SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený

SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 9. 2023 12:00 3

Seznam kapitol

1. Úvod, parametry, konstrukce 2. Konektivita 3. Software 4. Zvuk 5. Zhodnocení

Na svět bez drátů se zvyká lehce. Až někam pojedete autobusem, rozhlédněte se, kolika lidem od uší ještě visí kabel – moc jich nebude, Bluetooth zvítězil. Ale co doma? U notebooku nikdo cvičit nepotřebuje a PC si na kolo taky nevezmete, kabel proto není na obtíž, dokud se nezačne lámat, nepletete si ho s drátem na nabíjení mobilu, nezapadává vám pod klávesy na klávesnici nebo nezabírá už tak omezený počet USB.

Reklama

Zvuk: Musíte si hrát s ekvalizérem

SteelSeries se nijak netají tím, že hlavní využití heasetu se točí okolo gamingu. Nepovažuji však za dostatečnou omluvu pro špatný zvuk. Bohužel akustický projev není nic, co by Arctis Nova 4P propagovaly jako svou hlavní devízu. První slovo, které mě při poslechu hudby napadlo, je „mdlý“. Ne, zvuk vyloženě špatný, ale nevýrazný, plochý a to nejen proto, že poslechové testy jsem dělal s ekvalizérem defaultně nastaveným na flat. V zájmu konzistence opět použiju stejné hudební vzorky, jako v předchozích recenzích.

Verze 4P jako PlayStation je modrá
i Zdroj: PCTuning.cz
Verze 4P jako PlayStation je modrá

První na stage nastupují Deftones a od prvních tónů je patrné, že tentokrát zbylo jen na levnějšího zvukaře. Řízné kytarové riffy, které od prvních tónů předznamenávají budoucí bouři, tentokrát jedou na půl plachet. Chybí ostrost, přesné vyznění, vše je zahalené jakousi syčící mlhou, která jemné nuance obklopí. Možná to zní příliš metaforicky, ale test jiných nastavení ekvalizéru mi neurčitý projev potvrdily: při aktivaci bass boostu sice skladba zhutněla, jak kdyby se za onou mlhou kumulovala bouřková mračna, ale šustění to nepřehlučilo. Profil Focus zní jak kapesní tranzistorák a Smiley mi zněl, jak kdyby bubeníka kapely někdo naklonoval a místo celého setu bubnů dostal jen činely.

Jak obstála Banks? Vokály ve skladbě jsou zřetelně akcentované, bublání patrné v celém průběhu skladby se stává spíše zurčícím potůčkem než bobtnající hrozbou. Zkouším proto ekvalizér nastavit ručně, zda se nedá dopracovat k něčemu výraznějšímu. Dostávám se k mixu, kdy nižší polovinu frekvenčních pásem zvyšuji o 6 decibelů, zbytek nechávám na nule, ale stále slyším, že sluchátkům chybí dynamika, tóny jak kdyby se pořád trochu prolínaly.

Orchestrální hudbu potkáte ve hrách častěji, přiletět proto musel i replikant KD6-3.7 ve svém spinneru na cestě na LAPD a když si vzpomenu na Corsairy nebo HyperX Stingery, SteelSeries Arctis Nova 4 hrají druhou ligu.

Verze 4X jako Xbox zelená
i Zdroj: PCTuning.cz
Verze 4X jako Xbox zelená

Spíš z povinnosti jsem proto zkusil ještě song Entropyyy od Lorn kvůli jeho dynamickému, elektronickému beatu. A zatímco na jiných sluchátkách máte pocit, jako by vás kyborgové porcovali na akustickou sekanou a vám se to ještě líbilo, s Arctisy nasazenými na hlavě spíš znudeně koukáte na pódium, na kterém začínající kapela místo výpravné show promítá abstraktní animace na závěs. Opět pomohlo ruční nastavení ekvalizéru, aby sluchátka ukázala, že dunět umí, ale pak se zase střední a vysoké tóny začaly ztrácet pod tíhou basů.

Svůj vliv na zvuk má rovněž aplikace Sonar, na kterou jsou Arctis Nova optimalizovaná. I ten je však hodně zaměřený víc na hry než hudbu. Umožňuje vyladit, jak se mají prolínat zvuky ze hry, chatu a multimédií, ale i jak zní simulace prostorového zvuku. Skutečně jinak zní, pokud se tóny ozývají z přední polosféry, ale subjektivně mi přišlo, že zvuk z boků a ze zadní polosféry má menší odstup než zepředu. Naštěstí i toto rozložení jde upravit, případné akustiku normalizovat či posílit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama