SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený

SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 9. 2023 12:00 3

Seznam kapitol

1. Úvod, parametry, konstrukce 2. Konektivita 3. Software 4. Zvuk 5. Zhodnocení

Na svět bez drátů se zvyká lehce. Až někam pojedete autobusem, rozhlédněte se, kolika lidem od uší ještě visí kabel – moc jich nebude, Bluetooth zvítězil. Ale co doma? U notebooku nikdo cvičit nepotřebuje a PC si na kolo taky nevezmete, kabel proto není na obtíž, dokud se nezačne lámat, nepletete si ho s drátem na nabíjení mobilu, nezapadává vám pod klávesy na klávesnici nebo nezabírá už tak omezený počet USB.

Reklama

Zkrátka a dobře, důvodů, proč si i k počítači zvolit bezdrátový headset, je více než dost. A když jsme u toho, něco na uši se hodí i k Xboxu, PlayStationu, mobilu nebo televizi. Může být SteelSeries Arctis Nova 4P tím hardwarem, který vládne všem, který jim všem káže a kabel rozváže?

Těch požadavků je, ač se to nezdá, mnoho. Potřebujete pro svou hlavu pohodlí, ale sluchátka by neměla padat. Nechcete se motat do drátů, nicméně zpoždění zvuku u True Wireless sluchátek je pro herní využití příliš veliké. Bojovat můžete rovněž s výdrží – říct v půlce zápasu, že přestáváte komunikovat, je ekvivalentem vrhu ručníkem do ringu. Podle popisu Arctis Nova 4 v testované verzi pro PC vypadaly, že z uvedených vlastností poskládaly praktický kompromis. Bez chyb se to však neobešlo.

Parametry sluchátek SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless

Měniče40mm
Frekvenční rozsah20–22 000 Hz
Impedance38 Ohmů při 1 kHz
Citlivost93 dB
Připojení2,4 GHz Quantum 2.0 / USB-C
Impedance mikrofonu2200 ohmů
Frekvenční rozsah mikrofonu100–10 000 Hz
Prostorový zvuk
MikrofonVšesměrový, zasouvací
MateriályPlast, paměťová pěna, textil
SoftwareSonar
Hmotnost266 g
Obsah baleníUSB-A/USB-C male kabel, USB-A/USB-C female kabel

Konstrukce: Dobře vymyšlené pohodlí

Znáte ta přirovnání, která nedávají smysl, ale nemůžete na ně zapomenout? Když jsem vybaloval sluchátka SteelSeries z krabice, okamžitě mě napadlo: „Běžecké kecky!“ Není to nijak dehonestující, jen Arctisy působí sportovně, svěže. Způsobuje to množství modré barvy, jednoduché tvary, ale hlavně elastický textilní pásek pod hlavovým mostem, který jak kdyby byl připravený, že i v pohybu odpruží pohyby hlavy, aby i při došlapu držel headset tam, kde má.

Vysouvací mikrofon je v podstatě kabel, který se navíjí do levé mušle sluchátek
i Zdroj: PCTuning.cz
Vysouvací mikrofon je v podstatě kabel, který se navíjí do levé mušle sluchátek

A skutečně. Sluchátka drží na hlavě přirozeně. Je to kombinací přítlaku, textilních náušníků, rozumné hmotnosti i tvarování. Vnitřní plocha sluchátek se nedotýká boltců, hlavový most neklouže po vlasech, ani po několika hodinách ale nemáte dojem, že se vám hlava dostala do svěráku. Pokud bylo cílem vytvořit headset, který nebudete muset kvůli komfortu odkládat, povedlo se. Dokonce i v letních vedrech se uši nedočkaly pocitů srovnatelných s návštěvou sauny.

Ohledně kvality konstrukce už tak nadšený nejsem. Byť všechny klouby působí pevně, nedá se určit, která část je plastová či jestli někde uvnitř není zatavené kovové zpevnění. Zarazilo mě rovněž, že vysouvání náušníků postrádá jakoukoli aretaci či značení. Zkrátka zasouváte či vysouváte teleskop a jen podle pocitu na hlavě rozhodujete, zda jsou obě strany stejné či ne, alespoň do chvíle, než sáhnete po pravítku. V denním provozu to žádný hendikep není, ale první dojmy to maličko kazí.

Takových detailů mají sluchátka povícero, dobrých i špatných. Mezi negativní drobnosti bych zařadil tlačítko pro vypínání. Stisk má přesný a jasný, jeho zmáčknutí doprovází jednoznačné pípnutí, ale indikace diodou je nejasná, hodilo by se vysvětlení, co které blikání znamená.

Důležité je při nasazování sledovat, co je napsáno uvnitř sluchátek, zda L, nebo R. Sluchátka nejsou úplně souměrná, ale dají se nosit oběma směry. Kvůli tomu ale můžete narazit na to, že se náušníky otáčí jen cca o 100°, takže se jen v jedné poloze přitisknou na ramena při sundání z hlavy. Naštěstí si ale můžete vypěstovat návyk, že prsty rovnou vycítíte správnou orientaci: na pravé mušli je tenký vypínač, na protější straně je ploška uprostřed mezi kolečkem hlasitosti a tlačítkem pro vypnutí mikrofonu.

Mikrofon je jednou z nejzajímavějších vychytávek sluchátek. Není pevný, nýbrž kabelový, s rudě žhnoucí koncovkou. Pokud ho nepotřebujete, navine se dovnitř sluchátek a nepřekáží, zároveň ho ani nemůžete ztratit. V případě, že chcete headset používat i mimo počítač, oceníte takový nápad více než nacvakávací mikrák.

Dokud mikrofon nevytáhnete, ani o něm nevíte
i Zdroj: PCTuning.cz
Dokud mikrofon nevytáhnete, ani o něm nevíte

Jako každá sluchátka se i Arctis musí nabíjet. Tady nebylo nad čím dlouze přemýšlet, USB-C na pravé straně svému účelu poslouží a pokud vám od počítače vede drát delší než půl metru, neutrpí pohodlí ani nabíjením rovnou při doplňování energie.

I výdrž je velmi slušná. Výrobce uvádí ve specifikacích 36 hodin provozu a nemám důvod o této hodnotě pochybovat, s nadsázkou bych řekl, že sluchátka můžete provozovat v režimu „Jednou za týden na chvíli připojit,“ aniž byste museli vzpomínat, kdy to bylo naposledy a na jak dlouho.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama