televize-v-pocitaci-megatest-deseti-levnych-tv-karet
Hardware Článek Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet | Kapitola 2

Kovač Pavel

Kovač Pavel

30. 8. 2004 00:00 140

Seznam kapitol

1. Asus TV FM Card 2. MSI TV @nywhere Master 3. Prolink PixelView P7000 4. Prolink PixelView PlayTV II 5. Prolink PixelView PlayTV Pak II 6. Leadtek WinFast Deluxe
7. Leadtek Winfast Expert 8. Hercules Smart TV 9. Genius Video Wonder PRO III 10. FastCom MuchTV 11. Shrnutí vlastností všech karet 12. Alternativní software: FLY 2000 TV v.2.26

Jste tak líní, že nechcete ani otáčet hlavu od počítače k televizi? Nebo prostě chcete mít pohodlí a možnost nahrávání oblíbených seriálů do PC? Potom se určitě poohlédněte po nějaké TV kartě. Tentokrát jsme se zaměřili na klasické TV / FM karty (nejde tedy o DVB-TV).

Reklama

Tato karta je zhruba o 200Kč dražší, než její rival Asus. Vyplatí se dát o těch pár korun víc?  Pojďme se na to společně kouknout.

Balení a příslušenství

Výrobce tentokrát zvolil dvojí balení. První je měkký papír a v něm se skrývá nepotištěná kartónová krabice. Velikostí je zhruba stejná jako Asus. První, čeho si však všimnete, je nápis "Realtime mpeg-4 encoding support". Že by snad v tomto ohledu byla karta vyjímečná? Ale kdepak, je to jen otázka softwaru a hlavně výkonu počítače.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Tentokrát jde o kartu větších rozměrů, hlavně co se týče výšky. Ta je celých 116mm. To by vůbec nevadilo, pokud by ovšem byl anténní vstup umístěn v dolní části karty a ne úplně nahoře. Pokud totiž máte skříň, která nemá výřezy pro PCI/AGP karty plné (Do "L"), ale jen obdélníkový průřez, tak budete mít velké problémy s instalací samotné karty. Jediné možné řešení, které jsem našel, bylo vymontovat základní desku, nasunout kartu a tu společně s deskou namontovat zpět do case.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz


-klikněte pro plnou velikost-

Vstupů má tato karta na první pohled o dost více. Nenechme se ovšem oklamat. Klasické anténní TV/FM samozřejmě nechybí. Dále je zde vstup pro dálkové ovládání. Zelený 3,5mm jack je audio-out, modrý je audio-in, žlutý cinch je video-in a pak je tu klasický S-Video in. Takže v porovnání s Asus TV FM Card je to skoro stejně.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedení audia signálu je možné jak vnitřně, tak vnějším 3,5mm jackem. To pokládám za úplně nejlepší řešení. Je zde ovšem jeden problém. Balení neobsahuje kablík na vnitřní propojení a je nutno si ho v případě potřeby dokoupit.
Karta na sobě nese čip Conexant Broadcast Decoder CX23881.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

V krabici dále najdete klasické příslušenství, včetně dálkového ovládání a FM antény. Dálkové ovládání je řešeno klasicky přes IR přijímač. Nejde o pokročilejší rádiové spojení a to je škoda. Dálkové ovládání je prakticky totožné s Asusem a tedy nejde o žádný zázrak. O ergonomii se zde ani mluvit nedá.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Software

Instalace karty je, jak už to bývá zvykem, úplně bez problémů. Pokud jste o této kartě slyšeli něco jiného, tak vězte, že aktuální verze ovladačů už tyto problémy nemá. Po nainstalování ovladačů doporučuji nainstalovat nejen ovládání televize (MSIPVS), ale i Black Gold Teletext. Ovládání televize je velmi intuitivní a nebude dělat problémy snad nikomu. Dálkový ovladač funguje tak, jak má. Uživatelské rozhraní je také povedené, ačkoli kvalit Asusu nedosahuje. Vzhledově jde spíš o takový MP3 přehrávač. Velmi podobně vypadá i program na přehrávání rádia.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi rádiem a televizí se přepínáte tlačítkem "TV" resp. "FM". Ač jde o dva samostatné programy, tak přepínání probíhá svižně a bez jakýchkoliv problémů.

Kvalita obrazu/zvuku

Naladit programy pro kartu není problém. Doba ladění je velmi krátká. Takový hezký protiklad Asuse :-). Citlivost tuneru je bohužel dost nízká a v zapadákově jako je Jablonné v Podj. (tam jsem karty testoval), jsem měl velké potíže chytit signál NOVy a TV PRIMA. Takže pokud nemáte kabelovou televizi, nebo nebydlíte blízko vysílače, tak na tuto kartu můžete s klidem zapomenout. Nechme však spekulací o tom kde bydlíte a pojďme se podívat na kvalitu obrazu. Ta je bohužel také mizerná. Největší zásluhu na tom nese fakt, že nejvyšší podporované rozlišení pro přehrávání je 640x480 a filtrace probíhá dosti nepěkně. Každý pátý řádek je vynechán a tím vznikají nepříjemné vodorovné pruhy přes celý obraz. Naneštěstí nahrávání jde jen do atypického rozlišení 720x480, zato však už s lepším filtrem. Prokreslenost obrazu není zrovna ideální, ale dá se to přežít. Velmi nepříjemným faktem je také nahrávání audio stopy. První dvě sekundy jsou nepoužitelné a zbytek zvuku kolísá, takže ani zbývající část není v pořádku. Zachytávání jde do Mpeg-1, Mpeg-2 a jak slibovali na balení i do Mpeg-4. Mpeg-2 jde do tří stupňů kvality. U Mpeg-4 jde pouze rozlišení 320x240, takže si ho moc neužijete. Komu by to bylo málo, může použít své vlastní nastavení, ale jen do Mpeg-1/2. Co se týče kvality zvuku, tak ten mě mile překvapil. Basů je dostatek, středy jsou pěkně prokreslené, pouze by se hodilo trošičku více výšek. Nahrávání probíhá do nekomprimovaného formátu "wav". To bych bral skoro jako plus, kdyby ovšem nebyl jen 128 kb/s při 8kHz.

A máme tu znovu sadu ukázek, abyste si sami mohli porovnat kvalitu s ostatními konkurenty. Obraz je přeformátován na rozlišení 720x576

Televize   Rádio  
ČT 1 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (3,2MB) ČR 1 wav 128kbps (1,13MB)
ČT 2 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (2,6MB) F1 wav 128kbps (312kB)

Zhodnocení

Hlavním zádrhelem této karty je její software. Nebýt jeho, tak by šlo o kartu s dobrým poměrem cena/výkon. Řešením může být použití alternativního programu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama