Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků

Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 10. 2013 03:00 3

Seznam kapitol

1. Počátky ze sedmdesátých let 2. Sálové počítače na cesty 3. Desktopy do kapsy 4. První opravdu přenosné mašiny
5. Blížíme se k notebookům 6. Experimentující Hewlett Packard 7. Technická udělátka na závěr

Když jsem se bavil s laiky, pronesli myšlenku, že evoluce notebooků byla jednoduchá. „Na začátku to bylo tlusté a kulaté, potom tlusté a placaté a dneska jsou to ultrabooky.“ To je velmi naivní pohled, který ignoruje nejzávažnější rozpor, který v evoluci notebooků najdeme: Není to jedna linie vývoje. Je dvojitá.

Reklama

Vyrobit kompaktní stroj, který nemusel běžet na baterie, ale stačilo ho přenášet od jednoho pracovního stolu k dalšímu a tam ho zapojit do zásuvky, bylo podstatně jednodušší. Za první „přenosný počítač“, často označovaný jako „self contained“, tedy obsahující v jednom celku všechny komponenty, klávesnici, obrazovku, vlastní počítač i paměťové médium, je označován IBM 5100 z roku 1975. Tahle mašinka měla procesor na tehdy fantastických 1,9 MHz a ze základních 16 KB RAM jste si ji mohli upgradovat až na 64 KB. Softwarově řízená pásková mechanika nabízela kapacitu až 204 KB na cartridge. Nejvíce nabušená verze vás ale přišla na slušné peníze, 20.000 (tehdejších) dolarů. Stroj bylo možné používat k výpočtům, komunikaci s velkými počítači a také ke spouštění emulovaných programů v jazyce APL určených pro sálové IBM System/370. Na YouTube můžete shlédnout video, kde tento krásný kus poctivé kovářské práce přenáší, zapojuje a používá velká spousta šťastných lidí. Musím poznamenat, že mě nejvíc fascinuje přítomnost mnoha přepínačů na čelním panelu, takže máte pocit, že i ve své kanceláři máte zmenšený sálový počítač.

S tímto krasavcem jsem to štěstí neměl, nicméně pracoval jsem s podobným strojem, Hewlett-Packard HP 85. Je to podobný koncept, o něco mladší – narodil se v roce 1979. Opět v jednom celku najdeme vlastní počítač, který je možné rozšířit o moduly vstupů a výstupů, paměť RAM i paměť EPROM, má zabudovanou klávesnici, tiskárnu, obrazovku a softwarově řízenou páskovou mechaniku. Celý systém není možné ani vzdáleně považovat za notebook, nicméně můžete vzít celé těleso do rukou a přenášet ho.

HP 85 je zajímavý tím, že má dva originálně pojaté nástupce, kteří ukazují, že vývoj počítačů se i v té době ubíral křivolakými cestami. V roce 1982 se objevil nástupce, HP 86, který se ale jaksi odlaptopizoval a změnil se ve zcela normální osobní počítač bez zabudované obrazovky a bez zabudovaných periferií. Řekli bychom, že jde o myšlenkový krok zpět – tato změna ale byla inspirována lidmi, kteří prostě nepotřebovali stroj přenášet. Druhým strojem, který se v roce 1982 objevil, byl HP 87, který se podobal HP 85, byl přenosný a dokonce získal velmi neobvyklou širokoúhlou CRT obrazovku s rozlišením 80x16 znaků. Obrazovka ale jaksi vytlačila páskovou mechaniku, která se do šasi velmi podobného HP 85 jednoduše nevešla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama