Problém s bateriemi: Sny elektrooptimistů narážejí na realitu
i Zdroj: Depositphotos
Mobilní zařízení Článek Problém s bateriemi: Sny elektrooptimistů narážejí na realitu

Problém s bateriemi: Sny elektrooptimistů narážejí na realitu | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 1. 2024 13:30 134

Seznam kapitol

1. Pokrok na baterky 2. Baterie dělobuchů 3. Něco v tom roste 4. To se nevyklepe 5. Lepší, ale dražší 6. Reaktor není bojler

Elekrooptimisté se radují a malují všem obnovitelně elektrickou budoucnost jako dokonalé řešení pro přicházející utopii. V cestě je ale řada problémů, z nichž zdaleka největším jsou baterie – totiž zařízení, jak energii uchovávat dlouhodobě, ekonomicky a ekologicky. A to je stále nedořešený problém.

Reklama

5) Problémy s recyklací

Pokud jde o recyklaci, tak jsou všichni „laboratorní optimisté“, ale to jsme u jaderné fúze taky. Reálný problém je v tom, kdo a kde bude přesně recyklaci dělat. Typicky se baterie rozeberou na články, vyloví se z toho snadno recyklovatelné kovy – a zůstanou články v různorodé formě.

Články se obvykle namelou i s jejich obaly a membránami na směsku. Pak dochází k fyzikální separaci na základě specifické hustoty, kde se nahrubo oddělí membrány, kovové úlomky a prach z lithiových oxidů. Pak dochází k dalšímu mletí a jemnější separaci na jednotlivé kovy a vyčištěný prach, který lze dále zpracovávat na lithium.

Vše vidíte například na videu zde. A dávejte dobrý pozor!

Dávali jste dobrý pozor? Co je na tom videu tak divné? No – ta recyklační továrna je v Číně, protože recyklace lithiumiontových článků je dost špinavá a ekologii zatěžující věc. Samozřejmě, moderního pokrokového ekojedince to nezajímá: Co jeho oko nevidí, to jeho srdce nebolí, ať si v Číně i v Africe všichni klidně chcípnou, hlavně že u nás, v Evropě, nekouří komíny!

Zásadní problém je v tom, že tohle jednou přestane platit. Buď se naši demokratičtí demokraté rozhodnou, že nebudou podporovat zlou Čínu – anebo se nás zlá Čína rozhodne odstavit a přidá se i Afrika, kde taky spoustu lidí přestává bavit, že jim vozíme náš odpad – a pak si můžeme svoje odpadky zpracovávat sami. A popravdě – MĚLI bychom si je zpracovávat sami, a to ideálně na naše vlastní baterie, abychom nebyli závislí na nikom cizím. Ale to znamená, že musíme podporovat i špinavou a energeticky náročnou výrobu, místo jejího vyvážení tam, kde to netrápí naše Zelené.

6) Už zítra, už zítra!

Posledním faktorem, který je spíš takové postesknutí, je návrat k trvalému oslavování technologických průlomů v oblasti baterií. Stále se mluví o solid state, o superkondenzátorech, o grafénových bateriích – a to je všechno super, ale musí se to pořádně vyzkoušet a musí to být rentabilní. Nanotechnologie dovolují zvýšit účinnost baterií, ale pokud jsem si dobře povšiml, tak se nemění moc jejich životnost, kde jde spíš o fyzikálně chemický fundament. To znamená, že nanotechnologie nám dovolí zvýšit účinnost baterií při podobné životnosti za podstatně vyšší cenu, což nemusí být ekonomicky únosné – u malých baterií snad, u těch velkých stěží.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama