SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený

SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený | Kapitola 3

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 9. 2023 12:00 3

Seznam kapitol

1. Úvod, parametry, konstrukce 2. Konektivita 3. Software 4. Zvuk 5. Zhodnocení

Na svět bez drátů se zvyká lehce. Až někam pojedete autobusem, rozhlédněte se, kolika lidem od uší ještě visí kabel – moc jich nebude, Bluetooth zvítězil. Ale co doma? U notebooku nikdo cvičit nepotřebuje a PC si na kolo taky nevezmete, kabel proto není na obtíž, dokud se nezačne lámat, nepletete si ho s drátem na nabíjení mobilu, nezapadává vám pod klávesy na klávesnici nebo nezabírá už tak omezený počet USB.

Reklama

Software: Kombo SteelSeries GG a Sonaru

Většinu schopností headsetu lze spravovat ručně prostřednictvím Aplikace SteelSeries GG. Co tento prográmek nabízí? Trochu od ekvalizéru, trochu od správy energie, maličko od ergonomie.

Není toho vyloženě mnoho, ale ruku na srdce: jak často chcete nastavovat sluchátka? Jednou a definitivně tak pravděpodobně sfouknete automatické vypínání sluchátek v nečinnosti. Defaultní půlhodina mi přišla moc, ale pokud byste měli jiné preference, dostupné limity začínají na jedné minutě a končí u hodiny a půl, respektive lze celou funkci deaktivovat.

Základní rozhraní SteelSeries GG
i Zdroj: PCTuning.cz
Základní rozhraní SteelSeries GG

GG vám rovněž vysvětlí, k čemu slouží to červené tlačítko na konci mikrofonu. Není tam proto, abyste měli neodbytný pocit, že si vás zaměřuje predátor, nýbrž v periferním vidění hlásí, zda máte ztlumený mikrofon. Když svítí, nikdo vás neslyší – tak prosté to je. Vysoká intenzita jasu však může být rušivá, nízká zase nedostatečná. Takhle si můžete zvolit míru ve třech krocích, případně podsvícení opět kompletně vypnout.

Zbytek schopností SteelSeries GG pokrývá zpracování audia a chválím, že každý graf či šoupátko je popsané. U ekvalizéru se tedy dozvíte to, co čekáte, že slouží ke zvýšení či snížení hlasitosti v rozsahu ±12 dB v deseti frekvenčních pásmech. Pokud nechcete experimentovat, na výběr je i pár předdefinovaných profilů. Bass boost říká názvem vše potřebné, rovněž tak flat, focus mírně akcentuje střední až vyšší frekvence, smiley je jeho pravým opakem, custom si pak můžete nastavit dle svého sluchu či hluchu.

Jednodušší posuvník už má Mic Volume. To umožňuje upravit hlasitost, jakou vás protistrana uslyší. Windows to umožňují také, kdejaký internetový komunikátor rovněž, ale může se hodit mít jedno nastavení univerzální.

Live Mic Preview je funkce spíše testovací. Díky ní si můžete do uší pustit to, co slyší vaši kolegové, kamarádi, nebo soupeři a nastavit si adekvátně mikrofon. Ten je velmi citlivý, dokonce tak, že nějaké pomlaskávání s aktivovaným preview je tuze nepříjemné. Zároveň chápu, že někomu může být příjemné, když slyší vlastní hlas a vnímá proto, že mluví a je slyšen. Proto v aplikace vyzkoušejte i šoupátko nazvané Mic Sidetone, jak citlivě mají Arctis Nova 4P poslouchat okolí.

V režimu Off se zapnutým preview tak slyšíte svůj hlas s maličkým zpožděním, ve spící domácnosti postřehnete i zvuk stisknutého tlačítka na myši, při nastavené High pak máte pocit, jak kdybyste ani sluchátka na uších neměli. Chce to trochu času k nastavení, abyste vybalancovali citlivost mikrofonu obecně a ve vztahu k vašemu hlasu, ale lepší je mít možnost úprav, než ji nemít a být nespokojen.

Poslední volbou v programu je Volume Limiter. Podle popisu zní jako primitivní blbinka, která u dospělého headsetu je spíš z povinnosti, ale až vám někdo začne vazbit do uší, poděkuje vám kladívko, třmínek i kovadlinka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama