test-disku-ata-serial-ata-raid-co-koupit
Úložná zařízení Článek Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit? | Kapitola 10

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 11. 2003 00:00 162

Seznam kapitol

1. Diskopedie: SerialATA vs ATA 2. Diskopedie: Disková pole RAID, jejich typy a vlastnosti 3. Popis: Raptor - SerialATA s 10k/min 4. Popis: disky WD1200 - Serial ATA a ATA 5. Popis: disky Deskstar - Hitachi (ex IBM) 6. Popis: disk Maxtor DiamondMax Plus 9
7. Popis: disky Seagate 7200.7 - ATA a SerialATA 8. Základní testy 9. Syntetické testy - PCmark, Sandra 10. Simulační testy - WinBench 11. IOmeter (simulace zátěže) + závěr 12. Příloha 1: Základní pojmy z oblasti disků

Úkolem testu bylo zjistit "kdo je kdo" ve světě disků určených pro tzv. desktopové počítače. Proto zde najdete disky od všech důležitých výrobců, modely ATA i SerialATA, disky s 2 i 8MB paměti cache, model s 10 000ot/min i obvyklé 7200 otáčkové. A aby toho nebylo málo zapojili jsme dva disky do pole RAID 0 (tzv. stripping) a jejich výkony porovnali s ostatními. Abychom si práci usnadnili uvažovali jsme o vyšší střední třídě disků - o kapacitách 80 a 120GB. Předpokládám, že pravě tyto kapacity Vás budou zajímat nejvíce.

Reklama

Nejoblíbenějším simulačním testem je "starý ale jarý" test Ziff-Davis Winbench 99 (v2.0). Poměrně věrně ukazuje jak se disk bude "v reálu" chovat. Skládá se ze dvou části: "Bussines" a "High-end" Disk Winmark. Výsledky jsou záviské i na souborovém systému (FAT32 je rychlejší než NTFS, my jsme, z důvodu lepší podpory velkých souborů, použili NTFS).

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Index High-End (HE) se vypočítává ze soustavy simulovaných zátěží napodobující "diskové chování" některých aplikací (i když se jedná o dnes již zastaralé programy).

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Z grafu jsou zřejmí vítězové i poražení:

  • pořadí pro test High-End je následující: diskové pole RAID, WD Rapror, SerialATA Hitachi Deskstar 7K250. Poražená je ATA Barracuda s 2MB paměti chache...
  • U Bussines Winmarkse na třetím místě umístil disk Maxtor DiamondMax Plus 9, poraženým je zase Barracuda 7200.7 s 2MB paměti cache.

U tohoto testu si ATA verze disku WD1200JB vede poněkud lépe než varianta "JD" vybavena rozhraním SerialATA. Zdá se, že že se disky liší poněkud více, než se na první pohled zdá - subjektivně je chod disku "JD" poněkud tišší - ve srovnání s klasikou "JB".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama