chlubit, pak s sebou začnou nosit trafo, protože výdrž se standardní baterií nebude nic moc a nakonec i myš, takže po čase zjistí, že si vlastně pořídili notebook, jenom dražší.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice s touchpadem je u tohoto tabletu dosti kritická, protože nějak potřebujete umístit kurzor přesně tam, kde ho chcete mít a potřebujete stisknout pravé tlačítko myši. Praktické zkušenosti z používání mi říkají, že v ryze tabletovém režimu ho majitelé budou jenom předvádět známým, aby jim ukázali, že mají ten jediný, pravý a skutečný tablet. A zatímco amatéři s Androidem a iOSem budou své tablety dál používat bez klávesnice, protože to jde, majitel Surface Pro se bude chlubit klávesnicí v krytu, protože bez ní ve skutečnosti systém používat nejde. Ani omylem si nedovedu představit, že bych například používal Word v desktopovém režimu jen s virtuální klávesnicí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama