televize-v-pocitaci-megatest-deseti-levnych-tv-karet
Hardware Článek Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet | Kapitola 4

Kovač Pavel

Kovač Pavel

30. 8. 2004 00:00 140

Seznam kapitol

1. Asus TV FM Card 2. MSI TV @nywhere Master 3. Prolink PixelView P7000 4. Prolink PixelView PlayTV II 5. Prolink PixelView PlayTV Pak II 6. Leadtek WinFast Deluxe
7. Leadtek Winfast Expert 8. Hercules Smart TV 9. Genius Video Wonder PRO III 10. FastCom MuchTV 11. Shrnutí vlastností všech karet 12. Alternativní software: FLY 2000 TV v.2.26

Jste tak líní, že nechcete ani otáčet hlavu od počítače k televizi? Nebo prostě chcete mít pohodlí a možnost nahrávání oblíbených seriálů do PC? Potom se určitě poohlédněte po nějaké TV kartě. Tentokrát jsme se zaměřili na klasické TV / FM karty (nejde tedy o DVB-TV).

Reklama

Tato karta je chudší odnož předchozí (Prolink PixelView P7000). Tomu odpovídá i její cena.

Balení a příslušenství

Jako první krabice v testu má rozměry odpovídající TV kartě. Nejde tedy o žádné monstrum, ale o krabičku o rozměrech 30x20x6cm. Přední strana Vám prozradí, co všechno s kartou můžete provozovat. Jde tedy o sledování TV/FM, zachytávání videa/zvuku atd. Na zadní straně se dozvíte, jaké konektory na sobě karta nese.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta je stejné velikosti jako MSI TV @anywhere (nejde o žádného drobečka). Čeho si určitě všimnete je vyvedení konektorů pro audio in i out jak na těle karty, tak na zadním panelu. Jinak nic zajímavého na kartě nehledejte. (pozn. Po odeslání karet jsem si všiml, že fotka je nepoužitelná a tak jsem použil foto z karty PlayTV PAK II, ta na těle nemá vyvedené konektory pro audio in/out. Vše ostatní je naprosto totožné.)

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz


-klikněte pro plnou velikost-

Jak jsem již naznačil, tak konektory pro audio in/out jsou přítomny všude, kam se podíváte. Dále zde najdete anténní vstupy pro TV a FM příjem, vstupní konektor pro IR přijímač dálkového ovládání, S-Video vstup a video-in v podobě cinche.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Dekodér na kartě je firmy Conexant, konkrétně jde o typ Fusion 878A. Ostatní informace si můžete přečíst z obrázku.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Po dalším štrachání v krabici narazíte na dálkový ovladač, ten je o dost lepší než u MSI či ASUS. Nejde však o tak povedený kousek, jako u P7000. Ovladač je dostatečně velký, ale v důsledku přítomnosti potisku jen na plastovém těle není zcela přehledný. Ergonomicky to taky není žádný zázrak. Uvítal bych alespoň nějaké hmatové rozlišení, abych si nemusel při každém přepnutí programu rozsvěcet lampičku. Ostatní přibalený "šrot" je v normálních mezích. Chybí snad jen propojení audia uvnitř počítače (musíte se spokojit s vnějším, nebo kablík dokoupit).

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Software

Pokud očekáváte stejný jako u "Pé sedmitisícovky", tak Vás musím potěšit. Je naprosto odlišný a co je hlavní, nepadá! Dokonce mě přijde i lépe uživatelsky zpracován. Vzhledem se dosti podobá starému MicroDVD playeru, pokud ovšem máte 17" monitor a rozlišení 1280x1024, tak musíte mít opravdu dobré oči, abyste z větší dálky něco přečetli. Pro čtení teletextu je na CD speciální prográmek PC Text PRO v1.0 z roku 1998 (pozn. autora: není to trochu moc? ;-) ) a tak se není co divit, že program neumí češtinu. Škoda, že autoři neimplantovali více filtrů pro de-interlacing jako u P7000. Na druhou stranu i ten, co se zde používá, je celkem ucházející a určitě nikoho neurazí. Možnosti zachytávání videa jsou také dosti omezené. Jde jen do nekomprimovaného "avi" s PCM zvukem. Na jednu stranu je to výhoda, donutí Vás to použít pořádné filtry (de-interlacing se totiž neaplikuje pro nahrávání) a komprimační nástroje (kdo nezná ať určitě vyzkouší "VirtualDub Mod All Inclusive", na hledání použijte www.google.com). To ostatně doporučuji pro všechny TV karty, je to software, bez kterého prakticky nemůžete ve světě videa žít. Na druhou stranu potřebujete rychlý disk pro zachytávání v plném rozlišení. Rozhodně doporučuji defragmentaci a disk s min 7200 otáčkami.
Ovládání FM je řešeno přes stejně vypadající software (přepínáte se mezi nimi tlačítkem TV resp. FM). Jeho hlavním problémem je ovšem nepřítomnost nahrávání rozhlasových stanic.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Ladění programů proběhlo velmi rychle a karta našla všechny dostupné stanice. Je zde i možnost Fine-Tuningu, tedy jemného ručního dolaďování. V mém případě jsem ho ale vůbec nepotřeboval.

Kvalita obrazu/zvuku

Naladit programy není na této kartě problém. Citlivost tuneru je velmi dobrá, takže i obyvatelé hor nebudou mít problém se slabým signálem. Bohužel kvalita obrazu je na tom hůře. Obraz je málo prokreslen, naštěstí  podání barev je velmi dobré a nepřipraví vás o zážitek.  Jak už jsem psal, tak nahrávání jde jen do nekomprimovaného "avi" a to ve spoustě rozlišení (320x240 počínaje a 720x576 konče).

Televize   Rádio  
ČT 1 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (6,3MB) N/A N/A
ČT 2 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (8,3MB) N/A N/A
PRIMA divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (4,7MB) N/A N/A

Zhodnocení

Největším kladem je citlivost tuneru a barevné podání. Naopak největším záporem je absence nahrávání u FM a zachytávání TV jen do nekomprimovaného formátu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama