New York Times žaluje OpenAI a Microsoft. Nejhorší technologické selhání roku 2023 #TYDEN ~ 1. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek New York Times žaluje OpenAI a Microsoft. Nejhorší technologické selhání roku 2023 #TYDEN ~ 1. ledna

New York Times žaluje OpenAI a Microsoft. Nejhorší technologické selhání roku 2023 #TYDEN ~ 1. ledna

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

1. 1. 2024 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Hyperloop byl vždycky podvod. Útok na iMessage bez kliknutí. Xiaomi se vrhá do aut. mujRozhlas hacknut, unikla hesla.

Reklama

Hyperloop byl vždycky podvod. Je čas být upřímný ohledně Muskovy vakuové trubice do nikam. (Disconnect)

Administrativa prezidenta Bidena odmítá vetovat rozhodnutí americké ITC zakázat dovoz hodinek Apple Watch Series 9 a Ultra 2 kvůli patentům společnosti Masimo na měření hladiny kyslíku v krvi. (Reuters)

  • Apple se odvolává proti zákazu Apple Watch Ultra 2 a Series 9 v USA (The Verge)
  • Americký odvolací soud pozastavil zákaz dovozu hodinek Apple Watch Series 9 a Ultra 2 vydaný ITC kvůli patentům společnosti Masimo poté, co Bidenova administrativa odmítla zákaz vetovat. (Reuters)
  • Apple přišel se softwarovým řešením, které by mohlo umožnit prodávat neporušující verze hodinek Apple Watch již od 12. ledna a zároveň se odvolat proti zákazu ITC v USA. (Bloomberg)

Výzkumníci podrobně popisují útok na iMessage bez kliknutí, který po více než čtyři roky využíval čtyři 0day k hackování iPhonů, včetně desítek patřících zaměstnancům společnosti Kaspersky. (ArsTechnica)

  • Společnost Kaspersky odhalila hardwarovou funkci iPhonu využívanou v případu operace Triangulation (Kaspersky, The Register)
  • Operace Triangulace: Poslední (hardwarová) záhada (Securelist)

Polská vláda uvrhla TVP, Polskie Radio a tiskovou agenturu PAP do likvidace poté, co prezident země vetoval plány na poskytnutí finančních prostředků na rok 2024. (Notes from Poland)

Nejhorší technologické selhání roku 2023. Ponorka Titan, laboratorně vypěstované kuře a nevyzpytatelná robotická taxi Cruise od GM se dostaly do našeho každoročního seznamu nejhorších technologií. (MIT Technology Review)


Internet, webdesign

Nejnebezpečnější lidé na internetu v roce 2023. Od Sama Altmana a Elona Muska až po gangy vyděračů a hackery podporované státem – toto jsou jednotlivci a skupiny, které v letošním roce narušily svět, jak ho známe. (Wired)

Studie odhaduje, že na YouTube je více než 13,3 miliardy videí, z nichž více než 4 miliardy byly na platformu umístěny v roce 2023, a průměrné video na YouTube má 39 zhlédnutí. (Ethan Zuckerman)

Studie odhaduje, že na YouTube je více než 13,3 miliardy videí
i Zdroj: PCTuning.cz
Studie odhaduje, že na YouTube je více než 13,3 miliardy videí

TikTok Shop má neohrabané rozhraní a je plný pochybného zboží, například plastové vidličky za 50 dolarů. (Bloomberg)

Knihy, filmy a hudba z roku 1928 a zvukové nahrávky z roku 1923 se 1. ledna vstupují v USA do public domain. Mezi díla patří například Milenec lady Chatterleyové od D. H. Lawrence. (Duke University)

  • Nejstarší verze Mickeyho a Minnie Mouse se 1. ledna stávají veřejnou doménou, protože žaloby společnosti Disney na ochranu autorských práv se v posledních letech zpomalily. (Variety)

Podíl YouTube na sledovanosti v USA u dětí ve věku 2 až 11 let vzrostl z 29,4 % v září 2021 na 33 % v září 2023, zatímco podíl Netflixu klesl z 25 % na 21 %. (WSJ)

Masivní nárůst antisemitských vyhledávání na Googlu po celém světě. Na Googlu došlo k 1800% nárůstu počtu lidí, kteří hledají výraz „zabíjet Židy“. Od října 2023 vzrostl počet lidí hledajících výraz „Hitler měl pravdu“ o 122 %. (Mid.East Journal)


Hardware

Výzkum společnosti Canalys: nejméně 240 milionů počítačů se systémem Windows 10 nelze upgradovat na Windows 11. Canalys odhaduje, že to má potenciál vytvořit 480 milionů kilogramů elektronického odpadu. (gHaxcks)

Louis Vuitton uvádí na trh nejdražší sluchátka na světě za 1660 dolarů. Bezdrátová sluchátka do uší Horizon Light Up mají mírně zakřivený design, lehký hliníkový rám a vrstvu leštěného safírového skla, která je umístěna nad „květinou“ Monogram, což znamená eleganci. Otázkou ale zůstává, jak přišli na to „nejdražší“ když je zde dostatek i násobně dražších sluchátek. (Tech Viral)

Recenze: Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity (PC Tuning)

Nokia: Příběh kdysi legendárního výrobce telefonů. Odešla, ale nezanikla (Tech Spot)

„Útok“ robota na zaměstnance v továrně Tesla upozorňuje na problémy s bezpečností zaměstnanců společnosti. V loňském roce se v továrně v Austinu zranil každý 21. pracovník. (Tech Spot)

Recenze Homey Bridge: Dokáže sjednotit všechna vaše chytrá domácí zařízení? Limit pěti zařízení bez placeného předplatného (a mizerná podpora těchto zařízení) vytváří obrovskou propast mezi očekáváním a realitou. (Tech Hive)

LG před veletrhem CES 2024 představila nové notebooky Gram a Gram Pro. Procesory řady Pro obsahují hardware Intel AI Boost NPU pro úlohy umělé inteligence přímo v zařízení. (The Verge)

Microsoft připravuje Surface Pro 10 a Surface Laptop 6 na jaro 2024, s variantami Intel a ARM, vylepšeným designem a marketingem nové generace počítačů s umělou inteligencí. (Windows Central)

Čínský gigant v oblasti chytrých telefonů Xiaomi oficiálně vstoupil na trh elektromobilů s modelem SU7, který chce konkurovat Tesle a Porsche. Spoluzakladatel společnosti Lei Jun slibuje, že investuje 10 miliard dolarů, aby se společnost Xiaomi stala do 15 až 20 let světovou automobilovou jedničkou, a zdůrazňuje pokročilé funkce vozidla, včetně dojezdu 500 mil, pokročilého motoru a schopnosti autonomního řízení. (Electrek)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama