Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude... | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2015 12:00 73

Seznam kapitol

1. Kdo potřebuje výdrž na baterii? 2. Li-Ion akumulátory jako spása 3. Ještě hubenější, tenčí, stylovější 4. Baterky neměníme, kupte nový model!
5. Do přírody bez powerbanky nelez 6. Hodinky na 18 hodin 7. Stačí jeden šílený designér

Znáte tenhle vtip? Jsou teprve tři odpoledne, ale už to chodí kolem a hledá to zásuvku a nabíječku. Co je to? No přece majitel iPhonu! Je to sice černý vtip, ale nejhorší je na něm to, že přes pokroky v technologiích má docela reálný základ. Lidí, kteří ještě před začátkem večerní párty měli méně než 20 % baterie, jsem viděl spousty.

Reklama

Hodinky na 18 hodin

Detailněji uvádí Apple k výdrži hodinek tohle: Hodinky by měly mít celodenní výdrž, kde „celý den“ označuje 18 hodin s následujícím modelem využití: 90 pohledů na čas, 90 notifikací, 45 minut používání aplikací a 30 minut cvičení s přehráváním hudby z hodinek přes Bluetooth. Už to by pro mě představovalo problém, protože pro mě rozumné minimum představuje 60 minut, nemluvě o nějakých těch procházkách. Při trvalém přehrávání hudby je maximální výdrž uváděna 6,5 hodiny. iPod Shuffle (ten úplně maličký) přitom udává výdrž až 15 hodin!

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz

 

To je vpravdě docela šílené, bez nabíječky nemůžete vyrazit nikam, kde byť jen teoreticky hrozí, že byste mohli neplánovaně strávit noc navíc. Co – noc navíc: Předpokládejme, že vyrazíte na služební cestu a z nějakého důvodu se protáhne o několik hodin. A toto pouhé zdržení znamená, že váš Glockenspiel neplánovaně pojde a přestane fungovat zrovna večer, kdy by se vám hodil pro komunikaci s rodinou, hledání náhradního spoje, hledání hotelu, navigaci po neznámém městě a podobně. A to se za půl milionu opravdu vyplatí!

Člověk by čekal, že Apple oznámí třeba náramek obsahující přídavnou baterii. A nebo náramek se solárními panely, který by hodinky dobíjel. A nebo nějaký vehikl na snadné dobití energie z telefonu. Jenomže nic takového oznámeno nebylo. Všechno je parádní, stylové, štíhlé – jenom se zdá, že myšlenka na vlastní používání zařízení byla zcela okrajová.

UPDATE Tak nakonec už je tu už první dobíjecí řemínek s integrovanými akumulátory. Za lidovou cenu, zaplatíte skoro tolik, co za nejlevnější model Apple Watch!

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Nemůžu se zbavit pocitu, že snaha o design za každou cenu je zcestný. Nemluvím tu jenom o penězích, ale i o ergonomii a hodnotě výrobku vůbec. Zaplatíte megapálku za výrobek, který bude už po zakoupení na samotné hraně praktické použitelnosti – a vzhledem k tomu, že pochybuji, že Apple zaměstnal alchymistu, který dokázal silou své magie zastavit degradaci baterie, tak si myslím, že už nějaké dva roky po zakoupení bude jejich hodinostroj pod hranicí normální použitelnosti. Dva roky je při každodenním dobíjení 730 cyklů – tam už většina levnějších baterií končí. A je dost možné, že řada uživatelů bude dobíjet hodinky více než jednou denně.

POZNÁMKA Vašek Vlček - celý problém je ještě absurdnější u těch dražších modelů, které vyjdou na neuvěřitelné peníze a není tady možnost upgradovat střeva. Je krásné, že budu mít zlaté Apple Watch za 17 000$, ale za rok přijde novější model a ty moje staré radši schovám do šuplíku? Abych si neudělal ostudu, až se s nimi někde ukážu? Když už bych chtěl za tyhle peníze pořádné hodinky, tak si koupím něco s mechanickým strojkem od švýcarů, takové hodniky nikdy nezastarají a pokud to bude nějaká limitovaná edice, ještě je časem třeba prodám se ziskem. Ale je mi jasné, že se i tak najde spousta zájemců o hodinky, co nevydrží ukazovat čas ani jeden den, ale stojí půl mega. Hlavně, že mají logo nakousnutého jablka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama