televize-v-pocitaci-megatest-deseti-levnych-tv-karet
Hardware Článek Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet | Kapitola 3

Kovač Pavel

Kovač Pavel

30. 8. 2004 00:00 140

Seznam kapitol

1. Asus TV FM Card 2. MSI TV @nywhere Master 3. Prolink PixelView P7000 4. Prolink PixelView PlayTV II 5. Prolink PixelView PlayTV Pak II 6. Leadtek WinFast Deluxe
7. Leadtek Winfast Expert 8. Hercules Smart TV 9. Genius Video Wonder PRO III 10. FastCom MuchTV 11. Shrnutí vlastností všech karet 12. Alternativní software: FLY 2000 TV v.2.26

Jste tak líní, že nechcete ani otáčet hlavu od počítače k televizi? Nebo prostě chcete mít pohodlí a možnost nahrávání oblíbených seriálů do PC? Potom se určitě poohlédněte po nějaké TV kartě. Tentokrát jsme se zaměřili na klasické TV / FM karty (nejde tedy o DVB-TV).

Reklama

Karty PixelView patří pomyslně k nejlepším za danou cenu. Je tomu skutečně tak? Nebo je to pozůstatek z dávných dob? Vše se ukáže až když zapojíte kartu do PC. A právě pro tyto účely jsme tu my.

Balení a příslušenství

Na krabici Vás na první pohled zaujme ouško, donést ji domů nebude tedy žádný problém ani pro Vaši ženu, cestou bude schopná nakoupit ještě spoustu dalších věcí :-). Určitě si hned také všimnete velkého dálkového ovládání, které je vidět skrz plastové okénko.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř krabice se skrývá karta samotná, ta je tentokrát v provedení "Low Profile" pro Barebone PC. Karta samotná překvapí hlavně jedním pasivním chladičem a jedním paměťovým modulem značky Hynix.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz


-klikněte pro plnou velikost-

Pokud byste hledali audio signál na zadním panelu, nebo na těle karty, pak Vás musím zklamat. Karta využívá PCI sběrnici pro audio signál. To pro většinu uživatelů bude spíše výhoda. Člověk nemusí zapojovat žádný kablík a v případě, kdy máte 5.1 zvukovou kartu jen s třemi konektory (většina integrovaných čipů na základních deskách), tak se neošidíte o prostorový zvuk. Dálkové ovládání je řešeno klasicky přes 2,5mm jack přímo na zadním panelu karty a to je jedině dobře.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se podíváte na kartu zblízka, zjistíte, že dekodér je totožný s kartou MSI, jde tedy o Conexant Broadcast Decoder CX23881.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství ničím nepřekvapí.  Obsahuje FM anténu, redukci pro S-Video/Cinch a dále pak redukci pro audio 3,5mm jack / 2 x cinch. Když ovšem narazíte na dálkový ovladač a vezmete si ho do ruky, tak zjistíte, že jde o pořádný kus. Ergonomie je téměř dokonalá, možná jen spodní část by mohla být kratší, ale to je jen můj pocit. Zespodu je příjemně tvarovaný a v ruce drží jako přilepený.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Software

Pokud jde o instalaci driverů, tak ta, jak už bývá zvykem, nečiní žádné problémy. Samotné ovládání TV probíhá přes přehrávač velmi podobný "Windows Media Playeru v.8". To pokládám za celkem příjemné řešení pro začínající uživatele. Bohužel pro ty z nás, co chtějí  přehrávač s více možnostmi nastavení, to není zrovna šťastné řešení. Co ale překvapí je, možnost vybírat si filtr pro de-interlacing z celkového počtu devíti. A musím konstatovat, že minimálně tři z nich patří k těm nejkvalitnějším. Možnost zapínat filtr je možné samozřejmě i pro nahrávání. Stinnou stránkou přehrávače je jeho stabilita, resp. v tomto případě spíš nestabilita. Pokud necháte běžet jeden program v kuse, tak je vše v pořádku. Potíže nastávají při přepínání stanic. První většinou ještě přežije, ale druhé přepnutí už obvykle rozhodí obraz a třetí se stává osudným pro celý běh programu. Krizová situace nastane, pokud si přehrávač chcete pustit znovu. To má za následek rozhození signálu nebo v nejhorším případě nejde ani program zapnout (zůstává běžet v procesech a nelze ho běžným způsobem ukončit). Na tento neduh pomáhá jen restart. Měl jsem podezření na systém samotný, tak jsem provedl test na dalším počítači a program se choval naprosto stejně :-(. Teletext nečinil žádné problémy, drobnou vadou je fakt, že nejde v češtině.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro přehrávání rádia slouží jiný software, ten je ovšem podobného vzhledu a ovládání. Takže odpadá zvykání si na dvě různá prostředí. Naštěstí tento program nepadá a chová se naprosto korektně.
Ladění programů probíhá přes klasické Windows rozhraní a je zde možnost nastavit buď rychlé nebo pomalejší, zato však citlivější ladění. Velkým překvapením byl fakt, že program rozeznal i názvy stanic, odpadá tím otravné pojmenovávání. To je obzvlášť nepříjemné v době reklam, kdy v obraze není logo televize a divák musí čekat na jejich konec.
A jak je tomu s dálkovým ovladačem? Ten je lahůdkou asi pro všechny uživatele. Nejen že s ním můžete ovládat TV či rádio samotné, ale i jakýkoli jiný program v systému. Je možné si  nastavit pro každé tlačítko speciální akci, od stisknutí klávesy až po zapnutí nějakého programu. A aby toho nebylo málo, software umožňuje individuální nastavení pro jednotlivé programy. A máte po problémech s ovládáním počítače na dálku.

Kvalita obrazu/zvuku

Citlivost je opravdu celkem špatná, naštěstí program pro ladění TV stanic umožňuje jemné doladění (Fine-Tuning) a tím získáte vcelku dobrý obraz i pro stanice se slabším signálem. Kvalita obrazu je dostatečná, možná by snesl lepší prokreslenost. Barevné podání je dobré. Nahrávání probíhá do Mpeg-2 formátu a to v osmi stupních kvality. Bohužel nelze nastavit bitrate, ale dozvíte se pouze, kolik minut záznamu se celkem vejde na disk v závislosti na jeho volném místě.
Nahrávání rádia probíhá jen do formátu "wma" (Windows Media Audio) a to při 96kbps a 44kHz. Kvalita zvuku je dobrá, chybí sice trochu basů, ale opravdu jen trochu.

Televize   Rádio  
ČT 1 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (6MB) Impuls wma 96kbps (650kB)
NOVA divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (3,5MB) Impuls wma 96kbps (600kB)

Zhodnocení

Znovu je největším záporem této karty její software. V případě, že použijete jiný software, tak tento problém odpadá. Také je škoda, že citlivost tuneru není zrovna nejlepší. K dobru jí musím připsat kvalitně zpracovaný software pro dálkové ovládání i ovladač samotný (nejlepší v testu).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama