test-7-statecnych-aneb-chladice-pro-pentia-4
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4 | Kapitola 6

Eagle

Eagle

12. 11. 2002 00:00 22

Seznam kapitol

1. Chlazení Pentia 4 2. Titan TTC-W6TB 3. Titan TTC-CW7TB 4. Titan TTC-W5TB(TC) 5. ThermalTake Volcano 7+
6. Zalman CNPS6500B-Cu 7. Cooler Master DI4-7H53D 8. Originální chladič Intel (z balení BOX) 9. Shrnutí

Podmínkou bezproblémového chodu každého moderního počítače je efektivní chlazení. V počítačovém světě platí úměra, že čím více je váš procesor ochlazován, tím se prodlužuje jeho životnost a zlepšuje přetaktovatelnost - lepším chlazením prostě nic nezkazíte. Pokud je chladič účinný, můžete se například bavit tím, že zkusíte co Váš procesor "dá" (a dnešní Pentia 4 dosáhnou již i na hranici 3GHz)... nebo si můžete užívat tichého chodu vašeho PC při standardním taktování. A který chladič se k čemu hodí? - na to odpoví náš dnešní test, který srovnává 7 chladičů pro Pentia4.

Reklama

Určitě nejexotičtějším chladičem v tomto testu je Zalman CNPS6500B-Cu.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento chladič je něčím speciální - nedodržuje snad žádné specifikace ani konvence, přesto jeho design dává smysl. Z centrální části je vyvedeno obrovské množství plochých, půl milimetru širokých žeber. Vše z mědi. Pasivní část tak již na první pohled připomíná vějíř.

A čím že to nedodržuje specifikace? No především jeho hmotnost je poněkud vyšší než by měla být - dvakrát tolik! Výrobce uvádí hmotnost téměř 900g (já jsem naměřil o něco méně), každopádně doporučený limit doku chladiče pro Pentium 4 je 450g. A dále velikost. Chladič je prostě "trošku" větší, než by měl být. Je proto možné, že se nevejde do základní desky, která má okolo doku chladiče vysoké kondenzátory nebo velký chladič čipové sady. A konečně také na mé desce žebra Zalmanu zasahují až za okraj desky. V těchto místech se u některých skříní může již nacházet zdroj.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Zalman lze koupit ve dvou provedeních, v pasivním provedení je určen pro procesory o nižších výkonech (není obsažen větrák), druhé provedení (to jsme testovali) je již o větrák doplněno.

Dodaný větrák je poněkud nestandardních rozměrů (vrtuli o průměru 92 mm sloužící k chlazení procesoru jen tak v běžném počítači neuvidíte), kuriózní však je hlavně jeho umístění.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento držák přišroubujete na místo záslepek a přídavných karet. Vrtuli pak na konci ramene nasměrujete přímo nad pasivní část. Nemusíte se obávat, že tam rameno nedosáhne. Čeho se ale obávejte, jsou skříně se zdrojem na výšku, popř. extrémně úzké skříně. Tam tento větrák umístit nepůjde.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

V krabičce s větrákem naleznete i regulátor otáček ventilátoru. Můžete si tak nastavit otáčky v rozmezí 1600 až 2500 za minutu.

Co se týče upínacího mechanismu, tak ten je realizován pomocí dvou umělohmotných záklapek. Na jedné straně je zasadíte do doku a na druhé lehce zatlačíte. Sundání probíhá stejným způsobem. V praxi je to jednoduché a účinné, chladič má i dostatečný přítlak. Nemám žádné výhrady.

Kontaktní plocha chladiče s rozptylovačem tepla procesoru je pěkně hladká.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Wow! Mysleli jste si, že už nemůže být nic lepšího než Volcano? Omyl! Přestože je výsledná maximální teplota u obou chladičů stejná, Zalman jasně dokazuje svojí převahu ve schopnosti pohltit větší množství tepla. Tam, kde Volcanu trvalo dosažení maximální teploty dvě minuty, Zalman maxima ještě zdaleka nedosáhnul. Obrovská plocha chladiče dělá své.

Maximum (High Speed): 50 °C
Minimum (Low Speed): 36 °C

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Režim s nízkými otáčkami jasně napovídá, co je sílou tohoto chladiče - velké množství energie, které je schopen zachytit a potom předat okolí. V tomto režimu větrák tolik nefouká, přesto nejsou nárůsty teploty nějak rychlé. Maximální teplota je nižší než u jiných chladičů na maximální výkon.

Maximum (Low Speed): 56 °C
Minimum (Low Speed): 36 °C

Jistě ne všechny z vás zajímá jenom chladící potenciál, ale i hlučnost. V tomto ohledu Zalman opravdu exceluje. V režimu vysokých otáček sice hlučí stejně jako např. Titan W6TB (a může za to především hlučný větrák), ale při nízkých otáčkách je jeho hluk zcela minimální. A uvážíme-li, že i v tomto režimu mu nedělá problém uchladit i ty nejvýkonnější nepřetaktovaná Pentia 4, pak klobouk dolů.

Hlučnost:
High Speed (2500o/m) - 3/5 (zvuk v MP3)
Low Speed (1600o/m) - 1/5 (zvuk v MP3)

Hmotnost: 820g
Web: Zalman Tech. Co.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama