test-disku-ata-serial-ata-raid-co-koupit
Úložná zařízení Článek Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit? | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 11. 2003 00:00 162

Seznam kapitol

1. Diskopedie: SerialATA vs ATA 2. Diskopedie: Disková pole RAID, jejich typy a vlastnosti 3. Popis: Raptor - SerialATA s 10k/min 4. Popis: disky WD1200 - Serial ATA a ATA 5. Popis: disky Deskstar - Hitachi (ex IBM) 6. Popis: disk Maxtor DiamondMax Plus 9
7. Popis: disky Seagate 7200.7 - ATA a SerialATA 8. Základní testy 9. Syntetické testy - PCmark, Sandra 10. Simulační testy - WinBench 11. IOmeter (simulace zátěže) + závěr 12. Příloha 1: Základní pojmy z oblasti disků

Úkolem testu bylo zjistit "kdo je kdo" ve světě disků určených pro tzv. desktopové počítače. Proto zde najdete disky od všech důležitých výrobců, modely ATA i SerialATA, disky s 2 i 8MB paměti cache, model s 10 000ot/min i obvyklé 7200 otáčkové. A aby toho nebylo málo zapojili jsme dva disky do pole RAID 0 (tzv. stripping) a jejich výkony porovnali s ostatními. Abychom si práci usnadnili uvažovali jsme o vyšší střední třídě disků - o kapacitách 80 a 120GB. Předpokládám, že pravě tyto kapacity Vás budou zajímat nejvíce.

Reklama

Historie této řady disků je historii... premianta, následně opuštěného zlobivého dítěte které se po adopci zázračně polepšuje.

Tím zlobivým dítětem je původní řada "Deskstar" disků firmy IBM. Deskstary řady 75GXP (a poté zejména "černá" řada 60GXP) nejdříve všechny nadchly špičkovým výkonem... aby, asi 1 roce po používání, uvrhly část svých uživatelů do bezmezného vzteku když beze slova loučení a předchozího varování odešly do věčných lovišť. Říká se "shit happens" ale v případě Deskstarů se mazlavá hmota rozpatlala všude. Nepomohla výměna firmwaru, ujišťovaní že typy 120GXP a poté i 180GXP už žádné problémy nemají. Dnes můžeme jen spekulovat jestli právě tato kauza vyvolala pokles zájmu o desktopové disky IBM (možná by stačilo přejmenování celé řady spolu z přepracováním horního víčka disku). 

V roce 2002 se firma IBM rozhodla prodat svou divizi pevných disků (včetně serverových) firmě která v tomto oboru dosud hrála "páté housle" - firmě Hitachi. Velká modrá si v nové firmě Global Storage Technologies ponechala 30%. V létě tohoto roku (2003) se objevily první disky Hitachi 7K250 a ihned se rozvinuly do širokého vějíře typů - kapacity se pohybují od 40 do 250GB, rozhraní je ATA i SerialATA, cache je 2 i 8MB (u SATA vždy 8GB).

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako jedná z mála se u nás distribuci nových Hitachi Deskstarů věnuje firma ASBIS. Od nich jsme obdrželi dva 80GB disky. Do testu jsme zařadili pouze verzi SerialATA.

Poznámka: i Hitachi využívá SATA konvertoru firmy Marvell.

Technická data Hitachi Deskstar 7K250 - 80GB

Výrobce Hitachi Model ID HDS722580VLSA80
Rodina Deskstar 7K250 Sériové číslo VNRB7EC2C7N0VM
Rozhraní Serial ATA/150 Revize V32OA60A
Otáčky /min. 7200 ECC bajtů 4
velikost bufferu 7938KB (dual ported, read ahead)
Počet ploten 1 (80GB) Write cache ano
Počet hlaviček 2 Acoustic Management ano
Hmotnost 0.64kg Akustika 26dBA - idle
Odběr max* - Odběr v klidu* 5,6W
Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz


SATA Deskstary nabízejí oba napájecí konektory

Jednoplotnový model patří mezi velmi tiché disky. Výškou ho lze zařadit mezi nízkoprofilové typy - rozhodně nevypadá jako předchozí Deskstary. Spodní část disku vystavuje na odiv svou elektroniku, co naplat, u těchto disků si budete muset dávat, při manipulaci i montáží, pozor.

Disky Hitachi nám zapůjčila firma ASBIS

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama