Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků

Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 10. 2013 03:00 3

Seznam kapitol

1. Počátky ze sedmdesátých let 2. Sálové počítače na cesty 3. Desktopy do kapsy 4. První opravdu přenosné mašiny
5. Blížíme se k notebookům 6. Experimentující Hewlett Packard 7. Technická udělátka na závěr

Když jsem se bavil s laiky, pronesli myšlenku, že evoluce notebooků byla jednoduchá. „Na začátku to bylo tlusté a kulaté, potom tlusté a placaté a dneska jsou to ultrabooky.“ To je velmi naivní pohled, který ignoruje nejzávažnější rozpor, který v evoluci notebooků najdeme: Není to jedna linie vývoje. Je dvojitá.

Reklama

Následující krok evoluce úsporných strojů byl ještě pozoruhodnější. V roce 1989 spatřilo světlo světa Atari Portfolio, nejprve jako projekt britské firmy DIP Research, který ovšem Atari začalo ihned v licenci vyrábět a prodávat. Je jednoduše neuvěřitelné, jak minimalistický stroj to je: Základní deska zabírá polovinu maličkého stroje o váze pouze 500 gramů, který navíc jede pouze na tři AA baterie. Na desce se nachází pouze pár čipů, 128 KB RAM, DIP DOS v paměti ROM (víceméně kompatibilní s MS DOS), procesor Intel 80C88 a jeden čip „s čipsetem“. Extrémní jednoduchost stroje je dána tím, že má oproti běžnému soudobému PC jednak podstatně menší paměť a také nemá zabudované žádné rozhraní. Pokud chcete připojit tiskárnu a nebo se spojit se stolním počítačem, potřebujete osadit do rozšiřující sběrnice modul. Paměť se rozšiřuje pomocí baterií zálohovaných BeeCard.

Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků
i Zdroj: PCTuning.cz


Atari Portfolio

Tenhle stroj byl mimořádně populární – nejen kvůli svému účinkování ve filmu Terminátor 2, ale také díky tomu, že na rozdíl od specializovaných databank šlo o stroj, který dovolil spouštět i programy vytvořené uživateli. Řada lidí, zvláště obchodníků a techniků, objevila kouzlo mašinek, které běží na baterie dny i týdny a přitom na nich lze provozovat specializované aplikace. Na počátku 90. let se tak objevila celá řada kapesních PC kompatibilů, například krásný Zeos Pocket PC, který bylo možné rozšířit o dvě PCMCIA karty a nebo u nás mnohem rozšířenější řadu kapesních počítačů Hewlett Packard LX.

Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků
i Zdroj: PCTuning.cz


Hewlett Packard 700LX

Těch byla celá řada, počínaje jednoduchým HP 95LX s textovým (MDA) displejem, přes velice populární HP 200LX s CGA grafikou a až po úžasný hybrid HP 700LX, který kombinoval kapesní PC kompatibilní stroj s mobilním telefonem. Obrovská výhoda těchto zařízení byla v tom, že jste na vývoj vlastních aplikací nepotřebovali nic speciálního, stačil Turbo Pascal od Borlandu – a mohli jste je používat na co jste chtěli. Velkou výhodou těchto počítačů bylo, že používaly plnohodnotné sériové rozhraní RS-232, které vyžadovala řada měřících přístrojů. Pro techniky v terénu absolutní nutnost! Do dnešního dne se prodávají renovované HP 200LX za cenu 299 USD, najdete i upgrady na dvojnásobný kmitočet procesoru a také například doplňkové podsvícení displeje!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama