test-disku-ata-serial-ata-raid-co-koupit
Úložná zařízení Článek Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit? | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 11. 2003 00:00 162

Seznam kapitol

1. Diskopedie: SerialATA vs ATA 2. Diskopedie: Disková pole RAID, jejich typy a vlastnosti 3. Popis: Raptor - SerialATA s 10k/min 4. Popis: disky WD1200 - Serial ATA a ATA 5. Popis: disky Deskstar - Hitachi (ex IBM) 6. Popis: disk Maxtor DiamondMax Plus 9
7. Popis: disky Seagate 7200.7 - ATA a SerialATA 8. Základní testy 9. Syntetické testy - PCmark, Sandra 10. Simulační testy - WinBench 11. IOmeter (simulace zátěže) + závěr 12. Příloha 1: Základní pojmy z oblasti disků

Úkolem testu bylo zjistit "kdo je kdo" ve světě disků určených pro tzv. desktopové počítače. Proto zde najdete disky od všech důležitých výrobců, modely ATA i SerialATA, disky s 2 i 8MB paměti cache, model s 10 000ot/min i obvyklé 7200 otáčkové. A aby toho nebylo málo zapojili jsme dva disky do pole RAID 0 (tzv. stripping) a jejich výkony porovnali s ostatními. Abychom si práci usnadnili uvažovali jsme o vyšší střední třídě disků - o kapacitách 80 a 120GB. Předpokládám, že pravě tyto kapacity Vás budou zajímat nejvíce.

Reklama

Hlavním cílem testu bylo zmapovat současnou situaci mezi dostupnými 80GB disky Serial ATA. Později jsem záměr trochu poopravil, když jsem zjistil že firma Western Digital nabízí minimálně 120GB modely. Pro úplnost jsem zařadil pole RAID sestavené ze dvou levných disků SATA. Třešničkou na dortu je jediný disk ATA (SerialATA) rotující 10 000ot/min - WD360GD Raptor. A právě od něho začneme popis startovního pole.

"Exot" WD360GD - Raptor

Začneme diskem který se od všech ostatních disků odchyluje nejvíce. V současné době se jedná o nejrychlejší disk Serial ATA, disk který se rozhodl vstoupit do oblasti vysokých otáček, kde se dosud suverénně pohybují disky SCSI 160 a 320. Začněme však krátkým rodným listem tohoto disku.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Klíčovým okamžikem v historii Western Digitalu byl, zdá se, okamžik kdy před několika léty vzdali své působení v oblasti výrobně i vývojově nákladných "podnikových" (Enterprise) disků vybavených rozhraním SCSI (všimněte si sami že disky SCSI na firemních stránkách WD dodnes nenajdete). Finanční situace nebyla tehdy příliš dobrá (to platilo nejen pro WD ale i jiné výrobce disků) a jednou z cest byla minimalizace výrobního portfolia. Zdá se, že tento krok byl správný protože firma WD se ze svých potíží zotavila.

Díky tomu, že se soustředili jen na oblast disků ATA, byli schopni přicházet s novinkami mezi prvními, ne-li úplně první (jako v případě Raptora). První fronta útoku byla vytyčená na poli kapacity (první 100 a 200GB disky), za ní následovalo zvýšení paměti cache. Zatímco konkurence tehdy v případě disků ATA ustrnula na 2MB, u WD vybavili své top modely hned čtyřnásobkem - 8MB. To dovolilo v některých testech získat nad ostatními výrazný náskok. Westernu se vyplatila zásada "pracuj na své dobré pověsti, pak začne ona pracovat pro tebe".

U Westernu pochopili, že uživatelé očekávají inovace (i když na první pohled jsou mírně předčasné, z velké cache těží teprve dnešní disky, plně ji využijí teprve disky SATA II) i to, že jsou ochotni za ně zaplatit (přes poměrně vysokou "přirážku" se prodalo obrovské množství disku s 8MB cache).

Přesně těchto zásad se drželi když vznikal Raptor. Cílem bylo vrátit se na podnikový trh, trh pracovních stanic a serverů tak trochu oklikou. U WD si pamatovali co tento trh potřebuje:

  • extrémně spolehlivá řešení: 1.2 mil hodin MTBF a pětiletá záruka Raptora odpovídá zvyklostem běžným mezi disky SCSI a nechává ATA disky daleko za sebou,
  • rychlost: plotny WD360GD rotují rychlostí 10 000ot./min - to stačí aby Raptor v tomto ohledu kraloval mezi ATA disky a přitom si udržel svou cenu v rozumných mezích,
  • jako další trumf u WD přidali levné rozhraní - cena kvalitního řadiče SCSI dnes totiž prakticky překračuje cenu samotného Raptoru, zatímco řadič SATA je běžnou součástí dnešních základních desek,
  • kapacita: zdá se, že ta byla odsunuta na poslední místo. Současné Raptory nabízejí kapacitu 36GB, nová řada ji zdvojnásobuje - na 72GB.

Raptor rozhodně není diskem který se hodí do každého počítače - rozhodně však může být skvělou alternativou SCSI v levných serverech (předpokládám že si jej vychutnají i někteří fandové s "domácímí" pracovními stanicemi, výrobci PC jej také s oblibou jej nasazují do sestav určených pro testování). Například u web- a aplikačních serverů není kapacita zcela rozhodující, důležitější je rychlost a spolehlivost.

Technická data WD360GD, 36.7GB

Výrobce Western Digital Model ID WDC WD360GD-00FNA0
Rodina WD Raptor Sériové číslo WD-WMAH91118936
Rozhraní Serial-ATA/150 Revize 35.06K35
Otáčky /min. 10 000 ECC bajtů 74
velikost bufferu 8MB (dual ported, read ahead)
Počet ploten 1 (36,7GB) Write cache ano
Počet hlaviček 2 Acoustic Management ano
Hmotnost 0.73kg Akustika* 32/36dBA - idle/seek
Odběr max* 8.4W Odběr v klidu* 7.9W
Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz


fotografie z xbitlabs.com - všimněte si tloušťky litého rámu

Konstrukce testovaného disku je jednoplotnová, dnes se začínají prodávat dvouplotnové varianty WD740GD. Díky svým vysokým otáčkám patří Raptory mezi hlasitější modely.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Překvapivým faktem je, že disk byl nejspíše původně vyvíjen jako UltraATA. Je totiž vybaven známým konvertorem ATA <-> SerialATA od firmy Marvel (podobný je možné vidět na některých řadičích RAID i v konvertorech ABIT Serilel).

Raptora nám zapůjčila firma CzechComputer

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama