Regulace versus inovace: Když se srazí technické koncepty a bezpečnost
i Zdroj: depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Regulace versus inovace: Když se srazí technické koncepty a bezpečnost

Regulace versus inovace: Když se srazí technické koncepty a bezpečnost | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 6. 2023 14:30 21

Seznam kapitol

1. Baterky stárnou 2. Obalit a do šachty 3. Lithium je lithium 4. Chrlení odpadu 5. Bezpečnost musí být

V tomto týdnu nastaly dvě zdánlivě nesouvisející události: EU oznámila, že chce uživatelsky vyměnitelné baterie ve všech zařízeních, což vyvolalo okamžitou kontroverzi. A také došlo ke katastrofě ponorného zařízení Titan, které podle všeho pro změnu neprošlo vůbec žádnou certifikací.

Reklama

V současné době se u lepených telefonů považuje při výměně baterie za největší riziko rozlomení displeje, případně poškození spárovaných komponent. To je fakt, také jsem zažil pokus o banální výměnu baterie, která skončila zničením zařízení. Dává smysl tlačit na výrobce, aby opravy a výměny zjednodušili, ale nejsem si úplně jistý, zda jde o nutně nejvýhodnější řešení.

„Záda telefonů měla těsnění. Těsnění z principu přestává těsnit. Dnešní telefony zvládnou vanu bez problémů, prostě díky tomu, že záda jsou přilepená. Starším telefonům vadily i pitomé páry, protože přes těsnění se pára dostala snáz než voda.“

Při pádu telefonu s oddělitelnými zády docházelo pravidelně k rozpadu, kdy jste měli samostatně telefon, baterku a dvířka – a v lepším případě se oddělila tak, že to šlo zase složit. 

Ztráta vodotěsnosti je samostatný problém, i zařízení specificky navržená na potápění vás obvykle vyzvou ke kontrole gumového těsnění, zda v prostoru dvířek není něco, co porušuje vodotěsnost a podobně.

Guma stárne a tvrdne a je velmi pravděpodobné, že po určité době prostě přestane těsnit. Lepení je navržené tak, aby lepidlo zaplnilo prostor kolem spár a fungovalo jako izolace. Samozřejmě, je možné navrhnout konstrukci tak, aby nabízela slušnou vodotěsnost, ale obvykle znamená, že něco musíte utáhnout anebo zamknout, protože zdaleka nejhorší scénář je ten, že dojde k pádu například do kaluže, tlak vody není dostatečný, aby udržel víko – a jednou ranou tak zaplavíte jak telefon, tak i baterii. 

„Rychlonabíjení. Opravdu si myslíte, že si výrobci dovolí povolit rychlonabíjení u baterek, které nebudou certifikované a nebudou mít dokonalou kontrolu nad jejich stavem? Opravdu si myslíte, že pustí desítky wattů do baterky, kterou někdo x-krát vyndal, někam hodil a bůhví co s ní prováděl. Si vzpomeňte, jaký průser byl se Samsung Galaxy Note 7 jen kvůli zlomkům milimetrů. Nebo si pusťte video, jak ťuknuté baterky začínají hořet.“

Jedna z věcí, kterou dovolily lepené baterie, bylo to, že už nebylo nutné je „opancéřovat“ ze stran plastem, který jim dal dostatečnou pevnost pro transport a manipulaci. Lepené baterie jsou měkčí, citlivější na manipulaci a je tam riziko při jejich penetraci anebo deformaci. 

Lithium je lithium, pokud začne hořet, není to úplně pěkné. Uživatelsky vyměnitelné baterie musí mít dostatečnou pevnost samy o sobě, což je činí většími a těžšími. Plus, samozřejmě, lepení komplikuje možnost nahradit značkové baterie těmi neznačkovými, což může být problém při rychlonabíjení. Nevím, jaké máte vy zkušenosti s výměnou baterií, ale podle mých zkušeností alternativní baterie vydrží obvykle méně než ty přímo od výrobce.

„Za mě je to nebezpečné, hovadské, krok zpět a jediná ‚výhoda‘ je, že po nějakých dvou letech místo výměny v autorizovaném servisu lidi objednají nejlevnější baterku od číňana s astronomickými miliampérhodinami, bypasnutou termální kontrolou a jinak ojebaným řízením. Takže roky používání zkripleného zařízení pro všechny, aby pak někdo ‚ušetřil‘. A pak do toho doma u postele na noc pustí 65 wattů a vyhoří celý panelák, protože to bouchne. Ne nechci. Je to krok zpět, naprosto nedomyšlená a populistická iniciativa. Doufám, že nadále půjde koupit telefon dle výrobních standardů roku 2023.“

Současná iniciativa mluví o tom, že výrobce má zajistit náhradní díly. Obava o jejich nahrazení bateriemi, které mají ošizené bezpečnostní mechanismy, jsou reálné, ale předpokládám, že přijde regulace, které levné náhradní baterie zakáže. Takže spíš než nástup levných náhradních baterií očekávám nárůst cen – a to i v případě, že si baterie bude moci vyměnit každý sám. Nelze banalizovat riziko levných kopií, ty se objevují běžně, ale popravdě levnou kopii vám neautorizovaný servis dá klidně i do lepeného telefonu.

„A samozřejmě je tu otázka, kolik telefonů se morálně dožije toho, aby potřebovaly vyměnit baterii. Pokud má někdo top model, co dnes stojí 20k, tak asi nebude mít problém dát za dva roky dva litry za výměnu baterie. Pokud mám něco za bůra, tak to za dva roky nebude dobré už ani jako těžítko a levná výměna baterie takovýhle telefon rozhodně nespasí.“

Podle mého názoru většina telefonů morálně přežije jednu výměnu baterie, lepší modely (ty s větší pamětí, lepší optikou...) klidně i dvě. Záleží na profilu použití, ale řekl bych, že krajní mez morálního přežití je zhruba deset let, už ne více. Otázkou potom je jakou výhodu přináší uživatelsky výměnná baterie, protože jednu nebo dvě výměny by neměl být problém dělat servisně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama