New York Times žaluje OpenAI a Microsoft. Nejhorší technologické selhání roku 2023 #TYDEN ~ 1. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek New York Times žaluje OpenAI a Microsoft. Nejhorší technologické selhání roku 2023 #TYDEN ~ 1. ledna

New York Times žaluje OpenAI a Microsoft. Nejhorší technologické selhání roku 2023 #TYDEN ~ 1. ledna | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

1. 1. 2024 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Hyperloop byl vždycky podvod. Útok na iMessage bez kliknutí. Xiaomi se vrhá do aut. mujRozhlas hacknut, unikla hesla.

Reklama

Marketing, komunikace

Éra amerických počítačových časopisů se chýlí ke konci. Pamatujete? CHIP, Wired, Byte, PCMagazine, Personal Computer a řada dalších vydávání v USA, Evropě, ale i Česku? … (ByteCellar)

Seznam nejpoutavějších příběhů roku 2023: Nejvíce příspěvků na seznamu měla CNN a nejvýznamnějšími tématy byly „katastrofa“, „památník“ a „lidské spojení“. (Chartbeat)

„Budoucnost práce na dálku“, Anna je nový 3D model z přelomu příštího století, který má ukázat zdravotní dopady práce z domova. Celé to vyrobila společnost Furniture At Work, britský dodavatel nábytku, který se výrazně zasazuje o to, aby se lidé vraceli do kanceláří. To vše vysvětluje. (The Hustle)

„Virtuální influenceři“, které vytváří umělá inteligence, kradou lidem práci. Značky se při propagaci obracejí na hyperrealistické influencery vytvořené umělou inteligencí. (Ars Technica)


Bezpečnost, soukromí, právo

Ubisoft prověřuje zprávy o novém narušení bezpečnosti poté, co výzkumný bezpečnostní kolektiv VX-Underground sdílel snímky obrazovek interních nástrojů společnosti. (Bleeping Computer)

Trojský kůň Chameleon používá trik s HTML stránkou k narušení biometrických funkcí systému Android, jako je Face Unlock, a kradení PIN kódů a odemykání zařízení podle libosti. (Bleeping Computer)

Funkce kontroly bezpečnosti prohlížeče Google Chrome, která kontroluje, zda nebyla ohrožena uložená hesla uživatelů, se nyní spouští automaticky na pozadí. (The Verge)

New York Times žaluje OpenAI a Microsoft za porušení autorských práv, protože prý použili miliony jejich článků k tréninku umělé inteligence. (New York Times)

  • Žaloba NY Times na ochranu autorských práv požaduje, aby společnost OpenAI odstranila všechny instance GPT. Ukazuje důkazy, že systémy založené na GPT budou na požádání reprodukovat články Times. (Ars Technica)

Žaloba New York Times proti OpenAI a Microsoftu vychází z falešného přesvědčení, že autorská práva mohou omezit právo číst a zpracovávat data. (Tech Dirt)

Downfall, populární mod pro Slay The Spire, byl unesen útočníky. Vývojář modu zveřejnil některé podrobnosti o tom, co se stalo. Hackeři nahráli malware prostřednictvím populárního herního módu na Steamu (gHacks, Bleeping Computer)

Nejoblíbenější hesla roku 2023 lze snadno uhodnout a prolomit. Pět nejpoužívanějších: 123456, admin, 12345678, 123456789, 1234 (gHacks)

Dva výzkumníci hlásí zranitelnost v KeePass. Hlavní vývojář Dominik Reichl však tvrdí, že se nejedná o problém – a odmítá chybu opravit. Problém spočívá v tom, že KeePass má podivnou funkci, kde při příštím ověřování čeká ve frontě export hesla v čistém textu. A tato funkce je sama o sobě nakonfigurována prostřednictvím konfiguračního souboru s prostým textem, který lze zapsat v kontextu zabezpečení uživatele. (Security Boulevard)

Google souhlasí s urovnáním hromadné žaloby z roku 2020, která společnost obviňuje ze sledování a propojování aktivit v inkognito režimu prohlížeče Chrome s profily uživatelů. (Ars Technica)

Hackeři ukradli data uživatelů aplikace mujRozhlas, Hackeři ukradli e-mailové adresy, hesla v zašifrované, tedy nečitelné, podobě a seznam odebíraných kanálů a oblíbených médií. „Nečitelné“ ale nezaručuje, že nezískatelné. Klasický příklad jak z učebnice. (Novinky)

  • Hackeři napadli aplikaci Českého rozhlasu mujRozhlas. Ukradli data všech 150 000 uživatelů (iRozhlas)

Americké vodárenské společnosti byly napadeny, když nechaly výchozí heslo nastavené na „1111“, tvrdí úředníci zabývající se kybernetickou bezpečností. (Fast Company)

Chystáte se kupovat dálniční známku? Tak nenaleťte, jediné správné místo kde to udělat je edalnice.cz. Přes vyhledávání ale nejspíš narazíte na řadu podivných přiživujících se věci (jako třeba dalnicniznamka.cz) a časem jistě i na tvrdé podvody a okrádačky.

Americké zpravodajské služby zjistily, že čínský špionážní balon, který v lednu a únoru 2023 přeletěl přes USA, používal ke komunikaci s Čínou amerického poskytovatele internetových služeb. (NBC News)

Výzkumníci: Hackeři zneužívají koncový bod Google OAuth „MultiLogin“ k obnovení prošlých ověřovacích cookie a přihlášení k účtům i po obnovení hesla. Bleeping Computer se v průběhu měsíce několikrát obrátil na společnost Google s otázkami ohledně těchto tvrzení a plánů na zmírnění problému, ale nikdy nedostali odpověď.(Bleeping Computer)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama