test-7-statecnych-aneb-chladice-pro-pentia-4
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4 | Kapitola 4

Eagle

Eagle

12. 11. 2002 00:00 22

Seznam kapitol

1. Chlazení Pentia 4 2. Titan TTC-W6TB 3. Titan TTC-CW7TB 4. Titan TTC-W5TB(TC) 5. ThermalTake Volcano 7+
6. Zalman CNPS6500B-Cu 7. Cooler Master DI4-7H53D 8. Originální chladič Intel (z balení BOX) 9. Shrnutí

Podmínkou bezproblémového chodu každého moderního počítače je efektivní chlazení. V počítačovém světě platí úměra, že čím více je váš procesor ochlazován, tím se prodlužuje jeho životnost a zlepšuje přetaktovatelnost - lepším chlazením prostě nic nezkazíte. Pokud je chladič účinný, můžete se například bavit tím, že zkusíte co Váš procesor "dá" (a dnešní Pentia 4 dosáhnou již i na hranici 3GHz)... nebo si můžete užívat tichého chodu vašeho PC při standardním taktování. A který chladič se k čemu hodí? - na to odpoví náš dnešní test, který srovnává 7 chladičů pro Pentia4.

Reklama

Jediným chladičem v testu s plynulou regulací otáček ventilátoru byl model W5TB od Titanu.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento chladič je vlastně pasivem z W6TB doplněným o větrák 70x70x25 mm s termoregulací. Nemusíte se ale bát, že by se tato regulace realizovala přes čidlo měřící teplotu okolního vzduchu. To vůbec ne. Naopak, uprostřed základny pasivu, tj. v místě největší koncentrace tepla, je vyvrtán tunel a v něm je umístěno čidlo přímo připojené k větráku. Ten podle naměřené teploty reguluje své otáčky. V zásadě se tak jedná po měření teploty přímo z procesoru o druhý nejúčinnější způsob regulace otáček ventilátoru.

Samotný větrák sestává z vrtule o sedmi hodně sklopených listech a motorku o udávané maximální spotřebě 2,9W, proměnlivých otáčkách v rozmezí 2000 až 3200 za minutu a průtoku až 34 cfm. Celý chladič je v jednotné hliníkové barvě, přestože samotný větrák je z obyčejného plastu. Vršek i pasiv tentokrát tvoří jednotný celek a nejde je od sebe kvůli již zmíněnému čidlu oddělit.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti modelům W6TB a CW7TB je tento opatřen jiným způsobem uchycení. jedná se o záklapky, které na jedné straně zachytíte do doku a na druhé pak tlačíte, až se zaklapne i tato část. Přitom tlak je vyvoláván střední částí záklapky. V praxi je manipulace s tímto mechanismem jednoduchá a příjemná, nemám žádné výhrady. I přítlak je odpovídající.

Spodní část je stejně jako v případě W6TB velmi rovná a není nutné provádět žádné další úpravy.

Test: 7 statečných, aneb chladiče pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Naměřené hodnoty jasně ilustrují, že ačkoliv se jedná o chladič s termoregulací, jeho schopnost chlazení je velmi slušná. Minimální teplota je sice o něco málo vyšší než v případě W6TB, maximum je ale stejné.

Maximum: 58 °C
Minimum: 39 °C

Protože se jedná o chladič s termoregulací, jsou jeho hlukové výsledky velmi povzbuzující. Při nízké zátěži a otáčkách kolem 2000 za minutu ho v uzavřené skříni sotva uslyšíte. Při vyšší teplotě se stane již slyšitelným, stále se ale jedná o výborný výsledek. V tomto (hlukovém) ohledu se mu může postavit jen firemní chladič Intelu.

Hlučnost:
2000 otáček (39 °C) - 1/5 (zvuk v MP3)
2500 otáček (44 °C) - 1/5
3000 otáček (56 °C) - 2/5
3200 otáček (59 °C) - 2/5 (zvuk v MP3)

Hmotnost: 300g
Web: Titan-cd

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama