televize-v-pocitaci-megatest-deseti-levnych-tv-karet
Hardware Článek Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet | Kapitola 9

Kovač Pavel

Kovač Pavel

30. 8. 2004 00:00 140

Seznam kapitol

1. Asus TV FM Card 2. MSI TV @nywhere Master 3. Prolink PixelView P7000 4. Prolink PixelView PlayTV II 5. Prolink PixelView PlayTV Pak II 6. Leadtek WinFast Deluxe
7. Leadtek Winfast Expert 8. Hercules Smart TV 9. Genius Video Wonder PRO III 10. FastCom MuchTV 11. Shrnutí vlastností všech karet 12. Alternativní software: FLY 2000 TV v.2.26

Jste tak líní, že nechcete ani otáčet hlavu od počítače k televizi? Nebo prostě chcete mít pohodlí a možnost nahrávání oblíbených seriálů do PC? Potom se určitě poohlédněte po nějaké TV kartě. Tentokrát jsme se zaměřili na klasické TV / FM karty (nejde tedy o DVB-TV).

Reklama

Co se dá očekávat od výrobce převážně myší, klávesnicí a jiných periferií? I když nemám ve zvyku prozrazovat nějaká závažná obvinění hned na začátku, tak zde mi to nedá. Nečekejte nic moc.

Balení a příslušenství

Krabice je dosti malá (to by samozřejmě nevadilo), ale její potisk je celkem laciný a obrázek s "letící" kartou už dnes nikoho neohromí.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta jako taková je standardního vzhledu (pár kondíků, dekodér, tuner a kolem leze něco málo brouků :-) ). Vedení audio signálu je možné jen přes zadní panel.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz


-klikněte pro plnou velikost-

Prostor zadního panelu je využit do posledního kousku. Audio-in/out, TV a FM anténní vstup, S-Video, Video-in (cinch) a v neposlední řadě i vstup pro IR přijímač.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedle těch všech brouků je na kartě i jeden větší v podobě dekodéru Philips SAA713.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Zbývající obsah krabice tvoří příslušenství. FM anténa, IR přijímač, dálkové ovládání a kablík na propojení TV karty a zvukové karty.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Dálkové ovládání je velice podobné tomu od MSI TV @anywhere, ale má alespoň elegantnější stříbrnou barvu. To je bohužel málo pro to, aby takovéto ovládání bylo použitelné. Jakákoli orientace ve tmě je naprosto nemožná, nehledě na to, že ovládání pohání drahá baterie 2032, která ještě ke všemu dost málo vydrží (to samozřejmě platí i pro MSI a ASUS).

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Software

Bohužel ani software nezachrání tuto již tak slabou kartu. Co Vás určitě velmi nemile překvapí je fakt, že hned po spuštění programu dojde k přepnutí obrazovky do 16-bitové barevné hloubky. Může mi někdo vysvětlit proč? Program na přehrávání má jen velmi omezené schopnosti nahrávání - pouze MPEG-1 s vlastním bitratem. Co ale nasazuje korunu, je kvalita výstupních filtrů pro obraz. Filtr pro de-interlacing není zrovna to, co byste si přáli. Chvílemi se dokonce zdá, jako by ani žádný nebyl. Výhradu bych měl také k postupu nahrávání. To totiž po stisknutí tlačítka nezačne hned nahrávat, ale zeptá se vás kam a pod jakým názvem má video uložit (osobně upřednostňuji trvalou složku nastavenou přímo v programu, či opačný postup - nejdřív nahrávat pak se ptát). Jako snad jediný klad je pouhé přepínání TV-FM, nejde tedy o dva odlišné programy. Díky tomu je velmi pohotový, možná by se slušelo skrýt okno pro TV když běží FM, ale to už holt musíme přežít. Dokonce ani ovládání není zrovna přívětivé. Nechápu, proč programátoři umístili půlku tlačítek na ovládací panel a druhou na okno s videem. Co jsem vůbec nepochopil byl velmi malý a nečitelný text u přepínání TV/FM/AV/SVHS, člověk musí mít velmi dobré oči a hlavně velkou fantazii, aby je rozeznal.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Jistě jste si všimli ošklivého znaku "È", bohužel ani češtinu program nezvládá tak, jak by měl. Při pojmenovávání programů se znak zobrazí korektně, bohužel v ovládacím panelu nikoli.
Další šok na mne čekal při přepnutí na FM. Ladění programů bylo v pořádku, dokonce i zvuk, ale nemožnost nahrávání mě nemile překvapila.

Kvalita obrazu/zvuku

Obraz je dostatečně prokreslený dokonce i barevné podání je celkem dobré. Bohužel citlivost tuneru je nedostatečná. Kvalita zvuku je asi nejhorší v testu. Chybí mu basy, výšky a středy jsou značně zkreslené.

Televize   Rádio  
ČT 1 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (8,7MB) N/A N/A
ČT 2 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (4MB) N/A N/A

Zhodnocení

Díky softwaru a kvalitě zvuku jde o jasného kandidáta na nejhorší kartu v testu. I když jde o jeden z nejlevnějších TV tunerů na našem trhu, tak jeho koupi doporučuji snad jen těm, co chtějí ušetřit opravdu každý halíř. Raději si připlaťte a vyhnete se tak velkým problémům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama