Problém s bateriemi: Sny elektrooptimistů narážejí na realitu
i Zdroj: Depositphotos
Mobilní zařízení Článek Problém s bateriemi: Sny elektrooptimistů narážejí na realitu

Problém s bateriemi: Sny elektrooptimistů narážejí na realitu | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 1. 2024 13:30 134

Seznam kapitol

1. Pokrok na baterky 2. Baterie dělobuchů 3. Něco v tom roste 4. To se nevyklepe 5. Lepší, ale dražší 6. Reaktor není bojler

Elekrooptimisté se radují a malují všem obnovitelně elektrickou budoucnost jako dokonalé řešení pro přicházející utopii. V cestě je ale řada problémů, z nichž zdaleka největším jsou baterie – totiž zařízení, jak energii uchovávat dlouhodobě, ekonomicky a ekologicky. A to je stále nedořešený problém.

Reklama

Podstatné totiž je i to, že baterie musíme být schopni vyrábět ve velkém množství a to jednotkově levně. Celý ten systém musí dávat smysl – a on někdy ve finále smysl nedává. Nedávno se kupříkladu nadšeně křepčilo kolem malých modulárních reaktorů, ale teď prosakují zprávy, že ono to není až tak úžasné. Přišlo se na to, že ony se nedají zvlášť zlevňovat – a navíc provozovat malý reaktor a velký reaktor je z hlediska nutnosti zabezpečení podobně nákladné. 

SMNR (Small Modula Nuclear Reator) není bojler, abyste si ho ve sklepě dali do baráku a nechali ho tam bez dozoru. Jednak jsou tu otázky provozní bezpečnosti a pak tu máme zájemce o rychlou cestu do Ráje, kteří hledají cesty, jak se dostat k radioaktivním materiálům a udělat z nich něco velmi zlého, takže se to opravdu musí hlídat. A to ne jenom dnes, ale pořád, takže ono dává větší smysl postavit spíš velkou elektrárnu, kterou budou trvale dozorovat a hlídat specialisté.

Pozitivem je, že výzkum a vývoj v oblasti baterií je tak rychlý, jak nikdy nebyl. Dříve trvalo mnoho desítek let, než jsme se posunuli od jedné technologie k druhé, nebyl takový tlak na inovace a vzhledem k omezenému objemu trhu nikomu nevadilo, že se staví z toxických anebo vzácných materiálů, takže to nejde škálovat.

Dnes potřebujeme víc baterií než kdy jindy – a navíc chceme škálovat. Osobně nejvíc fandím grafénu, i když tam taky budou určitě problémy a nemyslím, že by vývoj ustal někdy brzy. Potřebujeme příliš mnoho baterií, a to levně a rychle – potřebujeme jich tolik, že se v médiích přetřásají i naprosté voloviny, jako jsou gravitační věže anebo ježdění do kopce a z kopce s auty anebo vlaky, což smrtelně vážně navrhovali v roce 2020 američtí Advanced Rail Energy Storage.

Situace je zlá, chápu. Ale měli bychom začít hlavně s recyklací toho, co máme, aniž bychom byli závislí na našich konkurentech. „Nápady s perspektivou“ tu jsou, ještě je proměnit ve skutečné továrny, které ideálně budou ze starých článků dělat rovnou nové!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama