test-disku-ata-serial-ata-raid-co-koupit
Úložná zařízení Článek Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit? | Kapitola 11

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 11. 2003 00:00 162

Seznam kapitol

1. Diskopedie: SerialATA vs ATA 2. Diskopedie: Disková pole RAID, jejich typy a vlastnosti 3. Popis: Raptor - SerialATA s 10k/min 4. Popis: disky WD1200 - Serial ATA a ATA 5. Popis: disky Deskstar - Hitachi (ex IBM) 6. Popis: disk Maxtor DiamondMax Plus 9
7. Popis: disky Seagate 7200.7 - ATA a SerialATA 8. Základní testy 9. Syntetické testy - PCmark, Sandra 10. Simulační testy - WinBench 11. IOmeter (simulace zátěže) + závěr 12. Příloha 1: Základní pojmy z oblasti disků

Úkolem testu bylo zjistit "kdo je kdo" ve světě disků určených pro tzv. desktopové počítače. Proto zde najdete disky od všech důležitých výrobců, modely ATA i SerialATA, disky s 2 i 8MB paměti cache, model s 10 000ot/min i obvyklé 7200 otáčkové. A aby toho nebylo málo zapojili jsme dva disky do pole RAID 0 (tzv. stripping) a jejich výkony porovnali s ostatními. Abychom si práci usnadnili uvažovali jsme o vyšší střední třídě disků - o kapacitách 80 a 120GB. Předpokládám, že pravě tyto kapacity Vás budou zajímat nejvíce.

Reklama

Měření utilitou Intel IOmeter (použili jsme verzi 1999.10.20) klade vysoké nároky na správnou metodiku testů. Primárním úkolem testu je zjišťování kolik vstupně/výstupních operací je schopen systém zpracovat za 1 sekundu.

Výhodou je, že můžete sestavit matici, podle které se bude disk zatěžovat. Měnit lze neuvěřitelnou spoustu parametrů - od velikosti a typu zapisovaných dat, přes množství konkurenčních procesů současně přistupujících k disku.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky jsem testovali jednotnou metodikou. Testovaný prostor byl vždy, záměrně, avšak pokaždé stejně fragmentován. Testovanou oblast jsme omezili na 3.8GB.

Podívejme se, jak by si disky vedly v malém webovém serveru:

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

To že při konkurenčním přístupu exceluje RAID není tak úplně jeho zásluhou ale spíše zásluhou optimalizace řadiče Promise (prosím porotu aby k tomuto faktu nepřihlížela :-)

Vítězem je pochopitelně "serverový" Raptor - disk kterému není dáno informace rychle zapisovat a číst ale který si zakládá na tom, že je rychle "najde". Na druhém místě je Hitachi Deskstar 7K250 a Barracuda 7200.7 v provesení SATA s 8MB paměti cache. WD Caviary a DiamondMaxy +9 v tomto testu příliš neexcelují - rozdíl však stěží překračuje 10%.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokus je systém vybaven výkonným procesorem a jsou nainstalované odpovídající ovladače není zatížení procesoru problémem. Nepotvrdilo se, že SerialATA zatěžuje procesor méně. Poněkud vyšší zatížení 80GB Barracudy 7200.7 lze také přičíst 2MB paměti cache a tomu, že v tomto testu tento disk s ostatními docela držel krok.


Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr celého testu bych shrnul do několika okruhů:

SerialATA

Testy neprokázaly zásadní přínos tohoto rozhraní (větší vlil má rozdílná konstrukce disků) - ten se očekává s příchodem SATA II, hlavně kvůli podpoře "Native Command Queing". Poznámka: Většina výrobců používá dnes interní konvertor SATA / ATA (od firmy Marwell), pouze firma Seagate razí své vlastní řešení.

Cache

Ve většině testů dostal disk s 2MB cache na frak. Myslím že netřeba dalšího komentáře.

RAID

Testy potvrdily, že nejlepším diskem je... správně nakonfigurované diskové pole. Přesto jsou úkoly, kde je použití typu 0 (strippingu) riskem - například u serveru (tam patří RAID typu 1).

Raptor

Přesto, že v moha testech tento disk excelovat, je jeho přínos pro "desktopová" PC poměrně malý. Situaci by zde mohl změnit 74GB model - přesto platí, že 10k otáčkové Raptory patří především do serverů (případně pracovních stanic).

Jednotlivé značky

Pole "závodníků" bylo velice vyrovnané (pokud bychom vyloučili RAID a Raptora byly by grafy docela nudné) - lze říci, že mezi testovanými nejsou vyloženě špatné disky. Příjemně mě překvapily Hitachi Deskstary které se, jak se zdá, vracejí na scénu a ukazují že nepatří do propadliště dějin.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota

Dnešní vysokootáčkové disky dokáži nečekaně zatopit. Z tohoto hlediska vyžadují zvláštní péči - minimálně pevné upnutí (boční plechy disk částečně chladí) do dobře větrané skříně. Z testovaných disků nejvíce topily Barracudy 7200.7 - na jejich povrchu jsme po jisté době intenzivního testování naměřili 50-49C, hned v závěsu byl Maxtor se 48-47C. Překvapením byl fakt, že Raptor "netopil" tak, jak jsme čekali (46C, stejně jako WD1200JB).

Hlučnost

Nejtišším diskem byla Barracuda 7200.2, Deskstar i Maxtor hrály druhé housle, zatímco disky WD (ač stále vemni tiché) dávaly o své existenci vědět poněkud více (disky tohoto výrobce generují tichý, avšak velmi typický svist).

Jiří Kwolek

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama