SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený

SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 9. 2023 12:00 3

Seznam kapitol

1. Úvod, parametry, konstrukce 2. Konektivita 3. Software 4. Zvuk 5. Zhodnocení

Na svět bez drátů se zvyká lehce. Až někam pojedete autobusem, rozhlédněte se, kolika lidem od uší ještě visí kabel – moc jich nebude, Bluetooth zvítězil. Ale co doma? U notebooku nikdo cvičit nepotřebuje a PC si na kolo taky nevezmete, kabel proto není na obtíž, dokud se nezačne lámat, nepletete si ho s drátem na nabíjení mobilu, nezapadává vám pod klávesy na klávesnici nebo nezabírá už tak omezený počet USB.

Reklama

Konektivita: Quantum funguje bez problémů, Bluetooth chybí

Když už jsme zavadili o konektory a připojení, hodilo by se zmínit, jaké verze sluchátka SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless, jak zní celé jméno testovaného headsetu, mají. Na výběr je verze 4P určená pro Sony PlayStation, 4X pro Xbox a 4 pro PC. Všechny používají USB, všechny stojí stejně a všechny používají bezdrátové připojení Quantum 2.0 prostřednictvím dodávaného donglu. V čem je tedy rozdíl? Verze 4 a 4P nefungují na Xboxu. Inu, fyzické rozhraní je vám k ničemu, když nemáte licenci.

Napájecí konektor USB-C najdete na pravé straně
i Zdroj: PCTuning.cz
Napájecí konektor USB-C najdete na pravé straně

Explicitně není zmíněná podpora mobilních telefonů. Ony jsou totiž podporované tak napůl. Bezdrátový dongle se připojuje přes USB-C, takže připojení k většině chytrých telefonů je velmi snadné. Dokonce to SteelSeries vymysleli tak, že raději zvolili tento konektor a na tradiční, velké USB se připojuje přes metrovou prodlužovací redukci. Plyne z toho však, že pokud budete trvat na připojení k mobilu, bude vám z něj trčet právě bezdrátový modul. Není nijak naddimenzovaný, navíc výrobce chytře zvolil tvar, který ční spíš do šířky než délky, ale pořád je to další věc, která zvyšuje páku na konektor v telefonu, byť v porovnání s tradičními kabelovými sluchátky do USB-C by byla výhoda na jeho straně. Připojit Novy ke smartphonu tedy možné je, ale není to tak pohodlné.

Samotný dongle pro bezdrátovou komunikaci sice není velký, ale z telefonu pořád dost trčí
i Zdroj: PCTuning.cz
Samotný dongle pro bezdrátovou komunikaci sice není velký, ale z telefonu pořád dost trčí

Výhoda tkví samozřejmě v rychlosti a kvalitě přenosu. Pokud vaše sluchátka používají nějaký běžný kodek Bluetooth a ještě se musí zvuk pro levé ucho synchronizovat s pravým, určitě jste zaznamenali, že dochází k časovému posunu. Ten efekt je dvojnásob rušivý, pokud víte, že ve skladbě dojde k nějakému akcentu a v klipu vidíte, že bubeník už se napřahuje k ráně, už paličky dopadají na bicí a vy je slyšíte až o pár milisekund později. Tyto nešvary bezdrátové připojení Quantum 2.0 řeší.

Mezi výdobytky sluchátek patří i vylepšení snímání zvuku z mikrofonu. Neobejde se to bez silných reklamních názvů, můžete se proto potkat s označením ClearCast – v podstatě jde jen o to, že software vyhodnocuje zaznamenávané zvuky a pokud v nich objeví cokoli nežádoucího, ať už se jedná o klapání klávesnice či štěkání psa (nebo rodičů), očistí je z odesílaného audia.

Pokud máte mikrofon vypnutý, může rudě žhnout. Jinak je dioda jen mléčně bílá.
i Zdroj: PCTuning.cz
Pokud máte mikrofon vypnutý, může rudě žhnout. Jinak je dioda jen mléčně bílá.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama