test-7-statecnych-aneb-chladice-pro-pentia-4
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4 | Kapitola 5

Eagle

Eagle

12. 11. 2002 00:00 22

Seznam kapitol

1. Chlazení Pentia 4 2. Titan TTC-W6TB 3. Titan TTC-CW7TB 4. Titan TTC-W5TB(TC) 5. ThermalTake Volcano 7+
6. Zalman CNPS6500B-Cu 7. Cooler Master DI4-7H53D 8. Originální chladič Intel (z balení BOX) 9. Shrnutí

Podmínkou bezproblémového chodu každého moderního počítače je efektivní chlazení. V počítačovém světě platí úměra, že čím více je váš procesor ochlazován, tím se prodlužuje jeho životnost a zlepšuje přetaktovatelnost - lepším chlazením prostě nic nezkazíte. Pokud je chladič účinný, můžete se například bavit tím, že zkusíte co Váš procesor "dá" (a dnešní Pentia 4 dosáhnou již i na hranici 3GHz)... nebo si můžete užívat tichého chodu vašeho PC při standardním taktování. A který chladič se k čemu hodí? - na to odpoví náš dnešní test, který srovnává 7 chladičů pro Pentia4.

Reklama

Již na první pohled monumentální chladič od ThermalTake něco napoví o tom, pro koho je určen.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Cílovou skupinou není nikdo jiný něž přetaktovávači. Však se na něj podívejte: 6 mm silná základna z mědi a na ní 29 mm vysoká žebra. Je jich tam celkem třicet osm, jsou lehce zahnutá a celá z půl milimetru široké mědi. Jen uprostřed je zhruba 6 mm díra pro umístění upínacího mechanismu pro Socket A. Tento chladič je totiž určen jak pro Pentium 4, tak pro Athlony.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz


pasiv Volcano 7+ je "hustější", plošky jsou ohnuté a navíc zdrsněné

Nad žebry je větrák o rozměrech 70 x 70 x 25mm se sedmi listy. Nic neobvyklého, kdyby... neměl až 6400 otáček za minutu a spotřebu 6,6W. Deklarovaný průtok vzduchu činí "jen" 49 kubických stop za minutu. A protože tento větrák spotřebuje tolik energie, nesmíte ho zapojit do konektoru na desce, ale přímo do zdroje (motherboardy jsou koncipovány jen pro 6W). K tomuto účelu je chladič vybaven dvěma konektory - jedním s kabelem pro měření otáček a druhým s dvěma kabely pro napájení. První zmíněný kabel zasunete do desky, druhý do malinkého přepínače otáček (reostatu).

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten umožňuje přepínat mezi třemi režimy rychlosti a nutno podotknout, že v tom nejpomalejším se poměrně dost zahřívá.

Zajímá vás, kolik Vulkán váží? Výrobce to raději neuvádí, já jsem ale navážil téměř 700g. To je jen o trošku méně než Zalman a zcela jednoznačně to neodpovídá specifikaci chladičů pro Pentia 4 a už vůbec ne specifikaci pro Socket A. Jestliže si tedy tento chladič koupíte a budete s ním chladit váš procesor, činíte tak na vlastní riziko.

Jako v předchozím případě i zde se musím zmínit o upínacím mechanismu. Ten v případě montáže Volcana na Pentia 4 sestává z několika dílů. Nejdříve musíte na boky základny přišroubovat dva držáky, do kterých pak přišroubujete záklapky. Takto chladič umístíte do doku a na zatlačíte na všech čtyřech stranách. Je to velmi jednoduché. Horší je to s demontáží. Ať tlačíte, jak chcete, dolů to prostě nejde. Záklapky drží tak, že budete muset použít šroubovák a všemožně s nimi kroutit. To je snad jeden z nejhorších systémů zapínání, který může být. Přítlak je sice dobrý, ale manipulace s chladičem nadmíru složitá.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Kontaktní plocha s procesorem je u tohoto chladiče dost hrbolatá, určitě by si to zasloužilo trošku lepší opracování. Malou poznámku musím mít také k vibracím. Přestože jsem měl desku umístěnou na krabici, která ležela na koberci, chvěly se i parkety půl metru daleko.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejte se na to! Nevídaný chladící výkon. Minimální teplota 35 stupňů a maximum 50 stupňů, o téměř deset stupňů lepší než W6TB od Titanu! Nejlepší zatím dosažený výsledek.

Maximum (High Speed): 50 °C
Minimum (Medium Speed): 35 °C

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Střední otáčky, ne o moc horší výsledek.

Maximum (Medium Speed): 52 °C
Minimum (Medium Speed): 36 °C

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Režim s nejnižšími otáčkami, hluk konečně ustal. Chladící výkon se ovšem také snížil na úroveň ostatních chladičů.

Maximum (Low Speed): 57 °C
Minimum (Low Speed): 37 °C

Vysoký chladící výkon má pochopitelně svá "ale". Tím největším je hluk. Chcete něco tichého? Tak v tom případě na tento chladič rovnou zapomeňte. Na maximální rychlost jeho zvuk připomíná blížící se stíhačku F15 a na střední rychlost zase helikoptéru. Jen při nejnižších otáčkách je jeho zvuk poslouchatelný, i když je to jako kdybyste se snažili tlumit pomalou jízdou zvuk Ferrari.

Hlučnost:
High Speed (6400o/m) - 5/5 (zvuk v MP3)
Medium Speed (4900o/m) - 4/5 (zvuk v MP3)
Low Speed (3500o/m) - 3/5 (zvuk v MP3)

Hmotnost: 680g
Web: ThermalTake

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama