test-disku-ata-serial-ata-raid-co-koupit
Úložná zařízení Článek Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit? | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 11. 2003 00:00 162

Seznam kapitol

1. Diskopedie: SerialATA vs ATA 2. Diskopedie: Disková pole RAID, jejich typy a vlastnosti 3. Popis: Raptor - SerialATA s 10k/min 4. Popis: disky WD1200 - Serial ATA a ATA 5. Popis: disky Deskstar - Hitachi (ex IBM) 6. Popis: disk Maxtor DiamondMax Plus 9
7. Popis: disky Seagate 7200.7 - ATA a SerialATA 8. Základní testy 9. Syntetické testy - PCmark, Sandra 10. Simulační testy - WinBench 11. IOmeter (simulace zátěže) + závěr 12. Příloha 1: Základní pojmy z oblasti disků

Úkolem testu bylo zjistit "kdo je kdo" ve světě disků určených pro tzv. desktopové počítače. Proto zde najdete disky od všech důležitých výrobců, modely ATA i SerialATA, disky s 2 i 8MB paměti cache, model s 10 000ot/min i obvyklé 7200 otáčkové. A aby toho nebylo málo zapojili jsme dva disky do pole RAID 0 (tzv. stripping) a jejich výkony porovnali s ostatními. Abychom si práci usnadnili uvažovali jsme o vyšší střední třídě disků - o kapacitách 80 a 120GB. Předpokládám, že pravě tyto kapacity Vás budou zajímat nejvíce.

Reklama

Disk který jsem testoval patří do tradiční linie Maxtoru - trochu mě mrzí, že po spolknutí Quantumu prakticky zanikly disky této inovátorské firmy.

Řada disků DiamondMax Plus 9 vyvolala po svém uvedení mezi odborníky celou řadu diskuzí - přesto že firma Maxtor prohlašovala že disky jsou vybavené 80GB plotnami, zjistilo se, že některé modely využívají ploten o velikosti 60GB a to i v případě že se jedná o disky o násobcích 80GB (kapacita ploten má vliv na výkon, hlučnost i zahřívání disku)!

Recenzenti zpozorovali vztah mezi sériovým číslem (druhá pozice) a počtem použitých hlaviček. Podle toho se i v našem případě jedná o disk vybavený dvěmi plotnami.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Současná řada DiamondMax +9 zahrnuje kapacity: 60, 80, 120, 160 a 200GB, existuji verze s 2 i 8MB cache, rozhraní může být ATA i SerialATA (to vždy s 8MB cache). Podle informaci výrobce by všechny současné disky této řady měly být vybaveny motory s tichými fluidními ložisky (tyto ložiska by měly zajistit, že disk po čase nezačne "ječet").

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Technická data DiamondMax Plus 9, 80GB - SATA

Výrobce Maxtor Model ID Maxtor 6Y0800M0
Rodina DiamondMax Plus 9 Sériové číslo Y3JTG15E
Rozhraní Serial ATA/150 Revize YAR51BW0
Otáčky /min. 7200 ECC bajtů 4
velikost bufferu 8MB (dual ported, read ahead)
Počet ploten 2 (60GB) Write cache ano
Počet hlaviček 3 (1 plocha neaktivní) Acoustic Management ano
Hmotnost 0.63kg Akustika 27/35dBA - idle/seek
Odběr max* 12W Odběr v klidu* 7.3W

Je zajímavé že je po naformátování jsou tyto Maxtory větší než ostatní 80GB disky (rozdíl je 2GB a ukazuje na to, že se skutečně nejspíše jedná o typy geometrii 60 + 30 - 10GB). Je to maličkost ale potěší...

V proběhu testu jsem zjistil že některé disky, mezi nimi i Maxtor mají zapnutou speciální funkci, kdy při prvních zápisech automaticky využívají funkci Write Verify. To znamená že první testy zápisu ukazují mimořádně nízké hodnoty. Teprve po opakovaném čtení daného sektoru je z něho sejmutý "lock" a zápis probíhá bez následného čtení. Toto bezpečnostní předtestování značně ovlivňuje první benchmarky. Pokud disk naformátujeme nezkráceným způsobem, začne se chovat zcela standardně!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama